Τα άκρως απαραίτητα και με δανεικά(!) ψωνίζουν οι Έλληνες

Αποκαλυπτικά ως προς την αγοραστική αδυναμία των ελληνικών νοικοκυριών είναι τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε το χρονικό διάστημα 18-25 Φεβρουαρίου το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Alco.

Αυτό που προκύπτει ως βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι το γεγονός ότι περίπου το 50% των μισθωτών δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες. Σημειώνεται ότι συνολικά τις συνολικές καταναλωτικές ανάγκες τους το 47% των μισθοσυντήρητων δηλώνουν ότι τις καλύπτουν σπαταλώντας τις τραπεζικές αποταμιεύσεις τους, ενώ υπάρχει και ένα διόλου αμελητέο ποσοστό της τάξης του 16% που δηλώνει ότι αναγκάζεται να δανειστεί για να ψωνίσει!

Αναφορικά με τα επίπεδα κατανάλωσης των μισθωτών, για πρώτη φορά η συνολική δαπάνη κατανάλωσης αποτυπώθηκε σταθερή (49%), με ένα ποσοστό 19% να μιλά για αύξηση και 31% για μείωση.

Σε σχέση, τώρα, με 17 βασικές κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών και βάσει των απαντήσεων που έδωσαν οι ερωτηθέντες, φαίνεται ότι σε 11 προϊόντα η δαπάνη παρέμεινε σταθερή συγκριτικά με προγενέστερες περιόδους, ενώ στις υπόλοιπες 6 κατηγορίες η δαπάνη μειώθηκε. Πιο συγκεκριμένα, σταθερές σχεδόν για όλους έμειναν οι δαπάνες για καθαριστικά σπιτιού και είδη προσωπικής υγιεινής (89%), τηλεφωνία/ίντερνετ (86%), προϊόντα καπνού (80%), εκπαίδευση (74% ) και τρόφιμα (73%), ενώ περίπου 6 στους 10 καταναλωτές αμετάβλητες ήταν οι δαπάνες τους για βενζίνη/πετρέλαιο, καλλυντικά, σοκολάτες/snacks και κρασί μπύρα. Μείωση αποτυπώνεται και στις δαπάνες ψυχαγωγίας, παρά το 35% που εμφανίζει να κινείται σε σταθερά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν στο σύνολό τους (95%) οι μισθωτοί επιλέγουν προϊόντα που πωλούνται σε προσφορά, ενώ ένας στους δύο (46%) διαλέγει να αγοράσει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Το καταναλωτικό προφίλ
Σε μείωση καταναλωτικών δαπανών έχουν στατιστικά οδηγηθεί κατά πλειοψηφία μισθωτοί που παρουσιάζουν τα εξής χαρακτηριστικά: Είναι άνδρες, ηλικίας 45-54 ετών, που κατοικούν στην Αττική, έχουν κατώτερη μόρφωση και το εισόδημά τους κυμαίνεται μεταξύ €1.001 έως €1.200.

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας, είναι ότι ο περιορισμός των εισοδημάτων τους για πολλά χρόνια, μετέβαλλε τους μισθωτούς από καταναλωτές επιλογής σε καταναλωτές ανάγκης, «με όλα όσα αυτό συνεπάγεται τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο».

Δυσκολία εξόφλησης δανείων
Ουσιαστικά συμπεράσματα προκύπτουν, εξάλλου, από την έρευνα της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και της ΕΕΚΕ αναφορικά με τη δυνατότητα ή μη των μισθωτών να ανταποκριθούν στις δανεικές υποχρεώσεις τους (δόσεις δανείων και καρτών).
Συγκεκριμένα, μόλις το 22% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι μπορεί πάντα να καλύπτει τις υποχρεώσεις του, με το 30% να ανταποκρίνεται συνήθως, το 9% λίγες φορές και το 6% να μην μπορεί να ανταποκριθεί καθόλου.

Μείωση μισθών και απογοήτευση
Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μειώθηκαν οι αμοιβές τους, έναντι του 44% που δήλωσε σταθερότητα.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις προσδοκίες, κυριαρχεί η απογοήτευση, ενώ κυρίαρχη είναι η αντίληψη, ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα