“Τα έχει βρει ο Γερούν με τον Τσίπρα”

Δεν εξεπλάγην ουδείς στην Νέα Δημοκρατία από όσα δήλωσε σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές. Οι περισσότεροι στην Πειραιώς και με βάση τις επαφές που έχουν στις Βρυξέλλες έχουν κατανοήσει πως στην έδρα της Κομισιόν βολεύονται με την κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς τους κάνει όλα τα χατίρια.

“Εξάλλου, ας μην λησμονούμε ότι τα περισσότερα νομοσχέδια περνούν δίχως αντιδράσεις”, έλεγαν σε στελέχη της Ν.Δ. αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Ταυτόχρονα, αυτή την εποχή στις Βρυξέλλες ούτε που θέλουν να ακούν για νέα περίοδο αστάθειας στην Ελλάδα, ειδικά από την στιγμή που δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στην Γερμανία.

Το θέμα των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ και των όποιων συνεπειών μπορεί να έχουν στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας συζητήθηκε στον «πρωινό καφέ» τής Πειραιώς και αποφασίστηκε ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει και να εκδηλώσει -στον κατάλληλο χώρο και χρόνο- την δυσαρέσκειά του και να στείλει το μήνυμα που πρέπει στην άλλη πλευρά.

Η εκδήλωση που διοργάνωσε το Harvard Business School of Greece (με την συμμετοχή του νέου Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ, του Γερμανού οικονομολόγου Ντάνιελ Γκρος και του Ιταλού πρώην εκτελεστικού διευθυντή της ΕΚΤ και νυν επικεφαλής της Societe Generale Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι) ήταν μια καλή ευκαιρία και έτσι αποφασίστηκε, εάν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεχόταν ερώτηση γι’ αυτό, να απαντήσει.

Οι απαντήσεις

Έτσι, λοιπόν, η συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη χθες στην συγκεκριμένη εκδήλωση και η ερώτηση που δέχτηκε μετά το τέλος της ομιλίας του αποτέλεσε το κατάλληλο σκηνικό.

«Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι εκλογές γίνονται όταν χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ή όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Δεν είναι δουλειά κανενός να καθορίσει πότε είναι η κατάλληλη ώρα για εκλογές στην Ελλάδα. Είναι μια εσωτερική υπόθεση που αφορά τη χώρα», ήταν η προσεκτική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, την οποία ορισμένοι χαρακτήρισαν και ως «ελεγχόμενη έκρηξη» με δεδομένη την ιδιαίτερη ενόχληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από την συνέντευξη Ντάισελμπλουμ.

Άλλωστε, πριν από αυτή είχαν υπάρξει δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας δηκτικές για τον κ. Ντάισελμπλουμ, όπως αυτή του Μάκη Βορίδη, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του: «Και εγώ αν ήμουν ο Ντάισελμπλουμ, με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήμουν. Πού θα έβρισκα πιο πειθήνιο πρωθυπουργό από τον Τσίπρα;»

Πεπεισμένος ότι ένα κομμάτι Ευρωπαίων «τα έχει βρει» με τον Αλέξη Τσίπρα είναι και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε συζητήσεις χαρακτηρίζει την τοποθέτηση Ντάισελμπλουμ «εισπήδηση στην εσωτερική πολιτική λειτουργία της Ελλάδας».

Αν και το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για πρόωρες εκλογές δεν βρίσκεται πια στην ημερήσια διάταξη, στην Πειραιώς γνωρίζουν ότι την δήλωση Ντάισελμπλουμ θα την εκμεταλλευτούν στην κυβέρνηση – αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις δημόσιες αντιπαραθέσεις τους με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα