Σφύριξε (19 Ιουνίου) κι έληξε (ο Στεργιώτης)

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΚΛΕΚΤΟ» ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ, ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ VLTs ΖΗΜΙΩΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΟΠΑΠ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

Ήταν 11 Δεκεμβρίου του 2015 όταν το ηλεκτρονικό δημοσίευμα του iapopsi.gr υπό τον τίτλο «Τελείωσε ο Στεργιώτης» αποκάλυπτε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί σε ανανέωση της θητείας του –οσονούπω τέως– πρόεδρου της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Αντώνη Στεργιώτη, μετά τη λήξη της θητείας του. Σήμερα, έξι μήνες μετά, μία άλλη αποκάλυψη της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «ΒΗΜΑ» έρχεται να επιβεβαιώσει το έγκυρο τρεοπρταζ της «Α». Τι λέει, λοιπόν, το vima.gr; Επικαλούμενο πληροφορίες, το γνωστό ειδησεογραφικό πόρταλ αναφέρει ότι σήμερα (14/6) ο κ. Στεργιώτης ανακοίνωσε ο ίδιος σε στελέχη της ΕΕΕΠ πως η θητεία του δεν θα ανανεωθεί.

Για να είμαστε ακριβείς, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Στεργιώτης ορίστηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικός Γιάνη Βαρουφάκη στη θέση του προέδρου της ΕΕΕΠ (σ.σ. το ΥΠ.ΟΙΚ. ορίζει το ΔΣ της Επιτροπής) αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα Ευγένιο Γιαννακόπουλο, του οποίου η θητεία του έληγε κανονικά στις 19 Δεκεμβρίου του 2015. Αυτό, λοιπόν, που συνέβη στην περίπτωση Στεργιώτη είναι ότι το ΥΠ.ΟΙΚ. τότε δεν είχε ανακοινώσει την ανανέωση ή μη της θητείας του και δεδομένου ότι ο νόμος για τις ανεξάρτητες αρχές προβλέπει ότι για ένα εξάμηνο τα μέλη του Δ.Σ. μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους ο εκλεκτός του κ. Βαρουφάκη είχε παραμείνει στο πόστο του.

Το εξάμηνο-παράταση λήγει, ωστόσο, στις 19 Ιουνίου και όπως προαναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του vima.gr ήγγικεν η ώρα του οριστικού «αντίο» του Αντώνη Στεργιώτη από την ΕΕΕΠ.

Για όσους παρακολουθούν τα ρεπορτάζ της «Α» μόνο έκπληξη δεν θα ένιωσαν από τις παραπάνω εξελίξεις. Άλλωστε ήμασταν από τους πρώτους που επιχειρηματολογούσαμε ότι την ώρα που το κράτος ζημιώνεται έναν πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ από την αιφνίδια αλλαγή του κανονισμού για τα VLTs και με τον κίνδυνο να πληρώσει το Δημόσιο υπέρογκες αποζημιώσεις θα ήταν τουλάχιστον οξύμωρο η κυβερνητική πλειοψηφία να διατηρεί στη θέση του τον επικεφαλής της ΕΕΕΠ «επιβραβεύοντάς» τον επί της ουσίας ως επιτυχημένο.

Αλλά ως γνωστόν οι ευθύνες Στεργιώτη έχουν και νομική… ουρά καθώς υπάρχει η μηνυτήρια αναφορά των πρακτόρων του ΟΠΑΠ κατά του προέδρου της ΕΕΕΠ, με τη σχετική δικογραφία να έχει χρεωθεί στην εισαγγελέα κα. Φραγκιά.

Θυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 οι υποψήφιοι πράκτορες παραχωρησιούχοι της ΟΠΑΠ Α.Ε. υπέβαλαν μήνυση εναντίον του Αντώνη Στεργιώτη ως προέδρου της ΕΕΕΠ, ζητώντας να εξετασθούν οι περιπτώσεις ποινικών παραβάσεων κακουργηματικού χαρακτήρα για την καταχρηστική απόφαση 158/2015 της ΕΕΕΠ που τροποποίησε τον κανονισμό των VLTs κατά παράβαση των όρων τής από 4/11/2015 σύμβασης μεταξύ ΟΠΑΠ και ελληνικού Δημοσίου, απόφαση η οποία προκάλεσε τεράστια ζημία στους παραχωρησιούχους πράκτορες, στο ελληνικό Δημόσιο και στον ΟΠΑΠ.

Σε αυτό το πλαίσιο η εισαγγελέας Φραγκιά διερευνά επισταμένως τα καταγγελλόμενα, και μάλιστα οι πληροφορίες της «Α» θέλουν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΕΠ να ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής τούς έφερε προ τετελεσμένων με την απόφασή του να αλλάξει αιφνιδίως πέρσι το καλοκαίρι τον κανονισμό για τα παιγνιομηχανήματα.

Σε κάθε περίπτωση , ο νυν «τσάρος» της Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να επιλέξει τον νέο επικεφαλής σε μια «κομβική» από άποψη δημοσιονομικού αντικειμένου ανεξάρτητη αρχή, καθώς η ΕΕΕΠ ελέγχει την αγορά των τυχερών παιχνίδια (βλ. ΟΠΑΠ, Καζίνο, Λαχεία, Ιππόδρομο) η οποία τζιράρει ετησίως περί τα 6 δισ. ευρώ.

Φυσικά η επιλογή του κατάλληλου προσώπου δεν μοιάζει εύκολη. Αλλά από την άλλη πλευρά, με τα τόσα αυτογκόλ του Αντώνη Στεργιώτη, στη διάρκεια της θητείας του οποίου ο ΟΠΑΠ υποχρεώθηκε να παγώσει το πρότζεκτ των παιγνιομηχανημάτων και εν συνεχεία να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία διεκδικώντας αποζημίωση 1 δισ. ευρώ από το δημόσιο, πόσο εύκολο θα είναι να βρεθεί αντικαταστάτης που να τα κάνει χειρότερα;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα