«Συρρίκνωση κατά 40% του διαθέσιμου εισοδήματος»

Με μελανά χρώματα περιγράφει το “Bloomberg” την κατάσταση στην Ελλάδα, στη  σοβαρή πια πιθανότητα να φύγει η χώρα από το ευρώ και την Ευρωζώνη. Το Grexit και η επιστροφή στη δραχμή, σύμφωνα με το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Επικαλούμενο εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών επισημαίνει ότι «οι Έλληνες θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται κατά 40% λόγω της υποτίμησης που θα συνοδεύει την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ».

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί ακόμα είναι εκείνοι οι αναλυτές που δεν θεωρούν βασικό σενάριο το Grexit (παρά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα), έχουν ξεκινήσει τους υπολογισμούς για το πού θα κυμανθεί η συναλλαγματική ισοτιμία του νέου νομίσματος με το ευρώ και το δολάριο.

Παράλληλα, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα πιο «αδύναμο» νόμισμα θα ευνοήσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς δίνει ώθηση στις εξαγωγές και ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, οι αυξημένες πιθανότητες αποσταθεροποίησης μετά το Grexit δεν δημιουργούν ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον και επηρεάζουν την παραγωγή, με αποτέλεσμα οι πρώτοι μήνες να είναι εξαιρετικά δύσκολοι.

«Ένας από τους λόγους που πιστεύουμε πως οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ, και τελικά θα μείνουν, είναι το βαρύ τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει η οικονομία τους μετά το Grexit», υποστηρίζει ο Βαλεντίν Μαρίνοφ, αναλυτής της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole Bank στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα