“Τα βρήκαν Κυριάκος-Βαγγέλης”

Ως πολιτική νίκη της Ν.Δ. και ταυτόχρονα πολιτική ήττα της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού εκλαμβάνεται από τη Συγγρού το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν τελικά οι 200 ψήφοι για να τεθεί από τις προσεχείς εκλογές ο νέος εκλογικός νόμος.
«Το πολιτικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα απέτυχε. Έβαλε ένα στόχο και δεν κατάφερε να περάσει πάνω από τον πήχη» λένε στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρεί ότι η πίεση που άσκησε η Ν.Δ. ήταν τέτοια που ανάγκασε πολλούς εν δυνάμει «συμμάχους» του Αλ. Τσίπρα να αναθεωρήσουν και να μην προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό του.
Ειδικά στη Συγγρού αναφέρονται στο Ποτάμι και στο ΠΑΣΟΚ που αρχικά, ορισμένοι βουλευτές τους φλέρταραν με την ιδέα της ψήφισης του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μάλιστα ανώτερα κομματικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε καλέσει τους «δημοκρατικούς βουλευτές» να αποτρέψουν την ψήφιση του εκλογικού νόμου με 200 ψήφους.
Το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τελικά έμειναν απέναντι από τον Αλ. Τσίπρα και δεν αποφάσισαν να τον στηρίξουν αποτελεί για τον πρόεδρο της Ν.Δ. μια σημαντική πολιτική νίκη και οι συνεργάτες του δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους. Και αυτό διότι εξ αρχής ο στόχος ήταν να μην περάσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου και άρα να εμποδιστεί η επάνοδος της Ν.Δ. στην εξουσία, μέσω της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών.
Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, επισημαίνουν ότι από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Πρωθυπουργό, για τον οποίο τονίζουν πως μένει χωρίς συμμάχους και ο Συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πολιτικά αποδυναμωμένος.
Επίσης, στη Ν.Δ. λένε ότι αποτελεί νίκη και το γεγονός ότι διαμόρφωσαν κλίμα περί ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή εάν θα ψήφιζε τον εκλογικό νόμο και θεωρούν ότι το γεγονός της απόφασης να απέχει το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου από την ψηφοφορία, αποτρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή και τα άρθρα, όπως η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, αφού δεν θα συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι.
Για τον Κυρ. Μητσοτάκη, η περαιτέρω πίεση της κυβέρνησης είναι ένας κεντρικός στόχος από το φθινόπωρο, καθώς πιστεύει ότι σιγά-σιγά, όπως φάνηκε και με την πρόσφατη παρέμβαση των «53», θα έχει εσωκομματικό πρόβλημα και θα δημιουργηθούν εστίες αμφισβήτησης.
Το εσωτερικό μέτωπο
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπαθεί να κλείσει και τα εσωκομματικά μέτωπα και σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η συνάντηση του με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η οποία διήρκεσε 75 περίπου λεπτά και όπως λένε από το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. “πήγε πολύ καλά”.
Όπως σημείωναν πηγές της Συγγρού, «και αν υπήρξε στο παρελθόν κάποιο συννεφάκι, δεν υπάρχει πια, ο καιρός είναι αίθριος και η Ν.Δ., ειδικά σε ώρες μάχης, δεν έχει την πολυτέλεια να μην έχει τον πρώην πρόεδρο του κόμματος στην πρώτη γραμμή της».
Ο κ. Μεϊμαράκης έφτασε στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα τέταρτο πριν τη μια, χαλαρός χωρίς γραβάτα, όπου τον υποδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης.
Μετά τη χειραψία οι δύο άντρες είχαν ένα σύντομο τυπικό διάλογο μπροστά στους φωτογράφους και στη συνέχεια οι πόρτες έκλεισαν για να ξεκινήσει η κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Εξερχόμενος ο κ. Μεϊμαράκης περιορίστηκε να πει «όλα καλά». Ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται πως είπε στους πολιτικούς του φίλους αναφερόμενος στο τετ-α-τετ με τον κ. Μητσοτάκη: «Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε τον Κυριάκο να σταθεί στα πόδια του. Θα πρέπει να τον ενισχύσουμε, να ενισχύσουμε και τις κομματικές οργανώσεις. Θα μείνουμε στη Ν.Δ., να δώσουμε τη μάχη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ» .

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα