Τέλος(;) στη βαρβαρότητα

«SΤΟP» σε μία βάρβαρη πρακτική που στο πλαίσιο ενός εθιμικού δικαίου έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε ακρωτηριασμό περισσότερα από 130.000.000 κορίτσια και γυναίκες είπε πρόσφατα η Νιγηρία, καταργώντας με σχετική νομοθετική ρύθμιση την κλειτοριδεκτομή!

Χαρακτηριστικό της αίσθησης που έχει δημιουργήσει ο Νόμος 2015 «περί απαγόρευσης της σωματικής βίας ενάντια στο ανθρώπινο είδος», που φέρει την υπογραφή του Νιγηριανού προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν, είναι ότι το νέο εξαπλώνεται στο twitter (hashtag #VAPPBILL).

Στόχος του νόμου είναι να εξαλειφθεί πλήρως και παράλληλα να καταπολεμηθεί κάθε είδους που εθιμοτυπική πρακτική που προσβάλλει την ανθρώπινη φύση. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι μέχρι να φτάσει να γίνει πραγματικότητα ο νόμος που ποινικοποιεί την κλειτοριδεκτομή, είχαν προηγηθεί για χρόνια πολυάριθμες καμπάνιες και δράσεις οργανώσεων, ακτιβιστών και απλών πολιτών που ζητούσαν να μπει ένα τέλος στη βάρβαρη πρακτική.

«Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για να αλλάξουμε τις παραδοσιακές αντιλήψεις και πρακτικές που υποστηρίζουν τη βία κατά των γυναικών. Μόνο τότε θα εξαλειφθεί αυτή η βαρβαρότητα», λέει η Στέλα Μουκάσα, διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών για Γυναίκες σε θέματα φύλου, βίας και δικαιωμάτων.

Τι εστί κλειτοριδεκτομή
Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η κλειτοριδεκτομή (Female genital mutilation or cutting [FGM/C]) είναι η πράξη του μερικού ή ολοκληρωτικού ακρωτηριασμού των γυναικείων εξωτερικών γεννητικών οργάνων, χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος.

Συμπληρωματικά, ο ΠΟΥ αναφέρει τις επιβλαβείς συνέπειες της πρακτικής αυτής, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται: αιμορραγία, βακτηριακή λοίμωξη, ανοιχτές πληγές, ενώ μακροπρόθεσμα η κλειτοριδεκτομή οδηγεί συχνά σε στειρότητα, επιπλοκές στον τοκετό και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.

Όσο για τους λόγους για τους οποίους εφαρμόζεται η βάρβαρη πρακτική, αυτοί σύμφωνα με μελέτες της UNICEF είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ωρίμανσης των γυναικών καθώς και η μείωση της σεξουαλικής τους επιθυμίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη Νιγηρία, όπου και ψηφίστηκε ο νόμος, περίπου το 1/4 των γυναικών της χώρας έχει υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή, ενώ, σύμφωνα με τη UNICEF, περισσότερα από 130.000.000 κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί τον απεχθή ακρωτηριασμό σε 29 συνολικά χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου απαντάται πιο συχνά το φαινόμενο.

Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: είναι αρκετός ένα νόμος για να σταματήσει η βαρβαρότητα ή οι γυναίκες απλώς θα συνεχίσουν να υπόκεινται στο βασανιστήριο κάτω από ένα πέπλο σιωπής και ανοχής;

Οι απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι θα συμβεί το δεύτερο. Μάλιστα, επικαλούνται την περίπτωση του 2012 όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τη εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Θυμίζουν, επίσης, ότι η κλειτοριδεκτομή είναι παράνομη σε 26 αφρικάνικες χώρες από το 2013, με τη Θέμιδα να δικαιολογεί το… κουσούρι της να είναι τυφλή!

(Mε στοιχεία από το tvxs.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα