Σύνθημα: Κυριακή, παρασύνθημα: ΚΛΕΙΣΤΟΝ!

Ένα στοίχημα που έθεσαν πρωτίστως με τους εαυτούς τους και φαίνεται να κερδήθηκε σε πρώτη φάση ήταν το χθεσινό κατέβασμα τον ρολών που πραγματοποίησαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι καταστηματάρχες σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια, χθες Κυριακή 7 Μαΐου.

Με αυτό τον τρόπο ο εμπορικός κόσμος αντέδρασε όπως είχε προαναγγελθεί στις προωθούμενες από την κυβέρνηση νομοθετικές αλλαγές, αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Και η επιτυχία της κινητοποίησης έχει τη σημασία της καθώς τα σχεδόν καθολικά ποσοστά συμμετοχής των εμπόρων έγινε την 7η Μαΐου, ημέρα που αποτελούσε μία από τις ήδη ‬θεσμοθετημένες Κυριακές του 2017 όπου τα εμπορικά θα άνοιγαν τις πόρτες τους.

Χθες, λοιπόν, η ποιοτική έρευνα της ΕΣΕΕ στο δίκτυο των μελών της κατέδειξε ότι σε ποσοστό που ξεπέρασε το 85% τα καταστήματα παρέμειναν τελικά κλειστά ανά την Ελλάδα, έστω κι αν τοπικά τα ποσοστά διαφοροποιούνται.

Για παράδειγμα, οι καταστηματάρχες στην Αττική επέδειξαν σχετικά ανομοιόμορφη στάση. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο κέντρο της πρωτεύουσας αρκετές ήταν οι επιχειρήσεις αλλά και οι αλυσίδες καταστημάτων που δεν άνοιξαν λόγω των κινητοποιήσεων, σε αντίθεση με κάποιες αγορές των οποίων τα εμπορικά άνοιξαν μόνο σε κεντρικούς δρόμους.

Συγκεκριμένα:

ΑΘΗΝΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ

# Στην Ερμού τα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά, ενώ στις οδούς Αιόλου, Κάνιγγος και Ακαδημίας τα εμπορικά είχαν κατεβασμένα τα ρολά τους σε ποσοστό 95%.

# Στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου τα καταστήματα κατά ‭80% έμειναν κλειστά.

# Στη Νέα Σμύρνη κατά 70% ήταν επίσης κλειστά

# Στην οδό Αθηνάς άνοιξε το 50% των επιχειρήσεων.

# Στις παρόδους της Ομόνοιας ήταν ανοιχτό περίπου το 10% των καταστημάτων ματα άνοιξαν σε ένα 10%..

# Στο Κολωνάκι η αγορά είναι μοιρασμένη, καθώς άνοιξαν το 50% περίπου και οι μεγάλες αλυσίδες.

# Στον ‭Πειραιά‬, στο σύνολο τα καταστήματα της αγοράς κατά 85% ήταν κλειστά, ενώ επί της οδού Σωτήρας (κεντρικού πεζοδρόμου) 7 στις 10 επιχειρήσεις ήταν ανοιχτές, δρόμος που συγκεντρώνει υψηλή αναλογία αλυσίδων και franchise.

# Σε ‭Κηφισιά, Χαλάνδρι και Περιστέρι‬ το ποσοστό των ανοιχτών επιχειρήσεων ήταν υψηλότερο φτάνοντας περίπου το 70%, ενώ στη ‭Γλυφάδα ‭λιγότερες από το 50% του κέντρου άνοιξαν και ‭στο Νέο Ψυχικό‬‬‬ τα ‭3 στα 4 ήταν κλειστά‭.

# Σε Καλλιθέα και Μαρούσι άνοιξαν μόνο οι αλυσίδες και οι αγορές έμειναν κλειστές.

# Σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Νίκαια οι αγορές‭ παρέμειναν‭ ‬‬στο‭ ‬σύνολο‭ ‬‬τους‭ ‬κλειστές.

# Στο Μοσχάτο άνοιξε το ‬20%‭ ‬των‭ ‬‬επιχειρήσεων

# Στη Νέα ‭ ‬Ιωνία‭ ‬‬επί‭ ‬‬της Λεωφόρου‭ ‬‬Ηρακλείου‭ ‬‬η‭ ‬αγορά‭ ‬λειτούργησε‭ ‬κανονικά,‭ ‬ενώ‭ ‬‬η‭ περιφέρεια‭ ‬της κεντρικής αρτηρίας παρέμεινε κλειστή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

# Στη ‭Θεσσαλονίκη,‬ ‬η‭ ‬αγορά‭ ‬παρέμεινε‭ ‬στο‭ ‬μεγαλύτερο‭ ‬‬μέρος‭ ‬της‭ ‬κλειστή,‭ ‬‬ενώ άνοιξε‭ ‬ένα‭ ‬15%,‭ ‬το‭ ‬‬οποίο‭ ‬‬περιλαμβάνει‭ ‬‬αλυσίδες‭ ‬‬και‭ ‬‬ελάχιστα‭ ‬εμπορικά καταστήματα.

# Σε‭ ‬Πάτρα και‭ ‬Αγρίνιο‭ ‬τα‭ μαγαζιά ‭παρέμειναν‬ κλειστά‭.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ – ΚΡΗΤΗ

# Σε Σπάρτη, Κυπαρισσία, Κιάτο, Άργος, Αμαλιάδα, Μεγαλόπολη, η αγορά παρέμεινε κλειστή.

# Σε‭ ‬‬Καλαμάτα‭ ‬‬και‭ ‬Ναύπλιο‭ ‬τα‭ ‬‬καταστήματα παρέμειναν κλειστά και άνοιξαν μόνο οι αλυσίδες, ενώ στην Κόρινθο άνοιξαν μόνο κάποια μεμονωμένα καταστήματα.

# Στην ‭Κρήτη‬, στο ‭Ηράκλειο δεν άνοιξαν σχεδόν ούτε οι αλυσίδες‭, στα Χανιά κατά‬‬ 95% ήταν κλειστή η αγορά. Στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου και στο Ρέθυμνο άνοιξε ένα 20% κυρίως τουριστικά, ενώ στη Σητεία η αγορά παρέμεινε κλειστή.

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

# Στη ‭Θεσσαλία,‬ στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στη Καρδίτσα ‭‬η αγορά ‬παρέμεινε κλειστή και άνοιξαν μόνο μεγάλες αλυσίδες και όχι στο σύνολο τους, ενώ στο Βόλο η αγορά παρέμεινε εντελώς κλειστή και δεν είχε επισκεψιμότητα.

# Σε‭ ‬Λιβαδειά,‭ ‬Κομοτηνή, ‭‬Καβάλα, Κατερίνη, ‬Δράμα, Αλεξανδρούπολη,‭ ‬Χαλκιδική,‭ ‬Αγ.‭Κωνσταντίνος,‭ Αταλάντη,‭ Αμύνταιο,‭ ‘Αμφισσα,Φλώρινα, Έδεσσα, ‬Βέροια,‭ ‬Ιωάννινα, ‘Αρτα η ‭ ‬αγορά‭ ‬παρέμεινε κλειστή,‭ ‬ενώ‭ ‬‬στη Κοζάνη άνοιξαν μόνο οι αλυσίδες, ενώ στη Χαλκίδα η αγορά λειτούργησε κανονικά.

# Στα‭ ‬‭Ιόνια‭ ‬Νησιά‬,‭ ‬‬στο‭ Αργοστόλι ‭‬παρέμειναν‭ ‬ανοιχτά‭ ‬στην ‬πλειονότητά‭ τους‭ ‬τα καταστήματα ενώ στην υπόλοιπη Κεφαλονιά παρέμειναν κλειστά. Στη Λευκάδα η αγορά έμεινε κλειστή και άνοιξαν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες.

# Στο ‭Βόρειο και Νότιο Αιγαίο‭, σε Ρόδο, Λέρο, Κω, Σάμο, Σύρος, Νάξο η αγορά έμεινε κλειστή, ενώ μόνο στη Νάξο άνοιξαν κάποια τουριστικά μαγαζιά. Στη Σαντορίνη και στην Πάρο – Αντιπάρο η αγορά έμεινε ανοιχτή.

Β. Κορκίδης: «Εκκωφαντικά απόντες οι καταναλωτές»

Κάνοντας μία επιγραμματική αποτίμηση της κινητοποίησης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε τα εξής:

«Το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων, την Κυριακή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις που λαμβάνονται για εμάς χωρίς εμάς, είχε απόλυτη επιτυχία, τόσο από τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εμπόρων, αρκετών πολυκαταστημάτων, αλλά και ‬πολλών‭ ‬επώνυμων‭ ‬αλυσίδων,‭ ‬‬όσο‭ ‬και‭ από‭ τις‭ ‬ απεργιακές‭ ‬κινητοποιήσεις‭ ‬των εργαζομένων‭ ‬στα‭ ‬εμπορικά‭ ‬καταστήματα.‭ ‬

»Η‭ ‬πλέον‭ ‬όμως‭ ‬εκκωφαντική‭ ‬‬απάντηση καταγράφεται από ‬την απουσία των καταναλωτών, που γύρισαν τη πλάτη σε ‭‬όσους σκόπιμα εξήγγειλαν ότι τα εμπορικά καταστήματα θα είναι όλα ανοικτά τη Κυριακή, σε όλη‭ ‬την‭ ‬‬Ελλάδα».‭

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα