Τίναξαν την τηλεπικοινωνιακή μπάνκα στον αέρα

Τη συμφωνία δικαιώματος προαίρεσης (call option) βάση του οποίου η Vodafone Ελλάδος μπορεί να αποκτήσει 14.584.853 κοινές μετοχές και ισάριθμα δικαιώματα ψήφου της Forthnet, κυριότητας της Wind Hellas, υπέγραψαν οι δύο εταιρείες.

Για τους μη μυημένους στα επιχειρηματικά deal, το δικαίωμα προαίρεσης που υπέγραψαν η Wind με τη Vodafone σημαίνει επί του πρακτέου ότι στο απώτερο μέλλον –εντός του επόμενου 12μήνου– οι δύο εταιρείες θα μοιράζονται τη συμμετοχή τους στη Forthnet, καθώς με την εξάσκηση της συμφωνίας το μεν μερίδιο της Wind θα πέσει κάτω από το 20%, το δε ποσοστό της Vodafone θα ανέλθει στο 19,76%.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά μετά από επίσημη ανακοίνωση της Forthnet στις χρηματιστηριακές αρχές και σε κάθε περίπτωση ταράζουν τα νερά στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο.
Μια πρώτη συνέπεια είναι αυτή του χτισίματος μιας συμμαχίας που φαίνεται να εδραιώνουν Vodafone και Wind κόντρα στους Άραβες της Emirates International Telecommunications που κατέχουν το 44,02% της Forthnet. Άλλωστε αυτή η συμμαχία δεν ξενίζει, καθώς Vodafone και Wind έχουν ήδη ένα εταιρικό «παιδί» μαζί: ο λόγος για την εταιρεία Victus, η οποία τρέχει ένα κοινό δίκτυο των δύο τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Αν, τώρα, οι δύο εταιρείες φτάσουν σε επίπεδο να διεκδικήσουν τον από κοινού έλεγχο της Forthnet δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να αποκλείσει, απλώς μένει να αποδειχτεί στην πράξη…

Η επίσημη ανακοίνωση της Forthnet
Αναλυτικά η ανακοίνωση από της Forthnet έχει ως εξής:
«Η εταιρία Forthnet ανακοινώνει τα ακόλουθα βάσει των από 10.06.2014 γνωστοποιήσεων (TR-1) που έλαβε από τις εταιρίες “Vodafone Ελλάδος” και “VODAFONE Group”, η τελευταία τόσο για ίδιο λογαριασμό όσο και για λογαριασμό εταιρειών ελεγχόμενων από την VODAFONE (στο εξής “Θυγατρικές Vodafone”):
(α) Δυνάμει των όρων της από 04.06.2014 συμφωνίας μεταξύ της Vodafone Ελλάδος και της εταιρίας WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.Β.Ε. (στο εξής “WIND”), η Vodafone Ελλάδος απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης (option) για την απόκτηση 14.584.853 κοινών μετοχών της Forthnet που ανήκουν στην κυριότητα της WIND και αντιστοιχούν σε ποσοστό 13,25% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet.
Αυτό το δικαίωμα προαίρεσης (option) μπορεί να εξασκηθεί κατά τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής της ως άνω συμφωνίας.
(β) Εάν το ως άνω δικαίωμα προαίρεσης ασκηθεί, το ποσοστό της άμεσης συμμετοχής της Vodafone Ελλάδος και το ποσοστό της έμμεσης συμμετοχής της VODAFONE και των Θυγατρικών Vodafone στη Forthnet θα ανέλθει σε 19,75% από 6,51% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα