«Τα διαδίκτυο εξελίσσεται ως μία αναπτυσσόμενη αγορά ναρκωτικών ουσιών»

Στον κίνδυνο έξαρσης του φαινομένου της διακίνησης ναρκωτικών σε περιοχές με έντονη κινητικότητα παράνομων μεταναστών αναφέρθηκε η Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κατά την παρουσίαση της ετήσιας ευρωπαϊκής έκθεσης για τα ναρκωτικά από τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΝΤ) στη  συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, , ως μέλος της επιτροπής, έθιξε με ερώτημά της το μείζον πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών μέσω διαδικτύου αλλά και μέσω της παράνομης μετανάστευσης που παρουσιάζει έξαρση τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής στην ερώτησή της υπογράμμισε ότι το διαδίκτυο εξελίσσεται ως μία αναπτυσσόμενη αγορά ναρκωτικών ουσιών, κατά κόρον ανεξέλεγκτη, καθώς ο ρόλος του ως προς τους τρόπους διακίνησης ναρκωτικών ενισχύεται από την ολοένα αυξανόμενη χρήση του λεγόμενου “κρυμμένου διαδικτύου”, δηλαδή ιστοσελίδων που διατηρούν την ανωνυμία των χρηστών και δεν ανακαλύπτονται από τις μηχανές αναζήτησης.

Παράλληλα, η κα Βόζεμπεργκ, ορμώμενη από τα υψηλά ποσοστά παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα, κάλεσε τον αρμόδιο ευρωπαϊκό φορέα να λάβει υπόψη του το φαινόμενο της διακίνησης ναρκωτικών στις περιοχές όπου παρατηρείται έντονη κινητικότητα με τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία της για την επάρκεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε τομείς που σχετίζονται με τα ναρκωτικά (υγεία, πρόνοια, δημόσια τάξη, ασφάλεια), δεδομένων των περικοπών που έχουν επιβληθεί σε πολλά κράτη μέλη υπό την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο Διευθυντής του ΕΚΝΤ κ. Wolfgang Götz, απαντώντας προσωπικά στην κα Βόζεμπεργκ, τόνισε ότι η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι κρίσιμη και ότι τους απασχολεί έντονα το εν λόγω θέμα, καθώς διαπιστώνεται άρρηκτη σύνδεση εμπορίας ανθρώπων και ναρκωτικών.

Για αυτό το λόγο ανέφερε ότι βρίσκονται ήδη σε συντονισμό με τις υπηρεσίες του Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Ευρωπαϊκά Σύνορα) για τη βελτιστοποίηση των σχετικών ελέγχων. Ο κ. Götz μάλιστα επεσήμανε ότι στη χώρα μας οι αρμόδιοι για τα ναρκωτικά φορείς κάνουν πολύ καλή και σοβαρή δουλειά, υπό αντίξοες οικονομικά συνθήκες, διατηρώντας σχέσεις άριστης συνεργασίας με το εν λόγω κέντρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα