Σχέδιο «φυγής» επενδυτών με πολλά τρισ. λίρες και χιλιάδες θέσεις εργασίας

Ο κίνδυνος ενός Brexit έχει προκαλέσει πανικό στη Βρετανία και σύμφωνα με την «Sunday Times» υπάρχει σχέδιο φυγής με πολλά τρισ. λίρες και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, πολλοί επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών ταμείων με έδρα το Λονδίνο καταρτίζουν σχέδια για την μετακίνηση πόρων αξίας τρισεκατομμυρίων λιρών και χιλιάδων θέσεων εργασίας εκτός της Βρετανίας στην περίπτωση που οι πολίτες ταχθούν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα το οποίο προβλέπεται να διεξαχθεί πριν από το τέλος του 2017, σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times.

Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον κέρδισε απροσδόκητα την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων στις εκλογές του περασμένου μήνα και τώρα επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για να κριθεί εάν η χώρα θα παραμείνει κράτος μέλος της ή όχι.

Ο Κάμερον ξεκίνησε μια περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια όλο και πιο ισχυρή ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα στο κόμμα του.
Η Sunday Times έγραψε πως ανώτατα στελέχη σε αρκετά μεγάλα επενδυτικά ταμεία είπαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν πως έχουν συστήσει επιτροπές για την προετοιμασία της ενδεχόμενης μετακίνησής τους. Το Λουξεμβούργο είναι ένας προορισμός που φαίνεται ελκυστικός σε πολλά από τα στελέχη αυτά, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι συντάκτες της συνομίλησαν με ηγετικά στελέχη επενδυτικών ταμείων, που εκτιμούν πως μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, λόγω των κανονισμών της ΕΕ οι επιτρέπουν την πώληση επενδυτικών προϊόντων σε κράτη μέλη της μόνον εάν η έδρα των ταμείων που τα διαθέτουν βρίσκεται σε ένα κράτος μέλος.

Προχθές Παρασκευή, οίκοι αξιολόγησης προειδοποίησαν ότι η Βρετανία κινδυνεύει να δει το αξιόχρεό της να υποβαθμίζεται λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας ή όχι στην ΕΕ.

Πάντως ένα ανώτερο στέλεχος της διεθνούς επενδυτικής εταιρείας PIMCO εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι η πιθανότητα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, της λεγόμενης Brexit, είναι πολύ χαμηλή και ότι αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν μοιάζει πιθανό να επηρεάσει το επιχειρηματικό κλίμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα