Τα βλέμματα στραμμένα στην 11η Μαΐου

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΟΥ... GREXIT

Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της εγκαίρως, πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο του Eurogroup στις 11 Μαΐου, εξέφρασε ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Γι’ αυτό εργαζόμαστε εντατικά. Αλλά, θα πρέπει να κάνουμε σαφές για μία ακόμη φορά ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», δήλωσε ο Γέγκερ. «Περιμένουμε τις προτάσεις και περιμένουμε επί εβδομάδες. Είναι απογοητευτικό, αλλά είμαστε υπομονετικοί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η Ελλάδα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της έγκαιρα, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου.
Την ίδια ώρα η Bild και το Focus βλέπουν «κρυφή λίστα μεταρρυθμίσεων» ύψους 7,2 δισ. ευρώ για να λάβει τη δόση του 2ου προγράμματος διάσωσης η Ελλάδα με την υπογραφή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με το Focus, ο κ. Τσίπρας έχει κάνει «στροφή» και «αποχαιρετά» τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Η αλλαγή αυτή στάσης ήλθε μετά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργό με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ κατά την προηγούμενη εβδομάδα.
H «κρυφή λίστα» των μεταρρυθμίσεων που υπόσχεται η κυβέρνηση προς τους δανειστές, προβλέπει με όσα αποδίδει το Focus στην Bild τα ακόλουθα μέτρα :
•το «σταμάτημα των πρόωρων συντάξεων».
•Τον «περιορισμό των επικουρικών συντάξεων»
•Την εισαγωγή «φόρου πολυτελείας σε ταξίδια σε ελληνικά νησιά»
•Την μη χρησιμοποίηση των «εσόδων από την πώληση κρατικών επιχειρήσεων για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας «αποστασιοποιείται προσωρινά από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων» .
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Bild, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τη σχετική λίστα στη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Τετάρτη.
Το Focus μάλιστα προανήγγειλε πως ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους δανειστές θα άλλαζε.
Σε οικονομικό επίπεδο τώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στη Nomura, Jacques Cailloux, δήλωσε στο CNBC ότι παρά την ολοένα και πιο μοναχική θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, μια πολιτική λύση θα μπορούσε να έλθει από την χώρα μέχρι τον Ιούνιο.
«Υπάρχει ένα κοινό μέτωπο κατά της Ελλάδας σε αυτό το στάδιο…. οι Ευρωπαίοι (και) οι διεθνείς πιστωτές. Επομένως θεωρώ ότι αυτό ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα», δήλωσε στο CNBC.
Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο για να επιτραπεί στους ανθρώπους να αποφασίσουν εάν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στην ευρωζώνη και να αποδεχθούν τη λιτότητα ως αποτέλεσμα.
«Οι περισσότερες των δημοσκοπήσεων υποδηλώνουν ότι θα πουν “ναι” στο ευρώ», δήλωσε. Ο Cailloux δήλωσε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε μια μακρά, διαρκή βλαβερή επίδραση στην υπόλοιπη ευρωζώνη», τόνισε σύμφωνα με το CNBC.
Εξάλλου, όπως μεταδίδει η Telegraph, συντηρητικές εκτιμήσεις για τα οικονομικά της Ελλάδας, αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα ξεμείνει από ρευστότητα έως τα μέσα Μαΐου, που οδηγεί σε μία πιθανότητα 50% για «κάποιου είδους ελληνική χρεοκοπία» σύμφωνα με την Stephanie Flanders της JP Morgan Asset Management.
«Εάν χειριστεί με προσοχή, μία μερική χρεοκοπία δεν χρειάζεται να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην Ελλάδα ή στις ευρωπαϊκές αγορές. Ούτε πρέπει να οδηγήσει σε μία ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη» αναφέρει η Flanders. «Αλλά τουλάχιστον, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για λίγους ασταθείς μήνες για τις ελληνικές χρηματοπιστωτικές αγορές».
Μία ελληνική χρεοκοπία θα ήταν επίσης ένα «συστημικό γεγονός για τις αγορές» αναφέρουν από την πλευρά τους αναλυτές της Goldman Sachs.
«Η μεταβλητότητα των spread της περιφέρειας είναι πιθανό να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι επενδυτές θα συσχετίσουν μία υψηλότερη πιθανότητα αθέτησης πληρωμών με μία υψηλότερη πιθανότητα Grexit» αναφέρει στην Telegraph η Silvia Ardagna της Goldman Sachs.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα