Σύλληψη Σουνίτη βουλευτή στο Ιράκ

Έναν σουνίτη βουλευτή, γνωστό για την υποστήριξή του στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, συνέλαβαν δυτικά της Βαγδάτης, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, ύστερα από μια αιματηρή σύγκρουση κατά την οποία σκοτώθηκαν ο αδελφός του και πέντε φρουροί του.

Σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επίθεση στην κατοικία του βουλευτή Αχμεντ αλ-Αλουάνι στο κέντρο του Ραμάντι.

Από τις ανταλλαγές πυρών, τραυματίστηκαν 10 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και ακόμη οκτώ άτομα.

Τα αίτια της σύλληψης του βουλευτή δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ωστόσο ο πολιτικός αυτός είναι γνωστός για την υποστήριξή του στους σουνίτες διαδηλωτές που κατασκηνώνουν πάνω στον αυτοκινητόδρομο, κοντά στο Ραμάντι, για να καταγγείλουν την κυβέρνηση του σιίτη Νούρι αλ Μάλικι.

Αυτό το κίνημα διαμαρτίας εκδηλώθηκε πέρυσι, μετά τη σύλληψη ως ύποπτων για τρομοκρατία φρουρών του Ράφα αλ-Ισάουι, ενός σημαίνοντος σουνίτη πολιτικού, τότε υπουργού Οικονομίας.

Οι συλλήψεις αυτές θεωρούνται ένα πρόσθετο δείγμα καταχρήσεων από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε βάρος της σουνιτικής μειονότητας.

Στις 22 Δεκεμβρίου ο Μάλικι δήλωσε στην τηλεόραση ότι ο χώρος όπου κατασκηνώνουν οι διαδηλωτές κοντά στο Ραμάντι έγινε ορμητήριο της αλ Κάιντα και κάλεσε «όσους βρίσκονται στο σημείο αυτό να το εγκαταλείψουν σύντομα και να αφήσουν εκεί μόνη της την αλ Κάιντα».

Πιθανή επιχείρηση των δυνάμεων της τάξης στο σημείο αυτό θα προκαλούσε περαιτέρω δυσαρέσκεια στους σουνίτες και θα ενίσχυε το αλυσιδωτό κύμα βίας που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 6.700 ανθρώπων από τις αρχές του έτους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα