Τέλος οι χρεώσεις roaming εντός της Ε.Ε.

ΠΛΑΦΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2016, ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2017

 

Tα… τείχη που όρθωναν εδώ και χρόνια οι ακριβές χρεώσεις περιαγωγής –το γνωστό roaming– στην εκτός εθνικών συνόρων επικοινωνία των πολιτών «γκρεμίζει» η προ μερικών 24ώρων απόφαση της Ολομέλεια της Κομισιόν στο Στρασβούργο. Πιο συγκεκριμένα, από τις 15 Ιουνίου 2017 όλα τα τέλη περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων κειμένου και χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile internet) στο εξωτερικό εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απαγορευθούν. Μέχρι τότε και αρχής γενομένης από τις 30 Απριλίου 2016, τίθεται πλαφόν στις χρεώσεις περιαγωγής, με τις τιμές να μην ξεπερνούν:

α) Τα €0,05 / λεπτό για φωνητικές κλήσεις.
β) Τα €0,02 για μηνύματα κειμένου (SMS).
γ) Τα €0,05 / megabyte για χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου.

Σημειώνεται ότι εν ευθέτω χρόνο (εντός του τρέχοντος έτους) θα καθοριστεί το ανώτατο όριο για τα τέλη των εισερχόμενων φωνητικών κλήσεων, το οποίο σε κάθε περίπτωση αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι για τις εξερχόμενες κλήσεις.

Κάλυψη δαπανών και πρόληψη κατάχρησης
Στην απόφαση της Κομισιόν υπάρχει πρόνοια για την προστασία της βιομηχανίας από περιπτώσεις καταχρηστικών πρακτικών, όπως για παράδειγμα η «μόνιμη περιαγωγή». Εν προκειμένω, οι πάροχοι θα έχουν τη δυνατότητα να χρεώνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ένα μικρό ποσό, κάτω από τα σημερινά ανώτατα όρια, το οποίο θα αφορά την πολιτική «εύλογης χρήσης». Οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς θα μπορεί να γίνει αυτό θα καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών.

Εξάλλου, η νέα ντιρεκτίβα της Ε.Ε. θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών σε όλους, δηλαδή να μην εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν την παράδοση περιεχομένου, εφαρμογών και υπηρεσιών από επιλεγμένους αποστολείς ή σε επιλεγμένους δέκτες, εκτός εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, τη συμμόρφωση με τους νόμους, την πρόληψη της συμφόρησης του δικτύου ή την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Ένας πάροχος θα μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες (όπως η βελτιωμένη ποιότητα στο διαδίκτυο η οποία χρειάζεται για ορισμένες υπηρεσίες), αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν έχει επιπτώσεις στη γενική ποιότητα του διαδικτύου.

Ταχύτητα διαδικτύου
Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν ότι οι πάροχοι θα πρέπει να δίνουν στους χρήστες που είναι έτοιμοι να υπογράψουν συμβόλαιο για σταθερή ή κινητή τηλεφωνία σαφείς πληροφορίες για τις ταχύτητες κατεβάσματος και ανεβάσματος (download/upload) που θα μπορούν να αναμένουν ότι θα έχουν στην πράξη (σε σχέση με την διαφημιζόμενη ταχύτητα).

Η οποιαδήποτε σημαντική απόκλιση θα δίνει το δικαίωμα στον καταναλωτή να λάβει διορθωτικά μέτρα, όπως τον τερματισμό του συμβολαίου ή τη λήψη αποζημίωσης. Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα είναι υπεύθυνες και θα καθορίζουν εάν η εν λόγω απόκλιση συνιστά παραβίαση του συμβολαίου ή όχι.

Χρόνιο αίτημα να καταργηθεί το κόστος-φόβητρο
«Το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής ήταν κάτι που περίμεναν όλοι εδώ και πολύ καιρό, οι απλοί άνθρωποι, οι νέες επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες και όλοι οι οργανισμοί», δήλωσε η Ισπανίδα εισηγήτρια, Πιλάρ ντελ Καστίγιο, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
«Χάρη στην παρούσα συμφωνία η Ευρώπη θα καταστεί η μόνη περιοχή στον κόσμο που θα διασφαλίζει νομικά την ανοιχτή πρόσβαση στο διαδίκτυο και την ουδετερότητα του δικτύου. Η αρχή της ουδετερότητας του δικτύου θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλα τα 28 κράτη μέλη. Θα διασφαλίσει επίσης ότι δεν θα έχουμε διαδίκτυο δύο ταχυτήτων», προσέθεσε η εισηγήτρια.

Στο θέμα της μείωση χρεώσεων roaming για τα κινητά τηλέφωνα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, κάνοντας λόγο για κόστος-φόβητρο! «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις τηλεπικοινωνίες, μειώνοντας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση τις τιμές των χρεώσεων περιαγωγής (roaming) για τα κινητά τηλέφωνα από το 2016 και καταργώντας τες από το 2017 και βελτιώνοντας έτσι το επίπεδο ζωής των Ευρωπαίων Πολιτών» λέει στη δήλωσή του ο κ. Κεφαλογιάνης και συνεχίσει:

«Με αυτή τη σημαντική εξέλιξη καταργούνται οι χρεώσεις περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων κειμένου και χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile internet) στο εξωτερικό εντός της ΕΕ.
»Ένα κόστος-φόβητρο που επιβάρυνε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες όταν επισκέπτονταν μία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους στερούσε εν πολλοίς τη δυνατότητα επικοινωνίας.
»Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι πρωτοβουλίες του σε όλα τα επίπεδα θα έχουν πλέον σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση και στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων. Όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές με πνεύμα συνεργασίας οφείλουμε να συμβάλλουμε θετικά σε αυτό»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα