Τέλος στα σενάρια αναίμακτου GRexit από τη Bundesbank

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος των επιπτώσεων που θα είχε πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Rheinische Post η αντιπρόεδρος της Bundesbank.

“Ο άμεσος αντίκτυπος της μετάδοσης σε άλλες χώρες είναι μικρότερος επειδή είναι μικρότερες και οι άμεσες απαιτήσεις των ξένων τραπεζών έναντι της Ελλάδας”, δήλωσε στην εφημερίδα η Κλαούντια Μπουχ μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

“Αλλά κανένας δεν γνωρίζει ποιές ενδεχομένως να είναι οι έμμεσες επιπτώσεις”.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι “επικεντρώνει τις προσπάθειές του στη διευθέτηση” της ελληνικής κρίσης και πρόσθεσε ότι δεν επεξεργάζεται κάποιο σχέδιο για την περίπτωση αθέτησης πληρωμών.

“Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στη διευθέτηση της ελληνικης κρίσης μέσα στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος”, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, ο οποίος χαρακτήρισε “αβάσιμες” τις πληροφορίες του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο ετοιμάζει ένα σχέδιο για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κατάσταση αθέτησης πληρωμών.

Στο σημερινό τεύχος του, το περιοδικό υποστηρίζει, χωρίς να αναφέρει τις πηγές του, πως το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται “έναν μηχανισμό” που θα εξασφαλίσει την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση το χρέους μιας χώρας που βρίσκεται σε κατάσταση αθέτησης πληρωμών, και θα εγγυάται ότι η χώρα αυτή θα παραμείνει εντός της ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να περιορίσει τις οικονομικές αρωγές “ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο οι χώρες των οποίων τα οικονομικά είναι υγιή να πιέζονται από μία χώρα που έχει ανάγκη χρημάτων”, γράφει το Der Spiegel.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από αξιωματούχους να καταστρώσουν σχέδια για ένα σύστημα αναδιάρθρωσης του χρέους ώστε να μπορεί να παραμείνει στο ευρώ μια χώρα που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει τις οφειλές της.

Ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε σήμερα ότι γίνεται οποιαδήποτε προετοιμασία για ένα τέτοιο πλαίσιο.

“Η πληροφορία αυτή δεν είναι σωστή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος. “Επικεντρώνουμε πλήρως τις προσπάθειές μας στην επίλυση της τρέχουσας ελληνικής κρίσης εντός του πλαισίου του τρέχοντος προγράμματος”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα