ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση και σε βάθος εξέταση της υπόθεσης του Τ.Τ

Δείγμα της τεράστιας διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της απόλυτης ασυδοσίας του «διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας των δύο κομμάτων και των διαπλεκόμενων συμφερόντων» αποτελεί η υπόθεση του Τ.Τ., σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι αναδεικνύονται οι ευθύνες της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος για τον «πλημμελή έλεγχο που ασκούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι το Τ.Τ. μετά τον διαχωρισμό του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και την ανακεφαλαιοποίησή του από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει κοστίσει στο Δημόσιο 4,6 δισ., ενώ «ακολούθησε το πλιάτσικο, με το χάρισμα του Νέου ΤΤ στην “υγιή” και “βιώσιμη” Eurobank, της οποίας επίκειται νέα ανακεφαλαιοποίηση, προφανώς γιατί η προηγούμενη απέτυχε».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η δημοσιοποίηση του θέματος τις παραμονές της κατάθεσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την πώληση της Eurobank και τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των υπολοίπων τραπεζών «γεννά πολλά ερωτηματικά». Επίσης, επισημαίνεται ότι δεν εμπλέκεται μόνο το Τ.Τ. σε παράνομες χρηματοδοτήσεις, καθώς υπάρχουν ενδείξεις και δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο ότι και οι μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν χορηγήσει «παρόμοιες, και μάλιστα πολύ πιο μεγάλες» παράνομες χρηματοδοτήσεις.

«Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το παρελθόν, καθώς οι ανακεφαλαιοποιημένες με δημόσιο χρήμα συστημικές τράπεζες, που έχουν κλείσει την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, εξακολουθούν να χρηματοδοτούν αφειδώς τις κατά γενική ομολογία προβληματικές επιχειρήσεις των ΜΜΕ» σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί να παρουσιαστούν άμεσα οι εκθέσεις ελέγχου των επιτρόπων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις συστημικές τράπεζες και να κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο Διοικητής της ΤτΕ για τον «πλημμελή» έλεγχο των χρηματοδοτήσεων όλων των τραπεζών, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι το «σκάνδαλο» των παράνομων χρηματοδοτήσεων του ΤΤ αποκαλύφθηκε  μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση και σε βάθος εξέταση της υπόθεσης του Τ.Τ, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση, τόσο για τους άμεσα όσο και για τους έμμεσα εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι θα επιδιώξει να διερευνηθούν σε βάθος οι παράνομες χρηματοδοτήσεις όλων των τραπεζών και να αποδοθούν οι ευθύνες που έχουν οι διοικήσεις τους για τις αποφάσεις τους, αλλά και η ΤτΕ και το ΤΧΣ για πλημμελείς ελέγχους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα