Τα ίδια, Παντελάκη μου…

Υπό τον φόβο του Βερολίνου συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα και το 3ο Μνημόνιο. Η ανησυχία έγκειται στη στάση που θα κρατήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με πολλούς να εκφράζουν ήδη τη βεβαιότητα πως θα επιχειρήσει να δυναμιτίσει τις συζητήσεις απορρίπτοντας τη συμφωνία.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

«Deja vu» χαρακτηρίζει το δίκτυο CNBC τις αντιδράσεις του Βερολίνου για τη συμφωνία της Ελλάδας, αναφέροντας ότι «χωρίς να έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι στο τρίτο Μνημόνιο η Γερμανία γκρινιάζει ήδη για τη συμφωνία εγείροντας φόβους ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται να πατήσει πόδι στην τελευταία συμφωνία – αν και η γερμανική κυβέρνηση είπε στο CNBC ότι δεν απορρίπτει το πακέτο διάσωσης».

Το οικονομικό δίκτυο επισημαίνει τις πληροφορίες για το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με τις παρατηρήσεις του για τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, τη βιωσιμότητα του χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ που συμμετείχε στα δύο Μνημόνια που προηγήθηκαν.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠ.ΟΙΚ., Γιόργκ Βάισγκερμπερ, δήλωσε στο CNBC ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν απορρίπτει το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Σε δήλωση που έστειλε μέσω e-mail αναφέρει ότι η Γερμανία «εξέτασε ενδελεχώς το προσχέδιο του Μνημονίου. Ως μέρος της διαδικασίας ελέγχου έχουμε ορισμένες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν στο Eurogroup».

Αρνήθηκε, μάλιστα, το σχετικό δημοσίευμα της «Bild» για το θέμα αυτό. Για τον συντάκτη του άρθρου, οι ενστάσεις αυτές δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Γερμανία που έχει αποτελέσει τον ιθύνοντα νου της λιτότητας στην Ελλάδα αλλά και τον μεγαλύτερο δανειστή της Ελλάδας.

Ανοιχτή σε συζήτηση για το ελληνικό χρέος αλλά μόνο υπό τη μορφή της επιμήκυνσης των δανείων ή της ελάφρυνσης των όρων εμφανίζεται η Γερμανία αποκλείοντας το ενδεχόμενο διαγραφής.

«Ένα αποκαλούμενο “κούρεμα” δεν είναι νόμιμο, εκεί όπου παραδίδεις κάποιο χρέος… αλλά στον όρο ανακούφιση για το χρέος μπορεί κανείς να συμπεριλάβει την επέκταση της ωρίμανσης, για μια περίοδο χωρίς καταβολή δόσεων ή πληρωμών εξαγοράς και μπορούμε να συζητήσουμε γι’ αυτά, το έχουμε πει αυτό», δήλωσε σχετικά στο Deutschlandfunk ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιένς Σπαν.

Κατέληξε, τέλος, ότι αυτή την εβδομάδα πρέπει να απαντηθούν ορισμένες ειδικές ερωτήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ότι είναι σημαντικό για τη Γερμανία το ΔΝΤ να συνεχίσει να εμπλέκεται στη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Γ. Σπαν, η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι η μοναδική που έχει ερωτήματα για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ακόμα και η Γαλλία θεωρεί απαραίτητες τις περισσότερες διευκρινίσεις για το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων. Παρέπεμψε δε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την απόφαση της κυβέρνησης για το πότε θα έρθει στην Μπούντεσταγκ το θέμα της Ελλάδας, αν και οι πληροφορίες θέλουν αυτό να συμβαίνει την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν είναι έτοιμη και για το ενδεχόμενο δανείου-γέφυρας, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του προέδρου Γιουνκέρ, Άνικα Μπράικχαρτ.

Όπως είπε, το αίτημα για υποβολή των σχετικών εγγράφων για δανειοδότηση της Ελλάδας από τον EFSM ζητήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης κατά τη συνεδρίαση του λεγομένου «μικρού Ecofin».

«Ο πρόεδρος Γιουνκέρ έχει δηλώσει ότι προτιμούμε μια συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου και η υποβολή των σχετικών εγγράφων για χρηματοδότηση από τον EFSM έγινε ως εφεδρικό σχέδιο και κατόπιν αιτήματος του EFC», συμπλήρωσε η κα Μπράικχαρτ.

Σημειώνεται ότι υπέρ του δανείου-«γέφυρας» έχει ταχθεί τις τελευταίες ημέρες το Βερολίνο, με την Άνγκελα Μέρκελ να θέτει το θέμα και σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

 

 

Εδώ ο κόσμος καίγεται, στον ΣΥΡΙΖΑ τα εσωκομματικά τους

Ήδη με την έναρξη των συζητήσεων για τη συμφωνία στην επιτροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι δεν έχει καμία ανάγκη την αντιπολίτευση, υποχρεώνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους εγκαλέσει συστήνοντας τα εσωκομματικά τους να τα λύσουν αλλού.

Οι προσβλητικές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, για την πρόεδρο της Βουλής, σε συνδυασμό με το καυστικό σχόλιο του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, προκάλεσαν την οργή της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με αποτέλεσμα ο κ. Τσακαλώτος να την κατηγορήσει πως στόχος της είναι να ροκανίσει τον χρόνο για να πάει η χώρα σε δάνειο-γέφυρα αντί συμφωνίας. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών θεωρείται βέβαιο πλέον πως – ανεξαρτήτως εκλογών– ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να καθαρίσει το πολιτικό τοπίο και να ξεφορτωθεί τα βαρίδια, με αρχή την ίδια την πρόεδρο της Βουλής. Πληροφορίες θέλουν το Ποτάμι να έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την κατάθεση πρότασης μομφής στο πρόσωπό της, κίνηση με την οποία δεν δείχνει να διαφωνεί και το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απηύθυνε πανελλαδικό κάλεσμα για αντιμνημονιακή δράση (δημιουργία κοινωνικού μετώπου κόντρα στη λαίλαπα του μνημονίου), προαναγγέλλοντας έτσι τις επόμενες κινήσεις του. Πάντως ο Αλ. Τσίπρας δεν φαίνεται διατεθειμένος να ηρωοποιήσει τα στελέχη που αντιδρούν μέσω της διαγραφής τους…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα