Ταξίδι Ολάντ στον Καναδά

Ταξίδι στον Καναδά πραγματοποιεί ο Φρανσουά Ολάντ. Στο επίκεντρο του Γάλλου προέδρου, κατά την τριήμερη επίσκεψη του εκεί θα βρεθούν οι διμερείς πολιτικές και εμπορικές σχέσεις, η τρομοκρατία, η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια καθώς και το ακανθώδες ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

 

Ήδη ο αρχηγός του γαλλικού κράτους προσπάθησε την Κυριακή να πείσει την κυβέρνηση των συντηρητικών του Καναδά να συσπειρωθεί στη σταυροφορία για το περιβάλλον.

 

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα είναι ο οικοδεσπότης της επόμενης διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015, επιβεβαίωσε τη σημασία που έχει για τις μεγάλες χώρες να συμμετάσχουν ενεργά στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, αναφέροντας ότι αυτή είναι μια από τις προτεραιότητές του.

 

Η Γαλλία και ο Καναδάς είναι δύο χώρες αποφασισμένες να «συνεργαστούν» για τα θέματα του περιβάλλοντος και του κλίματος, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Ολάντ στο Μπανφ, μια μικρή πόλη στους πρόποδες των Βραχωδών Ορέων περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά του Κάλγκαρι, όπου είχε συνάντηση με τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ.

 

Ο Ολάντ, ο οποίος συνοδεύεται από διάφορους υπουργούς και μια μεγάλη επιχειρηματική και ακαδημαϊκή αντιπροσωπεία, είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στον Καναδά από το 1987, όταν τη χώρα είχε επισκεφτεί ο Φρανσουά Μιτεράν. Το 2008 ο Νικολά Σαρκοζί είχε βρεθεί στον Καναδά, αλλά στο πλαίσιο μιας συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καναδά.

 

Ο Φρανσουά Ολάντ θα επισκεφτεί επίσης το κοινοβούλιο στην Οτάβα, τον χώρο που έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης στις 22 Οκτωβρίου, ενώ θα μεταβεί στο Μόντρεαλ και στο Κεμπέκ.

 

Η Γαλλία είναι ο όγδοος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καναδά, με τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές να ανέρχονται σε πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα