Τέλος στις προπληρωμές βάζει ο ΕΟΠΥΥ – Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν μόνο την συμμετοχή

Στην κατάργηση των προπληρωμών προχωρά ο ΕΟΠΥΥ από το νέο έτος. Πιο συγκεκριμένα, σημαντική βελτίωση επέρχεται στην παροχή από τον ΕΟΠΥΥ υγειονομικού υλικού, όπως γυαλιά όρασης, υλικά για τον διαβήτη, τον καρκίνο, ορθοπεδικά και κινητικά προβλήματα, σκευάσματα ειδικής διατροφής και πολλά άλλα. Πρόκειται για υλικά, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αξίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ.

Μέχρι σήμερα, οι ασθενείς έπρεπε να τα προπληρώνουν, να υποβάλλουν στη συνέχεια στις υπηρεσίες του Οργανισμού τα παραστατικά, να υφίσταται έλεγχο και να παίρνουν έπειτα από μήνες τα χρήματα που δικαιούνται.

Από την 1η Ιανουαρίου, ο ΕΟΠΥΥ συνάπτει συμβάσεις με όλους τους επιχειρηματίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους του τα εν λόγω είδη. Με τον τρόπο αυτό, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή τους (όπου προβλέπεται) και στη συνέχεια ο πάροχος θα απευθύνεται στον Οργανισμό προκειμένου να εξοφληθεί για το τιμολόγιο.

Στα χρόνια της κρίσης, οι επιχειρήσεις υλικού διευκόλυναν τους ασφαλισμένους, ζητώντας τους εξουσιοδότηση, με την οποία εισέπρατταν εκείνοι το ποσό από τον ΕΟΠΥΥ.

Παρόμοιες διευκολύνσεις δεν θα έχουν πλέον σκοπό, καθώς απόδειξη και γνωμάτευση θα υποβάλλονται στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ από τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τα συγκεκριμένα είδη.

Σύμφωνα με ενημερωτικό της διοίκησης προς το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, η διαδικασία αυτή οδηγεί σε ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς η έγκριση από τους ελεγκτές του Οργανισμού θα γίνεται ηλεκτρονικά. Μειώνεται, επίσης, και η γραφειοκρατία, καθώς δεν απαιτείται φυσική παρουσία του πολίτη στις υπηρεσίες.
Αποζημίωση
Όφελος θα υπάρχει και για τους παρόχους, οι οποίοι θα αποζημιώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα με το νέο σύστημα εκκαθάρισης. Ο χρόνος αποζημίωσης δεν θα ξεπερνά τις 90 μέρες, από τις 180 έως 300 μέρες που είναι με το τωρινό σύστημα.

Με την αποδοχή της σύμβασης, ωστόσο, οι πάροχοι αποδέχονται στην ουσία και τη λειτουργία του αυτόματου μηχανισμού των υπερβάσεων του “κλειστού” προϋπολογισμού (clawback).

Αυτό σημαίνει πως ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πληρώνει περισσότερα από όσα έχει προϋπολογίσει στις αρχές του έτους και την όποια διαφορά θα καλύπτουν οι πάροχοι. Το κονδύλι που έχει προϋπολογιστεί από τον Οργανισμό για πρόσθετη περίθαλψη το 2017 είναι 331 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα