Τα α-λά καρτ μέτρα και η «διαιτησία» στους ποδοσφαιρικούς «ολιγάρχες»

Μια γνώριμη τακτική της πολιτικής αρχής που ασχολείται με τα δρώμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου αποφάσισε να εφαρμόσει ο Σταύρος Κοντονής μέσω της ανακοίνωσής του να διεξαχθεί η 27η αγωνιστική της Super League χωρίς οπαδούς στα γήπεδα: το «πονάει χέρι, κόβει χέρι».

Μετά την αναβολή της προηγούμενης αγωνιστικής μόνο της Super League, ο υφυπουργός Αθλητισμού την Τετάρτη που πέρασε, έδωσε εντολή να οριστούν όλα τα ματς κεκλεισμένων των θυρών, επιλέγοντας ουσιαστικά ένα «τσουβάλιασμα», καθώς για τα επεισόδια στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» στο ντέρμπι των «αιωνίων» τιμωρήθηκαν όλες οι ομάδες που σαφώς δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Πρόκειται για μια απόφαση, της οποίας τη συλλογιστική πορεία αδυνατεί κανείς να κατανοήσει, αφού την ίδια ώρα συμβαίνουν άλλα ακατανόητα γεγονότα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, μόνο η ΔΕΑΒ μπορεί να εισηγηθεί προς την πολιτική αρχή την αναβολή ή τη διεξαγωγή ενός αγώνα χωρίς οπαδούς για λόγους ασφαλείας και, προφανώς, το ίδιο πρέπει να έχει συμβεί και τώρα.

Θεωρείται, λοιπόν, τουλάχιστον οξύμωρο πώς είναι δυνατόν την προηγούμενη εβδομάδα να υπάρχει εισήγηση της ΔΕΑΒ για την αναβολή όλης της αγωνιστικής δραστηριότητας ΜΟΝΟ για τη Super League, και την ίδια ώρα να δίνεται άδεια για τα ματς της Football League και του Κυπέλλου Ελλάδας. Κι αυτό γιατί τη στιγμή που στις 25 Φεβρουαρίου ο Σταύρος Κοντονής ανακοίνωνε το «λουκέτο» στη Super League, λίγες ώρες νωρίτερα οπαδοί της Αναγέννησης Καρδίτσας με τη Λαμία είχαν επιδοθεί σε μάχες σώμα με σώμα. Απαραίτητη σημείωση: Αναγέννηση Καρδίτσας και Λαμία αγωνίζονται στη Β΄ Εθνική και όχι στη Super League, άρα μόνο καλώς καμωμένα δεν είναι όλα στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία, αλλά οι αγωνιστικές εξελίσσονται κανονικά.

Επιπλέον, τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνουν όλοι οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών για λόγους ασφαλείας (πάλι λογικά κατόπιν εισήγησης της ΔΕΑΒ), πώς είναι δυνατόν να δίνεται το ελεύθερο για να πραγματοποιηθούν κανονικά οι αγώνες Κυπέλλου (Πανιώνιος-Ηρακλής, Skoda Ξάνθη-ΟΦΗ κ.λπ.), τη στιγμή που μιλάμε για τους ίδιους οπαδούς που θα πήγαιναν στους αγώνες της Super League.

Και όχι μόνο αυτό… Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται μεγαλύτερης επικινδυνότητας ένα ματς ανάμεσα σε Βέροια και Εργοτέλη ή Καλλονή-Πανιώνιο ή Αστέρα Τρίπολη-Ατρόμητο ή Παναιτωλικό-Κέρκυρα από το ντέρμπι του προημιτελικού Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ ΑΕΚ-Ολυμπιακού που θα έχει παραπάνω από 60.000 οπαδούς της «Ένωσης». Σαφώς και δεν λέμε να μη γίνει το ματς Κυπέλλου, αλλά θα ήταν καλό με την πρώτη ευκαιρία να εξηγηθεί επακριβώς το σκεπτικό πώς γίνεται ένα ματς μεταξύ συγγενών και φίλων (που είναι τα περισσότερα στη Super League) να χαρακτηρίζεται πιο επικίνδυνο από ένα ματς ΑΕΚ-Ολυμπιακού, όπου η κόντρα Μαρινάκη-Μελισσανίδη έχει ξεπεράσει κάθε όριο, και βεβαίως έχει περάσει για οπαδικούς λόγους –παρ’ ότι η κόντρα των δύο ηγετών ΔΕΝ είναι μόνο ποδοσφαιρική– στην πλειοψηφία των φιλάθλων των δύο ομάδων.

Με την ίδια λογική, και προκειμένου να αποφευχθούν άπαξ διά παντός τα επεισόδια, θα ήταν μια καλή λύση να διεξάγονται όλες οι αγωνιστικές του πρωταθλήματος κεκλεισμένων των θυρών. Εξασφαλισμένη η μηδενική βία…

Γίνεται αντιληπτό ότι η απόφαση του υπουργού έχει περισσότερο σημειολογικό χαρακτήρα και δεν αφορά ουσιαστικά μέτρα για τη βία, αλλά καμιά φορά ο Τύπος περιορίζει την ουσία…

«Διαιτητής» στους ποδοσφαιρικούς «ολιγάρχες»

Εκτός όλων αυτών, ο Σταύρος Κοντονής αποφάσισε, πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Τετάρτης με τους Γιώργο Γκιρτζίκη, Γιώργο Γκιρτζίκη και Σπύρο Καλογιάννη να καλέσει στο γραφείο του μόνο τους προέδρους των δύο «αιωνίων», Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιάννη Αλαφούζο. Σκοπός του υφυπουργού Αθλητισμού ήταν να εκτονωθεί το εχθρικό μεταξύ τους κλίμα, αλλά και να λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι θα πέσουν οι τόνοι από την πλευρά των δύο, ώστε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν αναίμαχτα η φετινή σεζόν.

Αυτή η επιλεκτική πρόσκληση προκάλεσε σε αρκετούς αλγεινή εντύπωση για αρκετούς λόγους. Πρώτο και κύριο, το «γιατί» κλήθηκαν μόνο αυτοί οι δύο; Υπάρχει περίπτωση αν τελικά τα βρουν κάποια στιγμή στο μέλλον οι δύο άνδρες να σταματήσει η βία στο ποδόσφαιρο; Σε καμία περίπτωση. Οι οπαδοί –και όχι οι φίλαθλοι– των δύο ομάδων δεν δίνουν… δεκάρα, για τις καλές ή κακές σχέσεις των δύο προέδρων. Θυμίζουμε τα όσα έχει ακούσει ο Β. Μαρινάκης από συγκεκριμένη μερίδα φιλάθλων, αλλά και ο Γ. Αλαφούζος από το γνωστό πέταλο.

Επιπλέον, για ποιο λόγο ένας υφυπουργός Αθλητισμού να πάρει θέση… διαιτητή σε μια κόντρα δύο επιχειρηματιών, που το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι οι διαφωνίες περί Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού; Όπως έχει αναφέρει σε παλιότερα ρεπορτάζ η «Α», η κόντρα Μαρινάκη – Αλαφούζου ή Αλαφούζου – Μαρινάκη έχει επιχειρηματικές «ρίζες», από τότε δηλαδή που οι δυο τους χρηματοδοτούσαν τον όμιλο του ΣΚΑΪ και με αφορμή το ντέρμπι στο «Γ. Καραϊσκάκης» του 2011 ο νυν πρόεδρος του Παναθηναϊκού (τότε δεν είχε σχέση με το «τριφύλλι») έβαλε κατά του προέδρου του Ολυμπιακού για τα επεισόδια που είχαν γίνει. Πέραν των παραπάνω εκτιμήσεων για την ουσία της συνάντησης αυτής, η εικόνα ενός υπουργού μιας κυβέρνησης της Αριστεράς να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα του ποδοσφαίρου με έναν πρόεδρο-μιντιάρχη και έναν επιχειρηματία μεγάλου βεληνεκούς δεν είναι και η καλύτερη δυνατή (για τον υπουργός βεβαίως…). Εκτός κι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει άνοιγμα στα media και στο κεφάλαιο…

Με άλλα λόγια, ο Σταύρος Κοντονής δεν έχει καμία δουλειά να είναι ο «κυανόκρανος» στις σχέσεις δύο επιχειρηματιών που έτυχε να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα