Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία πωλούν τα όργανά τους για να ζήσουν

Σοκάρει η αποκάλυψη του  γερμανικού καναλιούARD για Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία κι οι οποίοι πωλούν τα όργανά τους για να ζήσουν!

Η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής “FAKT” του πρώτου δικτύου της γερμανικής τηλεόρασης εντόπισε πολλές σχετικές αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πήρε συνεντεύξεις από επίδοξους πωλητές, όπως ο Αχμέντ.

«Δεν ξέρω τουρκικά, δεν έχω γνωστούς εδώ, ούτε δουλειά, ούτε κάπου να μείνω. Πουλάω τα νεφρά μου γιατί έχω τεράστια προβλήματα και βρίσκομαι υπό πίεση. Δεν έχω άλλο τρόπο να βρω χρήματα παρά πουλώντας τα όργανά μου», δήλωσε.

Και δεν είναι ο μόνος. Πολλοί άλλοι συμπατριώτες του πρόσφυγες, που βρίσκονται σε μια ανάλογα απελπιστική κατάσταση, κάνουν την ίδια επιλογή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ARD.

Καρλ Κοπ της ανθρωπιστικής οργάνωσης “Pro Asyl” κάνει λόγο για σοκαριστικές συνθήκες ζωής:

«Είχαμε συνηθίσει να είναι οι πρόσφυγες άστεγοι, να μην έχουν χρήματα, ρούχα και τρόφιμα να επαιτούν. Γυναίκες να αναγκάζονται να εκδίδονται. Αλλά τώρα βλέπουμε την κατάσταση να επιδεινώνεται δραματικά: βλέπουμε ανθρώπους να υποχρεώνονται να πουλήσουν ακόμη και τα όργανά τους για να μπορέσουν να αποδράσουν απ’ τον εφιάλτη τους».

Ένας μεσάζων είπε ότι τα ζωτικά όργανα αφαιρούνται σε νοσοκομείο στην ανατολική Τουρκία, αλλά οι τοπικές αρχές δεν έδωσαν άδεια στους συντελεστές της εκπομπής να κάνουν γυρίσματα κι έτσι δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν την πληροφορία.

 

Εμπόριο οργάνων γίνεται εδώ και χρόνια στην Τουρκία με αποτέλεσμα να πέφτουν συνεχώς οι τιμές στην τοπική μαύρη αγορά. Αυτή τη στιγμή κυμαίνονται μεταξύ 6.000 και 11.000 ευρώ.
Αδίστακτοι έμποροι εκμεταλλεύονται απ’ την αρχή του συριακού εμφυλίου την ανάγκη των ανθρώπων αναζητώντας πρόθυμα θύματα. Κι όχι μόνον στην Τουρκία. Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες για μαζικό εμπόριο οργάνων από σύρους πρόσφυγες στο Λίβανο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα