Ταξίδι μνήμης στις ΔΕΘ αλλοτινών εποχών

Γλιστράω νωχελικά ανάμεσα στα περίπτερα της ΔΕΘ και σιγά-σιγά, θέλοντας και μη, γυρίζω πίσω στον χρόνο. Πρόκειται για μια ιστορία ή για μια ζωντανή μνήμη; Αναρωτιέμαι. Ένα όραμα, που ξεκίνησε το 1915, από τον βουλευτή της συμπρωτεύουσας, Νικόλαο Γερμανό, το όραμα της δημιουργίας ενός οικουμενικού χώρου συνάντησης και επαφής για μικρούς και μεγάλους, πολίτες και

επιχειρηματίες, για όποιον ψάχνει μια εμπειρία ξεχωριστή, γεμάτη χρώματα και ιδέες. Και έχει τόσα πολλά να διηγηθεί!

Η… πρεμιέρα
Και τι δεν θα έδινα να βρισκόμουν ανάμεσα στα περίπτερα της 1ης ΔΕΘ, 1926, ήταν θαρρώ Οκτωβρίου 3. Μαγεμένος κόσμος να συρρέει από παντού, για να γνωρίσει τη φαντασμαγορική διοργάνωση, και για να εγκαινιάσει ένα σύγχρονο θαύμα, τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό στην Ελλάδα. Η ημέρα ήταν ζεστή, ο ουρανός γαλάζιος και οι υπερήφανοι Έλληνες, αφού κοντοστέκονταν για λίγο στα σαπούνια, τα αρώματα και στο περίπτερο του «Παπαγεωργίου», που έμοιαζε με βυζαντινό ναό, έτρεχαν στο περίπτερο του Τσιγγιρίδη για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια το ραδιόφωνο, έναν πομπό που έστησε ο ίδιος και που μετέδιδε ζωντανές εκτελέσεις τραγουδιών, αλλά και μελωδίες από το πρώτο ηλεκτρικό γραμμόφωνο.

Αλλά την επόμενη χρονιά, 27 Σεπτεμβρίου 1927, όλα τα βλέμματα τα έκλεβε το περίπτερο του Αγίου Όρους με τα μπαχάρια και τα παυσίπονά του βότανα και η φρουρά των φουστανελοφόρων, μέχρι που κόπηκε το ρεύμα και όλοι γνώρισαν το πρώτο εκτεταμένο μπλακ άουτ. 200.000 επισκέπτες έμειναν με την απορία τού τι συνέβη, και δεν έμαθαν ποτέ για το μεγάλο χτύπημα που σχεδίαζαν οι τρομοκράτες της εποχής, κομιτατζήδες, και απέτρεψε το 3ο σώμα του στρατού.

Ληστεία, «Αμαζόνες» και ο «Γύρος του Θανάτου»
Τα ευτράπελα συνεχίζονται και τον επόμενο χρόνο. Το 1928, επισκέπτεται τη ΔΕΘ για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. Δυστυχώς, τον ίδιο χρόνο, στα ενδότερα της διοίκησης, διαδραματίζεται ληστεία. Ευτυχώς, τα κλοπιμαία είναι… ακριβά πούρα.

Το 1930, λόγω των δημοτικών εκλογών αποφασίζεται το κλείσιμο των καταστημάτων, και η Έκθεση βουλιάζει από Θεσσαλονικείς, που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν ένα μέρος να πιουν τον καφέ ή το ποτό τους. Να χάνει η μάνα το παιδί, και το παιδί τη μάνα. Κι επειδή η πρωτοτυπία δεν έχει όρια, το 1935, το περίπτερο του Ερυθρού Σταυρού της ΔΕΘ «επιμελείται» ζωντανή εγχείριση σκωληκοειδίτιδας. Για «γερά στομάχια» είναι και οι άλλες δραστηριότητες της Έκθεσης την ίδια χρονιά. «Αμαζόνες», διαγωνισμοί μοτοσικλέτας, ακροβατικά σε τεντωμέμο σκοινί, ο «Γύρος του Θανάτου» καθηλώνουν και χαρίζουν στιγμές γεμάτες αδρεναλίνη στους θεατές. Είναι η 10η χρονιά της ΔΕΘ και ταυτόχρονα η 1η που πραγματοποιείται χωρίς τον δημιουργό της.

Η ανακάλυψη του φραπέ
Έτος 1957 και παρακολουθώ την κατά τύχη ανακάλυψη του εθνικού συμβόλου κάθε Έλληνα φοιτητή. Του Φραπέ! Δημήτριε Βακόνδιε, σε ευχαριστούμε! Από την άλλη, βλέπω το «Μαγικό Σπίτι» να μου αποκαλύπτει τόσες δυνατότητες με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού. 1960, και θέλω να παρακολουθήσω τα αστέρια του Κινηματογράφου σε κάθε τους κίνηση, μετά την εκπομπή του 1ου σταθμού τηλεοπτικού σταθμού στη χώρα, ειδικά τον χορό με την Αλίκη Βουγιουκλάκη που βγήκε σε δημοπρασία για το υπέρογκο για την εποχή ποσό των 30.000 δρχ..!

Οι χρονιές κουλτούρας συνεχίζονται με τη μετακόμιση του Φεστιβάλ Τραγουδιού στη ΔΕΘ, εν έτει 1962, αλλά και την ξεχωριστή παρ’ ολίγον εμφάνιση με το αβυσσαλέο ντεκολτέ, στην Έκθεση, το 1964, της Ελένης Ανουσάκη. Ευτυχώς, η αστυνομική αρχή «ανέλαβε δράση» και πρόλαβε τα… χειρότερα.

Βήμα πολιτικών διαγγελμάτων…
Δεκαετίες μετά, 1994, και η έκθεση έχει εξελιχθεί πλέον σε χώρο με πολιτική χροιά, χώρο διαγγελμάτων και συνεργασιών. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ιστορική ανακοίνωση της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς– Αλεξανδρούπολη, στην 59η ΔΕΘ;

Η ιστορία αυτού του χώρου συνεχίζεται και εξελίσσεται απρόβλεπτα. Γυρνάω στο τώρα. Σεπτέμβριος 2015. Βλέπω κόσμο να περπατάει στους πεζόδρομους της ΧΑΝΘ, και ξέρω ακριβώς πού πάει. Εκεί, όπου πάω κι εγώ…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα