Τα διλήμματα των μονομάχων

 

Ο επόμενος εκλεγμένος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα είναι Κρητικός. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, καθώς ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει καταγωγή από το Ηράκλειο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Χανιά. Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ο Μεϊμαράκης ξεκινά την κούρσα από τη θέση του οδηγού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Αντίθετα, όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, «η διαφορά είναι απολύτως ανατρέψιμη». Κάτι που αποδέχεται και η πλευρά Μεϊμαράκη, δίχως να προβεί σε κάποια δήλωση.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Τα επιτελεία των δύο υποψηφίων έχουν επικεντρωθεί στη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν τις επόμενες 20 ημέρες. Ο μεν Μεϊμαράκης για να επιβεβαιώσει τον τίτλο τού φαβορί, ο δε Μητσοτάκης για να ολοκληρώσει την έκπληξη. Στο στρατόπεδο του κ. Μεϊμαράκη, αν και στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των ψήφων του, υποστηρίζουν πως ακόμη και χωρίς να γίνει κάτι τέτοιο, η ενδεχόμενη αποχή ψηφοφόρων (κυρίως αυτών που ψήφισαν Τζιτζικώστα – Γεωργιάδη) αυτομάτως θα ανεβάσει το ποσοστό του κοντά στο 50%.

Στο άλλο στρατόπεδο, αυτό του κ. Μητσοτάκη, μεταφράζουν το 60% των ψηφοφόρων που δεν προτίμησαν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη ως προσπάθεια ανανέωσης της «γαλάζιας» παράταξης. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός με ανάρτησή του στο Facebook έθεσε το δίλημμα της κάλπης στις 10 Ιανουαρίου. «Η ενότητα έχει εξασφαλιστεί. Το δίλημμα όμως παραμένει. Συρρίκνωση και στασιμότητα ή διεύρυνση και ανανέωση;» έγραψε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει.

Από την άλλη πλευρά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα μιλήσει ξανά για μία εναλλακτική κυβερνητική πρόταση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας όμως σημασία στο ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ. Ο άλλος άξονας στον οποίο θα στηριχθεί ο κ. Μεϊμαράκης είναι η ανάδειξη της δικής του υποψηφιότητας ως αυτής που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα στο εσωτερικό του κόμματος: «Ο Μεϊμαράκης εκφράζει το όλον, εν αντιθέσει με τον Μητσοτάκη, που έχει ένα συγκροτημένο πλαίσιο θέσεων, το οποίο όμως είναι υποσύνολο της όλης Κεντροδεξιάς».

 

Ρυθμιστής η συμμετοχή

Το μόνο δεδομένο που έχουν στα χέρια τους αυτή τη στιγμή οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί της Ν.Δ. είναι πως ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα πάνε στην κάλπη δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 400.000 της προηγούμενης Κυριακής, αφού όσοι δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή δεν μπορούν να πάνε στις κάλπες της 10ης Ιανουαρίου.

Οπότε στρέφονται αυτομάτως στους ψηφοφόρους που στήριξαν τους Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη. Ποσοστά που κυμαίνονται στο 20% (του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας) και στο 12% (του βουλευτή). Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, αυτοί οι ψηφοφόροι γίνονται ρυθμιστές της εκλογικής αναμέτρησης. Η συμμετοχή τους και η στάση που θα τηρήσουν θα αποδειχθούν καθοριστικές.

 

Συμφωνίες και συμμαχίες

«Χριστουγεννιάτικες» συμφωνίες, που θα φέρουν συμμαχίες πριν και μετά την κάλπη, ετοιμάζονται να κλειστούν μέσα στις επόμενες ημέρες στη Ν.Δ. Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος μάλιστα επικαλέστηκε τρεις λόγους για την απόφασή του αυτή: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για ανανέωση. Χρειάζεται να γυρίσουμε σελίδα. Του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια συγκροτημένη υποψηφιότητα, με θέσεις και αρχές».

Το μεγάλο στοίχημα για τους κ.κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη είναι οι ψηφοφόροι του Απόστολου Τζιτζικώστα. Για την ώρα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει λάβει σαφή θέση για το αν θα υποστηρίξει κάποιον υποψήφιο, ωστόσο εμμέσως «δείχνει» προς την πλευρά του Μητσοτάκη. Από την άλλη, ο κ. Μεϊμαράκης θα «κυνηγήσει» τους «καραμανλικούς» ψηφοφόρους από τη Βόρεια Ελλάδα, που την περασμένη Κυριακή στήριξαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

 

Η στρατηγική Κυριάκου για την… πρόκριση!

Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν φοβούνται από την Κυριακή το βράδυ να προβλέψουν νίκη του Μητσοτάκη. Μάλιστα, τις ίδιες προβλέψεις κάνουν και στελέχη άλλων κομμάτων. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα. Ποια είναι αυτά:

– Ο Μητσοτάκης κατάφερε να σηκώσει από τον καναπέ τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, αυτές που δεν πίστευαν καν ότι θα βρεθεί στον Β΄ γύρο. Ιστορικά στην Ελλάδα, σε καμία εκλογική αναμέτρηση, δεν έχει ηττηθεί όποιος ψηφίζεται από τα λεγόμενα παραγωγικά κοινά. Και σε αυτά τα κοινά, ο Μητσοτάκης κυριολεκτικά σάρωσε.

– Επέλεξε να μη συγκρουστεί με κανέναν. Σε αντίθεση με τους Τζιτζικώστα και Μεϊμαράκη που αλληλοεξοντώθηκαν, ο Κυριάκος κατάφερε να οριοθετήσει ο ίδιος τους αντιπάλους του. Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης προεκλογικά επέλεξε ως αντιπάλους του τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Θεσμικούς αντιπάλους που η αντιπαράθεση μαζί τους τον έκανε αυτομάτως ισοϋψή με τον θεσμικό τους ρόλο.

– Ο Μητσοτάκης υπερασπίστηκε σε κάθε ευκαιρία το μεταρρυθμιστικό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, έστω και αν σε αυτή πρωθυπουργός ήταν ο προαιώνιος εχθρός της οικογένειάς του. Με αυτόν τον τρόπο, προσέφερε την ευκαιρία στον Άδωνι Γεωργιάδη να συνταχτεί ευθέως μαζί του, εκμεταλλευόμενος το κρίσιμο (και συμπαγές) ποσοστό που έλαβε ο τελευταίος.

– Ο Μητσοτάκης, την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, κατάφερε να κάνει τον λόγο του ελαφρώς πιο αιχμηρό, και με αυτόν τον τρόπο να ακουστεί από το δεξιό κοινό της Ν.Δ., που άλλωστε είναι και η πλειοψηφία. Δεν είναι τυχαίες ούτε οι αναφορές στα σκάνδαλα Τσίπρα, ούτε οι επικρίσεις στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για τα γεγονότα του 2008. Οι αιχμές αυτές ακούστηκαν ευχάριστα από το δεξιό ακροατήριο της Ν.Δ., που είχε συνηθίσει να σκύβει το κεφάλι στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς.

 

Η κόντρα «καραμανλικών»-«μητσοτακικών» που φουντώνει και τα μηνύματα του επίτιμου
Η μάχη των Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη γυρίζει το ρολόι του χρόνου πίσω στη Ν.Δ., καθώς επαναφέρει μια παλαιά σύγκρουση, αυτή των «καραμανλικών» έναντι των «μητσοτακικών», αν και ο πρώτος ήταν πιο κοντά από την περίοδο που βρισκόταν στη νεολαία, στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Το βασικό όμως στοιχείο είναι ότι η παρούσα πολιτική διαμάχη αναδεικνύει την επιχείρηση αμφισβήτησης του «καραμανλισμού» στη Ν.Δ., που αποτελεί τον πιο ισχυρό παράγοντα, αν και ο λόγος του Κώστα Καραμανλή θα παίξει και πάλι τον ρόλο του σε αυτό τον δεύτερο γύρο.

Πάντως, ο «καραμανλισμός» άντεξε, αν και απέναντί του ο εκλεκτός του πρώην πρωθυπουργού, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είχε εκτός από τον Κυρ. Μητσοτάκη και τους Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη, ενώ κατάφερε να εξουδετερώσει τον 38χρονο περιφερειάρχη ακόμα και… «εντός έδρας», στη Θεσσαλονίκη!

 

Η στάση Σαμαρά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η στάση που θα τηρήσει η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Λέγεται ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός δεν ξεχνά την κόντρα του με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, ενώ δεν φείδεται θετικών σχολίων για τον Κυρ. Μητσοτάκη που έχει κατά καιρούς στηρίξει την πρωθυπουργική του θητεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο του Βαγγ. Μεϊμαράκη, ο στόχος θα είναι να αναδειχθεί η σύγκρουση «καραμανλικών»-«μητσοτακικών», ενώ θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθεί το προβάδισμα που έχει ήδη εξασφαλίσει. Ήδη αρκετοί «καραμανλικοί» ξεκίνησαν μία επιθετική τακτική έναντι του Μητσοτάκη. Όπως για παράδειγμα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος χαρακτήρισε νεοφιλελεύθερο τον Μητσοτάκη και ως μικρή συνιστώσα εντός του κόμματος.

Ο ίδιος ο Κυριάκος δεν απάντησε, αλλά αντέδρασε ο Κυρανάκης (πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος). Όμως από την Αραβαντινού εστάλησαν μηνύματα προς τον πρώην πρωθυπουργό «να μαζέψεις τους καραμανλικούς γιατί για όλους υπάρχουν σκελετοί στην ντουλάπα». Κι όπως λένε οι πιστοί του επίτιμου, «καιρός είναι να θυμηθεί ο κόσμος τα οικονομικά της περιόδου 2004-2009, τόσο στο κράτος όσο και στο κόμμα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης διατηρεί εξαιρετικούς διαύλους επικοινωνίας με την πλευρά Σαμαρά και προσδοκά τη στήριξη των «σαμαρικών». Χαρακτηριστικά, παλιά καραβάνα τής Ν.Δ. έλεγε με έμφαση: «Δεν θα μου κάνει εντύπωση ο επίτιμος να συμμαχήσει με τον εχθρό του (Σαμαρά) για να χτυπήσει τον προαιώνιο αντίπαλό του, τον “καραμανλισμό”».

 

Θεωρούν νίκη στη Συγγρού τους 400.000 ψηφοφόρους

 

Ανεξάρτητα πάντως από το ποιος θα επικρατήσει τελικά στις 10 Ιανουαρίου, στη Ν.Δ. μιλούν ήδη για μία πρώτη πολιτική νίκη του κόμματος, η οποία σχετίζεται με την υπεράνω κάθε προσδοκίας συμμετοχή 400.000 πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Η προσέλευση του κόσμου είναι ευθέως συγκρίσιμη αναλογικά ακόμη και με εκείνη του 2009, που είχε γίνει λίγους μήνες μετά από μία εκλογική αναμέτρηση στην οποία η Ν.Δ. είχε συγκεντρώσει τότε αισθητά υψηλότερο αριθμό ψήφων σε σχέση με εκείνον του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η ιδιαίτερη πολιτική σημασία που αποδίδουν στη Ν.Δ. στην υψηλή συμμετοχή έχει να κάνει όμως και με την εκτίμηση ότι το μήνυμα ενεργού ενδιαφέροντος που έστειλε η κοινωνία για τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση συνδέεται και με την αναζήτηση εναλλακτικής πρότασης εξουσίας απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση. Αυτό το ενεργό ενδιαφέρον, που διέψευσε τις προβλέψεις για χαμηλή συμμετοχή, εκτιμάται από παράγοντες της Ν.Δ. ότι αποτελεί τη βάση για να μπει οριστικό τέλος σε μία περίοδο παρατεταμένης φθοράς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μπορέσει η Ν.Δ. να καταστεί πολιτικά ανταγωνιστική προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυτό θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις.

 

 

Ακόμη με τα φαξ περιμένουν αποτελέσματα

 

Τελικά αποδείχθηκε στην πράξη ότι η Ν.Δ. δεν το έχει με τις εκλογές. Τόσο στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2009, όσο και στις 22 Νοεμβρίου, αλλά και την προηγούμενη Κυριακή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε αδυναμία να πράξει το αυτονόητο. Δηλαδή ως πολιτικός οργανισμός να διοργανώσει εκλογές.

Το 2009 στη συγκλονιστική μάχη Σαμαρά-Μπακογιάννη είχε πέσει το σύστημα για πολλές ώρες και για μεγάλο χρονικό διάστημα οι εκλογές έγιναν χειρόγραφα. Τον περασμένο Νοέμβριο δεν ξεκίνησε η διαδικασία, ενώ τώρα μπορεί να αποφεύχθηκαν τέτοια ευτράπελα, αλλά γέλασε και το παρδαλό κατσίκι με την καθυστέρηση στην έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων.

Όταν ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Γιάννης Τραγάκης, τόνισε ότι «το καταστατικό μας λέει ότι πρέπει να αποσταλούν φαξ», ακόμη και οι μουγγοί μίλησαν. Σε μία εποχή όπου η τεχνολογία κάνει θαύματα, στη Συγγρού ζουν στην εποχή του κάρβουνου.

Επίσης η δεύτερη δήλωση Τραγάκη, «υπάρχουν απομακρυσμένες περιοχές, που οι τοπικές εφορευτικές επιτροπές δεν έχουν φαξ», θα μείνει στην ιστορία δίνοντας τροφή σε όλες τις σατιρικές εκπομπές.

Δικαιολογημένα στα social media έγινε πανηγύρι, καθώς δεκάδες χρήστες πρότειναν στο καταστατικό του κόμματος να προστεθούν κι άλλοι τρόποι επικοινωνίας, όπως τα ταχυδρομικά περιστέρια, τα σήματα καπνού, το χωνί και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα