Τα δέκα βήματα μετάβασης προς τη δραχμή

Τις δικές τους προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα  και τα σενάρια που διακινούνται περί εξόδους της χώρας μας από το ευρώ κατέθεσαν μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού. Η εφημερίδα «Καθημερινή» μίλησε με αυτές τις πηγές, όπως και συγκέντρωσε πανεπιστημιακές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για ακαδημαϊκούς λόγους ή για λογαριασμό κρατών και κεντρικών τραπεζών για το ενδεχόμενο ενός grexit.

 Με βάση αυτά, προκύπτουν δέκα βήματα μετάβασης, από τη στιγμή που η χώρα ως λύση ανάγκης- καθώς δεν θα έχει χρήματα να λειτουργήσει- αναγκαστικά θα πρέπει να βγει από το ευρώ και να «κόψει» δικό της νόμισμα.

Αφού λυθούν τα νομικά πολιτικά και διαδικαστικά προβλήματα, ξεκινά η διαδικασία αποχώρησης από την ευρωζώνη και η μετάβαση σε νέο νόμισμα, π.χ. τη δραχμή.

Τα βήματα που ακολουθούν είναι τα εξής, σύμφωνα με την εφημερίδα:

1ο βήμα: Παγώνουν όλα τα διαθέσιμα των τραπεζών σε ευρώ.

2ο βήμα: Μετατρέπονται όλα τα υπόλοιπα (καταθέσεις και δάνεια) σε δραχμές με ισοτιμία 1 ευρώ=1 δραχμή. Αυτό ισχύει και για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ΤτΕ και των δανείων (ακόμη και ELA) που έχουν λάβει.

3ο βήμα: Σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να αποφασιστεί ένα προκαταβολικό «κούρεμα» χρέους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τεχνικά αυτό γίνεται με προκαταβολική υποτίμηση της δραχμής πριν από την κυκλοφορία.

4ο βήμα: Απαγορεύεται η μεταφορά κεφαλαίων από τους νέους λογαριασμών καταθέσεων σε δραχμές προς λογαριασμούς σε ευρώ.

5ο βήμα: Μισθοί, τιμές προϊόντων, αξίες υπηρεσιών, δανείων κτλ. θα μετατραπούν σε ισοτιμία 1 προς 1.

6ο βήμα: Η ΕΚΤ δανείζει εκτάκτως την ΤτΕ ώστε να έχει συναλλαγματικά διαθέσιμα σε ευρώ.

7ο βήμα: Ξεκινά η κυκλοφορία της δραχμής και η διαπραγμάτευση στις αγορές. Αναμένεται μεγάλη υποτίμηση, που μπορεί να φτάσει το 60%. Ουσιαστικά χάνεται όλο το όφελος από το προηγούμενο «κούρεμα».

8ο βήμα: Παραμένει το πάγωμα λογαριασμών και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων μέχρι να ηρεμήσουν οι μεγάλες μεταβολές στην ισοτιμία.

9ο βήμα: Ανταλλακτήρια θα δέχονται τη συγκεκριμένη περίοδο τα ευρώ για μετατροπή σε δραχμές. Με νόμο, όλες οι συναλλαγές στο εσωτερικό θα γίνονται σε δραχμές.

10ο βήμα: Ο πληθωρισμός που θα προκύψει από την υποτίμηση της δραχμής θα εκτινάξει τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Πιο άμεση η επίπτωση στα εισαγόμενα, όπως τα καύσιμα.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα