«Σφάζονται» Σόιμπλε – Σουλτς για την Ελλάδα

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Μάρτιν Σουλτς και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα και το ζήτημα του χρέους της εν όψει μάλιστα και των γερμανικών εκλογών τον προσεχή Σεπτέμβριο, μετά τα όσα δήλωσαν αμφότεροι σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άσκησε σκληρή κριτική για τη ρητορική του υποψήφιου καγκελαρίου απέναντι στην χώρα μας λέγοντας  πως «εάν προχωρήσουμε σε κούρεμα χρέους, δεν αλλάζουμε κάτι» ενώ από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης τόνισε πως  Αθήνα έχει καταφέρει πολλά, χρειάζονται όμως επενδύσεις».

Για να φτάσουμε σε μια (Ευρωπαϊκή) Ένωση ανάληψης ευθύνης (για τα χρέη των χωρών μελών) θα πρέπει να περιορίσουμε το ρίσκο, ο κ. Σουλτς όμως ζητά ευρωομόλογο και μεγαλοθυμία απέναντι στους Έλληνες. Εάν προχωρήσουμε σε κούρεμα χρέους, δεν αλλάζουμε κάτι στη χώρα”, είπε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Der Spiegel” το οποίο κυκλοφορεί σήμερα.

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ο υποψήφιος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος έχει στο πλευρό του το ΔΝΤ ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε: “Όχι, ο κ. Σουλτς θέλει να επιβληθούν λιγότερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, το ΔΝΤ όμως ζητά περισσότερες, Αλλά όταν προκύπτει η εντύπωση ότι υπογράφουμε μια συνθήκη, αλλά πρόκειται μόνο για ένα κομμάτι χαρτί, που σε περίπτωση ανάγκης δεν μπορούμε εφαρμόσουμε, τότε αυτό είναι η καλύτερη τροφή για τους ευρωσκεπτικιστές στη Γερμανία”.

Ο κ. Σόιμπλε επέκρινε επίσης τον Μάρτιν Σουλτς ότι στη ρητορική του αναμειγνύει με επιτυχία τον Ομπάμα και τον Τραμπ. “Τον Τραμπ γιατί”; τον ρωτά ο δημοσιογράφος. “Όταν ο Σουλτς φωνάζει στους οπαδούς του, κάντε και πάλι την Ευρώπη μεγάλη, είναι επακριβώς αυτό που λέει ο Τραμπ”, απαντά. “Με τον λαϊκιστικό τρόπο με τον οποίο εξορκίζει την υποτιθέμενη ρήξη της κοινωνίας ακολουθεί τη μέθοδο του αμερικανικού προεκλογικού αγώνα”.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε σε ραντεβού με την πραγματικότητα τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς για να συγκρίνει τις ελλείψεις σε σχολικές υποδομές στο κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας, όπου κυβερνάται από Σοσιαλδημοκράτες, σε αντίθεση με άλλα κρατίδια, όπως της Βαυαρίας με άλλη τοπική κυβέρνηση.

Σουλτς στην Bild: H ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει πολλά

«H ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει πολλά και οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με σκληρές περικοπές για τους Έλληνες . Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική οικονομία θα σταθεί τότε μόνο στα πόδια της, όταν θα γίνουν ξανά και επενδύσεις. Αυτό το βλέπουν στο μεταξύ και όλοι οι διεθνείς εμπειρογνώμονες», είπε από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς, στη λαϊκή εφημερίδα Bild, μεταδίδει το ΑΠΕ.

H γερμανική εφημερίδα αναρωτιέται ,στο εν λόγω δημοσίευμα με τον τίτλο «Θα καταστρέψει η Ελλάδα τον προεκλογικό αγώνα του Σουλτς;», αν προηγούμενες δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου καγκελαρίου Μάρτιν Σουλτς για την Ελλάδα θα στραφούν εναντίον του, δεδομένου ότι ήταν υπέρ των ευρωομολόγων, την συν-ευθύνη δηλαδή της Γερμανίας για το δημόσιο χρέος και άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους.

Και τα δύο είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλή στην Γερμανία, αλλά φυσικά επιδοκιμάζονται από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, όπως σχολιάζει το λαϊκό φύλλο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης είπε στην Bild : «O Σουλτς έχει αποδείξει πολλές φορές ότι κατανοεί τα ελληνικά προβλήματα και πόσο αναγκαία είναι μια κοινή λύση με τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (και οι δύο ανήκουν στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας CDU) απορρίπτουν όμως αυστηρά τα ευρωομόλογα, συνεχίζει η Bild η οποία κάνει την πρόγνωση ότι «αυτό το θέμα θα γίνει προεκλογικό ζήτημα».

Προσθέτει όμως ότι στο θέμα των ευρωομολόγων ο Σουλτς έχει αποστασιοποιηθεί,

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα