Τίναξαν την τηλεπικοινωνιακή μπάνκα στον αέρα

Τη συμφωνία δικαιώματος προαίρεσης (call option), βάσει του οποίου η Vodafone Ελλάδος μπορεί να αποκτήσει 14.584.853 κοινές μετοχές και ισάριθμα δικαιώματα ψήφου της Forthnet, κυριότητας της Wind Hellas, υπέγραψαν οι δύο εταιρείες.

Για τους μη μυημένους στα επιχειρηματικά deal, το δικαίωμα προαίρεσης που υπέγραψαν η Wind με τη Vodafone σημαίνει επί του πρακτέου ότι στο απώτερο μέλλον –εντός του επόμενου 12μήνου– οι δύο εταιρείες θα μοιράζονται τη συμμετοχή τους στη Forthnet, καθώς με την εξάσκηση της συμφωνίας το μεν μερίδιο της Wind θα πέσει κάτω από το 20%, το δε ποσοστό της Vodafone θα ανέλθει στο 19,76%.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά το απόγευμα της Τρίτης μετά από επίσημη ανακοίνωση της Forthnet στις χρηματιστηριακές αρχές και σε κάθε περίπτωση τα… μαντάτα ταράζουν τα νερά στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

Μια πρώτη συνέπεια είναι αυτή του χτισίματος μιας συμμαχίας που φαίνεται να εδραιώνουν η Vodafone και η Wind κόντρα στους Άραβες της Emirates International Telecommunications που κατέχουν το 44,02% της Forthnet.

Άλλωστε αυτή η συμμαχία δεν ξενίζει, καθώς Vodafone και Wind έχουν ήδη ένα εταιρικό «παιδί» μαζί: ο λόγος για την εταιρεία Victus, η οποία τρέχει ένα κοινό δίκτυο των δύο τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Αν, τώρα, οι δύο εταιρείες φτάσουν σε επίπεδο να διεκδικήσουν τον από κοινού έλεγχο της Forthnet δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να αποκλείσει. Αντιθέτως, είναι μια πολύ πιθανή και «βολική» εξέλιξη. Βολική αφενός για το «ντουέτο» Vodafone – Wind, με την πρώτη να έχει οικονομική άνεση αλλά να μην είχε μέχρι πρότινος σημαντικό ποσοστό στη Forthnet, τη δε δεύτερη να έχει ποσοστό, αλλά να μη διαθέτει τόσο μεγάλο… κομπόδεμα ώστε να κάνει παιχνίδι μόνη της.

Από την άλλη πλευρά, οι Άραβες μόνο μαύρα δεν θα τα βάψουν αν οι υπόλοιποι επενδυτικοί εταίροι ανεβάσουν το ποσοστό τους στη Forthnet. Κι αυτό γιατί η παραπάνω εξέλιξη είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Emirates International Telecommunications να «ψαλιδίσει» τις ζημιές που γράφει στη συγκεκριμένη επένδυση. Υπενθυμίζεται ότι οι Άραβες είχαν τοποθετήσει στη Forthnet περί τα 250 εκατ. ευρώ, όταν η σημερινή κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται σε 133 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η αξία της συμμετοχής της EIT στη Forthnet δεν ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με βάση έγκυρα ρεπορτάζ τα οποία επικαλούνται παράγοντες της αγοράς και έχουν δει ήδη το φως της δημοσιότητας, τα ενδεχόμενα είναι λίγο-πολύ μετρημένα: είτε οι Άραβες πουλούν το ποσοστό τους έναντι φυσικά τιμήματος που θα τους ικανοποιεί, είτε αρνούνται και προσπαθούν να παραμείνουν κυρίαρχοι του ενδοεταιρικού παιχνιδιού.

Σε αυτό το δεύτερο σενάριο, εκτιμάται ότι Vodafone και Wind θα αποδυθούν σε αναζήτηση συμμαχιών με άλλους μετόχους της Forthnet, με τους γνωρίζοντες να λένε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι σημαντικός ο προσεταιρισμός του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης, κατόχου του 4,2% της Forthnet. H συμμετοχή αυτή μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει τον έλεγχο της εταιρείας στους δύο ενδιαφερόμενους.

Προβλέψεις για το ποιο σενάριο θα επικρατήσει τελικά, θα ήταν παρακινδυνευμένο να κάνει κάποιος, ειδικά στο ευρύτερο περιβάλλον της ελληνικής Οικονομίας που τελεί υπό καθεστώς δημοσιονομικής στενότητας. Αυτό που ωστόσο μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά είναι ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών έχει να ζήσει ένα ενδιαφέρον καλοκαίρι από άποψη εξελίξεων…

Πολύφερνη νύφη

Η επιχειρηματική κίνηση της Vodafone να ανεβάσει –μέσω της συμφωνίας της με τη Wind– τη συμμετοχή της στη Forthnet δεν χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις χρηματοοικονομικών για να εξηγηθεί. Άλλωστε, νωπά είναι τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους που δείχνουν εν πολλοίς ότι η Forthnet παίρνει «κεφάλι» από τους ανταγωνιστές της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η… σούμα για το α΄ τρίμηνο του 2014 δείχνει ότι ο Όμιλος αύξησε τα έσοδα από λιανικές πωλήσεις για πρώτη φορά μετά από οκτώ τρίμηνα, ενώ οι συνδρομές άγγιξαν ιστορικό υψηλό, με 8 στους 10 νέους πελάτες συνδρομητικών καναλιών να επιλέγουν το «Nova3Play».

Συγκεκριμένα, οι συνολικές συνδρομές στα τέλη Μαρτίου έφτασαν τις 1.145.948 και οι συνδρομές «PayTV» τις 482.000, εξέλιξη που αποτελεί ρεκόρ. Ταυτοχρόνως, το μερίδιο αγοράς σε νέους συνδρομητές «LLU» ανήλθε στο 83,9%, ενώ το αντίστοιχο σε συνδρομητές «LLU» έφτασε στο 32,3% (+2,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013).

Είναι προφανές ότι η Forthnet ποντάρει πολλά στις συνδυαστικές υπηρεσίες (3Play). Αρκεί να αναφερθεί ότι, στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, οι συνδρομητές υπηρεσιών «Nova3Play» της Forthnet ανήλθαν στους 323,5 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 74,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενισχύοντας την παρουσία της εταιρείας στα ελληνικά νοικοκυριά. Οι νέοι συνδρομητές «Nova3Play» ανήλθαν σε 38,2 χιλιάδες, σημειώνοντας σημαντική αύξηση συγκρινόμενοι με τους 23,2 χιλιάδες της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Αντιστοίχως, αύξηση σημειώθηκε στο μερίδιο των συνδρομητών «Nova3Play», σε σχέση με το σύνολο της συνδρομητικής βάσης της Forthnet, με την τάση αυτή να δρα υποστηρικτικά τόσο στο μέσο έσοδο ανά συνδρομητή όσο και στην ενίσχυση της πιστότητας των πελατών.

Η επίσημη ανακοίνωση της Forthnet

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Forthnet αναφορικά με τη συμφωνία Vodafone -Wind έχει ως εξής:

«Η εταιρία Forthnet ανακοινώνει τα ακόλουθα βάσει των από 10.06.2014 γνωστοποιήσεων (TR-1) που έλαβε από τις εταιρίες “Vodafone Ελλάδος” και “VODAFONE Group”, η τελευταία τόσο για ίδιο λογαριασμό όσο και για λογαριασμό εταιρειών ελεγχόμενων από την VODAFONE (στο εξής “Θυγατρικές Vodafone”):

(α) Δυνάμει των όρων της από 04.06.2014 συμφωνίας μεταξύ της Vodafone Ελλάδος και της εταιρίας WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.Β.Ε. (στο εξής “WIND”), η Vodafone Ελλάδος απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης (option) για την απόκτηση 14.584.853 κοινών μετοχών της Forthnet που ανήκουν στην κυριότητα της WIND και αντιστοιχούν σε ποσοστό 13,25% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet.

Αυτό το δικαίωμα προαίρεσης (option) μπορεί να εξασκηθεί κατά τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής της ως άνω συμφωνίας.

(β) Εάν το ως άνω δικαίωμα προαίρεσης ασκηθεί, το ποσοστό της άμεσης συμμετοχής της Vodafone Ελλάδος και το ποσοστό της έμμεσης συμμετοχής της VODAFONE και των Θυγατρικών Vodafone στη Forthnet θα ανέλθει σε 19,75% από 6,51% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα