«Σύννεφα» πριν αλλάξουν… βέρες

Η παροιμία «Όλα του γάμου δύσκολα και η νύφη γκαστρωμένη» ταιριάζει γάντι στον επικείμενο γάμο του Ποταμιού με την «Ώρα Αποφάσεων», καθώς μπορεί οι… συντελεστές να θέλουν να συμπορευθούν στη δημιουργία μιας μεταρρυθμιστικής παράταξης, όμως από την άλλη υπάρχουν προβλήματα που είναι ικανά να οδηγήσουν τους συντελεστές σε διαφορετικούς δρόμους και τελικά ο καθένας να τραβήξει τον δικό του.

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Κωτσάκος

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπως έγραψε και πριν από μία εβδομάδα η «Α», είναι θετικός στο να δημιουργηθεί μία παράταξη-«ομπρέλα» που να συμπεριλαμβάνεται το Ποτάμι, η «Ώρα Αποφάσεων», Κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, οι «3» επιθυμούν διακαώς τη συνεργασία με τον Στ. Θεοδωράκη και το Ποτάμι, όμως προτείνουν τη δημιουργία ενός νέου φορέα με ουσιαστική διάλυση του Ποταμιού. Κάτι που φυσικά δεν το θέλει ούτε ο Θεοδωράκης, ούτε και η βάση του κόμματος. Και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αυτή θα είναι και η απόφαση της ΜΕΣΥΑ (της Κεντρικής Επιτροπής) του Ποταμιού, που θα συνεδριάσει την Κυριακή 12 Μαρτίου και θα έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς θα ενταχθεί στο εορταστικό διήμερο για τα τρία χρόνια από την ίδρυση του Ποταμιού. Μάλιστα, το Σάββατο 11 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί ομιλία του Στ. Θεοδωράκη, όπως και ένα πάνελ με ομιλητές από ευρωπαϊκά κόμματα.

Ήδη πριν ακόμη το Ποτάμι λάβει αυτή την απόφαση για δίχως διάλυση συνεργασία, οι τρεις της «Ώρας Αποφάσεων» (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης) επιμένουν ότι μόνο εάν υπάρξει νέος φορέας θα «ξεσηκώσει» τους πολίτες και το όλο εγχείρημα θα έχει απήχηση στην κοινωνία. Μάλιστα, συνεργάτες των «3» ξεκαθαρίζουν προς όλες τις πλευρές ότι δεν υφίσταται συμπόρευση χωρίς νέο φορέα και, όπως δήλωσε προ ολίγων ημερών ο μετέχων ενεργά στην πρωτοβουλία των «3», Γιάννης Δατσέρης, «αν ήταν αυτή η επιθυμία μας, θα είχαμε ήδη συμπαραταχθεί ως τάση της ΔΗΣΥ της κας Γεννηματά».

Η απάντηση της Σεβαστουπόλεως είναι ξεκάθαρη: «Είναι πρωτοφανές να καταργηθεί ένα κοινοβουλευτικό κόμμα επειδή απλώς οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν σε κάμψη ή και γιατί τρία πολιτικά στελέχη επιθυμούν την επάνοδό τους στην ενεργό πολιτική». Και κάποιοι εκ των συνεργατών του κ. Θεοδωράκη υπενθύμιζαν με νόημα ότι η πρόταση για διάλυση των κομμάτων τους είχε γίνει από τον επικεφαλής του Ποταμιού στην κα Γεννηματά την εποχή που τα δύο κόμματα ήταν σε διαδικασία διαλόγου.

«Το Ποτάμι θα το διαλύαμε αν όλος ο χώρος, δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ, είχε συμφωνήσει με την αυτοδιάλυσή του, στη δημιουργία μιας νέας παράταξης». Και τόνιζαν με νόημα: «Αν θέλουν οι τρεις να συμπράξουμε, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Ποτάμι θα υφίσταται και στις επόμενες εκλογές, είτε μόνο του, είτε υπό τη σκέπη ενός ευρύτερου σχήματος, αλλά διατηρώντας την πολιτική αυτονομία του».

Στον αέρα
Όπως γίνεται αντιληπτό, τίποτα δεν είναι βέβαιο για την επόμενη ημέρα. Και όπως λένε στη Σεβαστουπόλεως, τα ρεπορτάζ που θέλουν τον Στ. Θεοδωράκη στο πλευρό των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη στην τελευταία εκδήλωση της «Ώρας Αποφάσεων» στην Αθήνα, το δεύτερο 15μερο του Μαρτίου, είναι άκαιρα. Διότι, εάν συνεχιστεί αυτή η διάσταση απόψεων, δεν θα μπορεί ουδείς να ομιλεί για συμπόρευση.

Την ίδια ώρα, οι «3» απάντησαν θετικά στην κοινή πρόταση των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς (Σπύρος Λυκούδης) για συνέδριο νέου φορέα και εκλογή αρχηγού από τη βάση. Αντιθέτως, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, προς την οποία κυρίως απευθυνόταν η πρόταση, αγνόησε το περιεχόμενό της και δεν εξέδωσε καμία απάντηση.
Μάλιστα, οι συντελεστές της «Ώρας Αποφάσεων» εξέδωσαν ανακοίνωση όπου τονίζουν πως «το συλλογικό άλμα μπροστά απαιτεί προσωπικά βήματα πίσω». Και συνεχίζουν: «Οι πολίτες και ιδιαίτερα όσοι αληθινά νοιάζονται για να γεννηθεί ένας νέος ισχυρός κι ενωμένος προοδευτικός φορέας, δεν αντέχουν άλλο τη μισή ειλικρίνεια και το μηδενικό ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εάν με βάση τη θετική πρόταση των “Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία” και των “Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς” πρόκειται ειλικρινά να προχωρήσει από μία νέα αφετηρία η πραγματοποίηση ενός ιδρυτικού συνεδρίου, ενός αληθινά νέου φορέα που δεσμευτικά θα περιλαμβάνει την άμεση εκλογή ηγεσίας από τη βάση, τότε θα είμαστε όχι απλώς αρωγοί αλλά και συμμέτοχοι. Διότι ακριβώς αυτό είπαμε κι εμείς από τη Λάρισα. Να δώσουμε προτεραιότητα στα μεγάλα που συμφωνούμε και να αφήσουμε για μετά όσα μας βρίσκουν προς το παρόν αντίθετους. Αν είμαστε όλοι ειλικρινείς, θα αποδειχτεί σύντομα. Σε μια αληθινά νέα, ενωμένη και ισχυρή προοδευτική παράταξη λέμε Ναι. Στο εικονικό ολόγραμμα μιας δήθεν νέας παράταξης λέμε Όχι».

 

Οι μεσολαβητές για τα… αρραβωνιάσματα

Πλέον τον λόγο έχουν κάποιοι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, οι οποίοι μετέχουν στο εγχείρημα. Όπως είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού, Γιάννης Μεϊμάρογλου, αλλά και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Και οι δύο πιέζουν, τόσο τον Σταύρο Θεοδωράκη να κάνει ένα βήμα πίσω, όσο και τους «3» να προχωρήσουν σε αυτό τον συνασπισμό μεταρρυθμιστών. Κι όπως λένε, όταν έρθουν πιο κοντά και οι δύο πλευρές όχι μόνο θα μπορούν να προσελκύσουν και τους Μεταρρυθμιστές του Λυκούδη, αλλά και τις Κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία και να αναγκάσουν και την κα Γεννηματά να μετάσχει στο όλο εγχείρημα.

Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι και το άρθρο του κ. Μεϊμάρογλου για τα γενέθλια του Ποταμιού, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τρία χρόνια το Ποτάμι επιμένει, παρά το βαρύ πολιτικό κόστος, ότι πρέπει “να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα”, απέναντι σε ένα αλαζονικό πολιτικό σύστημα που προτιμάει να γκρεμίσει τη χώρα για να μην αλλάξει τίποτα. Γιορτάζοντας τα τρίτα του γενέθλια το Ποτάμι πρέπει να αξιοποιήσει την σοφία της μικρής του ιστορίας. Να γίνει η μαγιά ενός μεγάλου κινήματος που θα δώσει ελπίδα και υπόσταση στις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας και θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της χώρας και στην έξοδο από την κρίση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα