Τα βρήκε και με την ΓΣΕΒΕΕ

Μερική… ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε στην συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος

«Η καταρράκωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας, σημαίνει διόγκωση της ανεργίας, ταυτόχρονα όμως σημαίνει και συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης για πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, αν συνυπολογίσουμε δηλαδή και τις οικογένειες των μικρομεσαίων επαγγελματιών που σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα οι περισσότεροι εξ αυτών ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές να πληρώσουν και άρα δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ούτε συνυπολογίζονται στην ανεργία, ούτε μπορούν να πάρουν επίδομα ανεργίας οι περισσότεροι εξ αυτών, γιατί το επίδομα είναι συνδεδεμένο με τις ασφαλιστικές εισφορές» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναλύοντας τις θέσεις του κόμματος του εξήγησε πως «δεν μπορεί η κυβέρνηση να παριστάνει τον Κινέζο όταν το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διάλυση κι όταν είναι δεδομένο ότι, αν συνεχιστούν τα πράγματα χωρίς άμεσες παρεμβάσεις, θα μας φέρουν νέα μέτρα μείωσης συντάξεων στις ήδη μειωμένες συντάξεις» συμπληρώνοντας ότι «άμεση προτεραιότητα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το θέμα της ρευστότητας. Χωρίς ρευστότητα στην αγορά δεν μπορούν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με τον Τειρεσία να καταγράφει τη μεγάλη πλειοψηφία πλέον των επιχειρηματιών και με τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιούνται αλλά να μη δίνουν κεφάλαια στην αγορά, δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική».

«Εμείς προτείναμε την ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού, αναπτυξιακή τράπεζα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κυρίως όμως προτείνουμε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να συνοδευτεί με ένα νέο πρόγραμμα μερικής διαγραφής δανείων και σε νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να τονωθεί η αγορά αλλά και να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα, διότι ανακεφαλαιοποίηση με κόκκινα δάνεια δεν μπορεί να είναι ανακεφαλαιοποίηση η οποία θα δώσει προοπτική στο τραπεζικό σύστημα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον ΟΑΕΕ ο οποίος είπε ότι «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, θα πρέπει να υπάρξει ρεαλιστική αντιμετώπιση της κατάστασης και επανεργοποίηση των 350 χιλιάδων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων οι οποίοι σήμερα είναι ανασφάλιστοι και είναι μια κρίσιμη μάζα για να μπορέσει αυτός ο Οργανισμός να βρει άμεσα πόρους».

«Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο για την προσπάθεια που κάνουμε στο πλαίσιο της αναπτυξιακής τράπεζας μαζί με τις συνεταιριστικές τράπεζες και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, όπως επίσης τα θέματα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, το άνοιγμα των Κυριακών.
Το κλίμα ήταν καλό. Νομίζω ότι σε πάρα πολλά σημεία υπάρχει ταύτιση απόψεων. Αυτό που προέχει είναι η κοινωνική συνοχή, ο κίνδυνος που υπάρχει σήμερα της διάρρηξής της, γιατί η οικονομική κρίση τείνει να γίνει, αν δεν έχει γίνει, ανθρωπιστική» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα