ΣΥΡΙΖΑ: «Οι πολυεθνικές υπαγόρευσαν το κυβερνητικό σχέδιο ανάπτυξης»

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι εκ μέρους της κυβέρνησης υπόβαλε στο τελευταίο Eurogroup για έγκριση ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα δέκα χρόνια. Το σχέδιο βασίστηκε σε πρόταση της εταιρείας McKinsey, που χρηματοδοτήθηκε από τον ΣΕΒ και την Εθνική Τράπεζα, και προβλέπει τα προσεχή έτη ολόκληρη η γεωργική παραγωγή να ελέγχεται από πέντε με έξι μεγάλες εταιρείες.

Βουλευτές τού ΣΥΡΙΖΑ κατάθεσαν σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το σχέδιο και υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση το απέκρυψε από τον ελληνικό λαό λόγω των αυτοδιοικητικών κι ευρωπαϊκών εκλογών: «Βασίζεται σε μελέτες οι οποίες υπαγορεύτηκαν από πολυεθνικές εταιρείες και θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα εξόδου από την κρίση στο μέλλον».

Συγκεκριμένα, το σχέδιο αυτό προβλέπει:

-Αντί των 1.200 ελαιοτριβείων, που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα, να δημιουργηθούν μόνο δυο mega-ελαιοτριβεία δυναμικότητος 100.000 – 150.000 τόνων το καθένα που θα απορροφούν όλη την παραγωγή ελαιολάδου. Μάλιστα αναφέρουν την Κρήτη και την Πελοπόννησο ως προτεινόμενα μέρη εγκατάστασής τους.

-Nα δημιουργηθούν δύο ή τρεις μεγάλες μονάδες συσκευασίας φρούτων και λαχανικών σε Κεντρική Ελλάδα, Βόρεια Ελλάδα και Πελοπόννησο.

-Να ιδρυθεί μία εταιρεία διακίνησης όλων των αγροτικών προϊόντων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα