Τα βήματα του Σπανούλη, σαν να λέμε «το χέρι του Θεού»!

 

 

Όπως τότε, το 1986, όταν ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα σημείωνε το πλέον άκυρο «σπουδαίο» γκολ! Έτσι και τώρα, ο Βασίλης Σπανούλης, σημείωσε το τρίποντο της ζωής του σε νεκρό χρόνο, μετατρέποντας το 0-2 σε 1-1.

Πως κρίνει ο αθλητικός κόσμος μία τέτοια στιγμή, όταν αυτή συνδέεται με μία τεράστια παράβαση, την οποία δεν παρατηρούν οι διαιτητές; Προφανώς ο οπαδός του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, της Εθνικής Αργεντινής και της Εθνικής Αγγλίας έχουν σχηματισμένη εκ των προτέρων άποψη. Ο ουδέτερος τι έχει να πει;

Στον αθλητισμό υπάρχουν οι λεγόμενοι κανόνες του παιχνιδιού, που δεν είναι όμως τυποποιημένοι σαν του σκακιού. Ουδέποτε στα παγκόσμια χρονικά έχει γίνει παραβίαση κανονισμών σε αγώνα Καρπόφ – Κασπάροφ. Αυτό έλειπε να κουνηθεί ο πύργος διαγώνια και ο αξιωματικός στην ευθεία. Στα ομαδικά αθλήματα με μπάλα και με τελικές γραμμές, όμως, όπου υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το πώς φέρεσαι στο τόπι, στον αντίπαλο και στα όρια του γηπέδου,  οι διαιτητές πολλές φορές αδυνατούν να συλλάβουν τις λεπτομέρειες. Και τότε είναι που οι σοφοί των σπορ λένε πως ο ανθρώπινος παράγοντας και το διαιτητικό λάθος είναι το «αλατοπίπερο» του ομαδικού αθλητισμού!

Ο Βασίλης Σπανούλης ήξερε τρία δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε πως για να αποφύγει έναν εξαιρετικό περιφερειακό αμυντικό πρέπει να κάνει δύο μικρά βηματάκια. Τα έκανε. Στη συνέχεια πήδηξε και γερμένος σαν τον Πύργο της Πίζας ευστόχησε, τεντώνοντας τους κανόνες υπέρ του, είτε επειδή στο NBA όπου θήτευσε αυτά επιτρέπονται, είτε επειδή ήξερε ότι δεν θα τον πάρουν χαμπάρι, είτε επειδή πίστευε πως διαφορετικά δε θα έχει τύχη το σουτ του. Ο Σπανούλης ήξερε τι έκανε και το έκανε επειδή ο εγκέφαλός του υπολόγισε πως συμφέρει να σουτάρει υπό καλύτερες προϋποθέσεις με μία μικρή ζαβολιά, παρά να σουτάρει υπό πίεση.

Κι ο Μαραντόνα το ίδιο έκανε. Μαγκιά τους που δεν τους πήραν χαμπάρι. Αν δίνονταν οι παραβάσεις θα ήταν καλή δουλειά των διαιτητών. Όταν το λάθος είναι ανθρώπινο, προστίθεται ως στοιχείο στο σπορ! Δεκτό. Όταν υπάρχει δόλος και πρόθεση, τότε ναι, υπάρχει αλλοίωση αποτελέσματος και αλητεία.  Κρίνοντας από τη συνολική διαιτησία του αγώνα στο ΟΑΚΑ, δεν φάνηκε κάτι ύποπτο.

Η τεχνολογία αποτελεί σύμμαχο των διαιτητών σε πολλά σπορ και εδώ και κάποια χρόνια και στο μπάσκετ. Ωστόσο, για κάποιο λόγο δεν υπάρχει πρόβλεψη για επανεξέταση κάποιας φάσης σε περίπτωση βημάτων. Το γιατί, το ξέρει μόνο η FIBA.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα