Σφραγίστηκε επικίνδυνη μονάδα αρτοποιίας

Η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, με απόφαση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, προέβει σε άμεση αναστολή λειτουργίας και σφράγιση βιομηχανίας παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας και νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, στην περιοχή του Δήμου Τανάγρας, όταν σε έκτακτο έλεγχο μικτού κλιμακίου των Δ/νσεων Ανάπτυξης και Δημόσιας Υγείας, διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί κάτω από απαράδεκτες υγειονομικά συνθήκες που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την Δημόσια Υγεία.

Κατά τον διενεργηθέντα έλεγχο, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκαν:

1. Ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της εγκατάστασης. Ανεπάρκεια και κακή συντήρηση των κτιριακών υποδομών και του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού. Φθορές, οπές, ανοίγματα σε δάπεδα (λιμνάζοντα ύδατα) και την εσωτερική τοιχοποιία του χώρου του παραγωγής (υγρασία, αποκόλληση τεμαχίων, εκτεταμένη ευρωτίαση) που οδηγούν στη συσσώρευση ρύπων και καθιστούν αδύνατο τον αποτελεσματικό καθαρισμό και την απολύμανσή τους.

2. Ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων λειτουργίας, εξοπλισμού, διαδικασιών και χειρισμών του προσωπικού. Δάπεδα, επιφάνειες εργασίας, μεταλλικός εξοπλισμός ακάθαρτα, με εστίες οξείδωσης.

3. Ρυπαρές επιφάνειες ψυκτικών θαλάμων και θαλάμων κατάψυξης και εντός αυτών αποθήκευση έτοιμων προϊόντων, ακάλυπτων, σε επαφή μεταξύ τους και σε αταξία, με κίνδυνο διασταυρούμενων επιμολύνσεων, πολλά εκ των οποίων τοποθετημένα απευθείας στο δάπεδο.

4. Υλικά συσκευασίας εκτεθειμένα και συναποθηκευμένα με λοιπά άσχετα αντικείμενα σε ακάθαρτους χώρους.

5. Ελλιπής καθαριότητα, αταξία στο χώρο παραγωγής προϊόντων ζαχαροπλαστικής, επιφάνειες εργασίας ρυπαρές, με φθορές, που καθιστούσαν αδύνατο τον αποτελεσματικό καθαρισμό και την απολύμανσή τους καθώς και τον ασφαλή χειρισμό τροφίμων.

6. Έκδηλη παρουσία εντόμων στο χώρο παραγωγής ειδών ζαχαροπλαστικής.

7. Σκεύη παρασκευής σε χρήση, ακάθαρτα, οξειδωμένα, με φθορές που καθιστούν αδύνατο τον καθαρισμό τους.

8. Παρουσία πληθώρας αποθηκευμένων ειδών στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο της μονάδας (αδρανών υλικών, απορριμμάτων, εξοπλισμού, τροφίμων σε αποσύνθεση κλπ) κατά παράβαση των διατάξεων της ΚΥΑ 50910/2002 που συνιστούν ανθυγιεινή εστία, κίνδυνο ανάπτυξης εντόμων και τρωκτικών υγειονομικής σημασίας και αντιαισθητικές καταστάσεις.

9. Μη τήρηση συστήματος αυτοελέγχου, βάσει των αρχών του HACCP.

10. Προσωπικό χωρίς ατομικά βιβλιάρια και πιστοποιητικά υγείας.

11. Λειτουργία μονάδας catering εντός του χώρου της βιομηχανίας στερούμενης σχετικών αδειοδοτήσεων.

Επίσης, διαπιστώθηκε κατοχή και χρήση ως πρώτων υλών παραγωγής ειδών ζαχαροπλαστικής και τροφίμων, ικανής ποσότητας με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας (ληγμένων), τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως μη ασφαλή, σύμφωνα με το άρθρο 14 του EK 178/2002 (ΕΕ L 31) και ως εκ τούτου, δεσμεύθηκαν και καταστράφηκαν.

Όπως αναφέρει το lamiastar, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Μουλκιώτης, μεταξύ άλλων, δήλωσε κατηγορηματικά, ότι : «Οφείλουμε, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, να συνεχίσουμε και διενεργούμε, με τον ίδιο εντατικό ρυθμό, τους ελέγχους, προστατεύοντας έτσι την υγεία των πολιτών και διασφαλίζοντας την ποιότητα των τροφίμων. Σφραγίσαμε επιχείρηση αρτοποιίας και ειδών ζαχαροπλαστικής, όπως επίσης δεσμεύσαμε και καταστρέψαμε ληγμένες πρώτες ύλες. Από την Περιφ. Εν. Βοιωτίας, θεωρείται αδιαπραγμάτευτα δεδομένη, η άμεση επιβολή κυρώσεων, σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις, από τις οποίες, είναι δυνατόν να προκληθεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα