«Τί γίνεται με την “επιστροφή” τής φυματίωσης στην Ελλάδα»

Τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο επιστροφής τής φυματίωσης στη χώρα μας δημοσιοποίησε ο υπουργός Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή τής Ν.Δ., Κυριάκου Βιρβιδάκη.

Διαβάστε την απάντηση Βορίδη:

«…Η φυματίωση αποτελεί προτεραιότητα για το ΚΕΕΛΠΝΟ και το νόσημα επιτηρείται μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων για τη δήλωση των κρουσμάτων κάθε μορφής ενεργού νόσου (πνευμονικής και εξωπνευμονικής) στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μετά από κάθε δήλωση κρούσματος ενεργού φυματίωσης, το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει άμεσα τη Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας, προκειμένου αυτή να προβεί στην άμεση επιδημιολογική διερεύνηση του κρούσματος στο περιβάλλον του κρούσματος, με σκοπό τον εντοπισμό ενδεχόμενων κρουσμάτων ενεργού νόσου ή λανθάνουσας φυματικής λοίμωξης.

Επίσης, στο πλαίσιο της πρόληψης και του ελέγχου της νόσου στη χώρα μας, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

  • Συγκρότησε επιστημονική επιτροπή φυματίωσης το έτος 2005, η οποία εκπόνησε το «Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Φυματίωσης στην Ελλάδα».
  • Το έτος 2011 συγκρότησε το «Δίκτυο Συντονιστών του Προγράμματος Ελέγχου της Φυματίωσης», με στόχο τη βελτίωση της δήλωσης των κρουσμάτων φυματίωσης, τη δημιουργία δικτύου εργαστηρίων φυματίωσης, την ενίσχυση των αντιφυματικών/πνευμονολογικών ιατρείων και των αντιφυματικών τμημάτων, την εκπόνηση κατευθυντήριων οδηγιών για τη διάγνωση και τη θεραπεία της φυματίωσης και την αντιμετώπιση της νόσου σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες. Το Δίκτυο Συντονιστών Φυματίωσης πραγματοποίησε ενημερωτικές ημερίδες στη Νότια και Βόρεια Ελλάδα, με στόχο τη δρομολόγηση των δράσεών του, όπως η δημιουργία δικτύου εργαστηρίων φυματίωσης, δικτύου αντιφυματικών/πνευμονολογικών ιατρείων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην αντιμετώπιση των ανθεκτικών μορφών φυματίωσης.
  • Τέλος, με αφορμή τις αλλαγές της διαχρονικής τάσης και της μεταβολής του αριθμού των δηλουμένων κρουσμάτων σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για τη φυματίωση, στην οποία συμμετέχουν, πέραν του ΚΕΕΛΠΝΟ, και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς στην αντιμετώπιση της φυματίωσης, όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Ελληνική Αστυνομία, το Αντιφυματικό Τμήμα του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», το Αντιφυματικό Ιατρείο του Νος. Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία». Η ομάδα βρίσκεται ήδη στη διαδικασία της αναθεώρησης του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου της Φυματίωσης και την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα της χώρας, την αναθεώρηση των πρωτοκόλλων διερεύνησης, τη δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων για όλες τις μορφές φυματίωσης, την προσαρμογή των πρωτοκόλλων εργαστηριακής διάγνωσης στις νέες διαγνωστικές μεθόδους, τη δημιουργία και εφαρμογή των πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της νόσου στις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.

Σχετικά με τις ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου μας για τον έλεγχο και την πρόληψη της φυματίωσης σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Α. Όσον αφορά σε μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, κατ’ εξουσιοδότηση του Ν. 3907/2011, εκδόθηκε Απόφαση του Υπουργείου Υγείας για το εφαρμοζόμενο Πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου, ψυχοκοινωνικής διάγνωσης και υποστήριξης και παραπομπής των εισερχομένων χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα υπηκόων τρίτων χωρών σε δομές πρώτης υποδοχής (ΦΕΚ 2745 τ.Β’ 2013, ΑΔΑ: ΒΛ1ΠΘ-6ΙΝ). Εντός 24 ωρών από την άφιξή τους στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, συμπληρώνεται από τον ιατρό ειδικό ερωτηματολόγιο για την διερεύνηση πιθανών κρουσμάτων φυματίωσης. Όσοι πληρούν τα κριτήρια του ερωτηματολογίου θα παραπέμπονται σε δημόσια υγειονομική μονάδα για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο (ακτινογραφία θώρακος, μικροβιολογική εξέταση πτυέλων, κλπ). Ο ασθενής με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη ενεργό φυματίωση νοσηλεύεται σε κατάλληλο θεραπευτικό κατάστημα για όσο χρονικό διάστημα κρίνει απαραίτητο ο θεράπων ιατρός. Έως την παραπομπή του στο θεραπευτικό κατάστημα, παραμένει σε χώρο απομόνωσης εντός του Κέντρου. Μετά την επιστροφή του στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, λαμβάνεται μέριμνα για τη συνέχεια της θεραπείας του και την παρακολούθησή του. Επί ενδείξεων λοιμώδους νοσήματος, συμπεριλαμβανομένων και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, καθώς και λοιμώξεων του αναπνευστικού και γαστρεντερικού, οι μετανάστες παραπέμπονται για περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Β. Στα πλαίσια της υλοποίησης του με Α.Π. Υ1/Γ.Π. οικ. 14810/14-02-2014 και ΑΔΑ:ΒΙΡ8Θ-ΣΦΗ «Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Επιδημίας HIV/AIDS στους Χρήστες, Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών στο Κέντρο της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα» προβλέπεται για πληθυσμούς στόχους, όπως χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, εκδιδόμενα άτομα, έγκυες εξαρτημένες, άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, άστεγους, μετανάστες με ή χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, η παραπομπή, η διάγνωση συμβουλευτική, η παρακολούθηση και θεραπεία όχι μόνο για HIV/AIDS αλλά και για συν λοιμώξεις, όπως η φυματίωση.

Γ. Τέλος, σας ενημερώνουμε πως η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας εκδίδει σε ετήσια βάση εγκύκλιο για τον αντιφυματικό εμβολιασμό, στην οποία περιέχονται σχετικές οδηγίες και χορηγεί στις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών φυματίνη και εμβόλια BCG. Κάθε χρόνο ο αντιφυματικός εμβολιασμός BCG πραγματοποιείται με τα προγράμματα αντιφυματικού εμβολιασμού που διεξάγονται δωρεάν στα σχολεία και στα αντιφυματικά ιατρεία, σύμφωνα με την αρ. Υ1/Γ.Π. οικ. 102793/22.10.2012 Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Αντιφυματικός Εμβολιασμός – Φυματίωση (Δήλωση κρουσμάτων)» (ΑΔΑ: Β43ΓΘΡΛΗ).»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα