Σώζονται οι κύριες, στον «ντορβά» οι επικουρικές

Mέχρι το Σάββατο θα έχει τελειώσει το Ασφαλιστικό και θα υπάρχει συμφωνία, όπως δήλωσε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία θα είναι δύσκολη με την πλειοψηφία των κύριων συντάξεων να σώζονται, σε αντίθεση με τις επικουρικές που θα υποστούν περαιτέρω μειώσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μειωθεί το ύψος της εθνικής σύνταξης στα περίπου 300 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά θα αποφευχθούν οι περικοπές συντάξεων κάτω των 1.400 ευρώ.

Πήγες του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζουν ότι το ποσό της εθνικής σύνταξης θα αρχίζει με τον αριθμό 3, ωστόσο το τελικό πόσο θα καθοριστεί από τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης.Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό αναπλήρωσης θα διαμορφωθεί από 1,29% σε 1,31% μεταξύ 25 και 27 ετων, ενώ θα διατηρηθεί 0,9% στα 18 χρόνια και 1,04% στα 21 χρόνια. Επίσης από 2% ποσοστό αναπλήρωσης που προβλεπόταν στο σχέδιο για 40 έτη ασφάλισης, αυτό θα διαμορφωθεί σε 2,2%.

Από εκεί και πάνω, η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περικοπές αναμένεται να υποστούν οι υψηλές επικουρικές συντάξεις, ενώ το πλέγμα προστασίας αναμένεται να οριστεί στα 1.00-1.400 ευρώ μικτά στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις, δανειστές και ελληνική πλευρά φαίνεται να συγκλίνουν στο 1%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα