Τα είπαν κι εκτονώθηκαν

Τα είπαν και εκτονώθηκαν. Ο λόγος για τους “53” που για μία ακόμη φορά γκρίνιαξαν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επί της ουσίας μηδέν εις το πηλίκον, καθώς τελικά ως σωστοί… στρατιώτες θα συμπαραταχτούν πίσω από αυτά που θέλει ο πρωθυπουργός, στην διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι “53” γκρίνιαξαν περισσότερο για τους Σταύρο Κοντονή και τον Γιάννη Μουζάλα. Στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή χρεώνουν προσπάθεια ακύρωσης του νόμου Παρασκευόπουλου, αλλά και αυστηροποίηση του τρομονόμου.

Το δεύτερο πρόσωπο από το υπουργικό συμβούλιο με το οποίο υπάρχει μέτωπο είναι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Σε αυτόν χρεώνουν -και μάλιστα όχι μόνο στελέχη των «53»- κακές αποφάσεις στη διαχείριση του προσφυγικού, διοικητική ανεπάρκεια, αλλά και άρνηση να συζητήσει με τους εκπροσώπους του κόμματος.

Κατά τα λοιπά, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε κατά τη συνεδρίαση για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν η κυβέρνηση και το κόμμα από εδώ και στο εξής, στέλεχος της εν λόγω τάσης τόνιζε πως «ο απολογισμός που κάναμε δεν ήταν καθόλου ειλικρινής, καθώς δεν αναφέρει ότι  προχωρήσαμε σε σοβαρές υποχωρήσεις». Θέση η οποία διατυπώθηκε και μέσα στη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τη νεολαία του κόμματος, ασκήθηκε πολύ σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στον υπουργό Παιδείας καταλογίζουν ότι στην προσπάθειά του να τηρήσει ισορροπίες έχει καταφέρει να βάλει απέναντί του τους πάντες, καθώς θεωρούν ότι το νομοσχέδιό του είναι περισσότερο άσκηση τήρησης ισορροπιών και λιγότερο μια τομή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Περί ανασχηματισμού

Η ομάδα των «53+» ζητάει συγκεκριμένα βήματα για την επιτάχυνση του «παράλληλου» προγράμματος για τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικά ομάδων. Παράλληλα, ασκεί σκληρή κριτική σε επιλογές συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών, ζητώντας έμμεσα ή και καθαρά ανασχηματισμό, με αλλαγές σε τουλάχιστον τέσσερα υπουργεία. «Κάναμε δεξιό ανασχηματισμό για να κλείσει η συμφωνία, τώρα χρειάζεται αριστερός ανασχηματισμός, για να πειστεί η κοινωνία», σχολίαζε στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ενώ άλλος δήλωνε ότι «θα πρέπει να μιλήσουμε στην κοινωνία κι όχι μόνο στις αγορές».

Στο ανασχηματισμό ο μεγάλος γρίφος ακούει στο όνομα Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο. Όμως εάν αποπεμφθεί θα δημιουργηθεί ζήτημα και με τους “53”. Μία ομάδα της οποίας ηγείται ο “τσάρος” της ελληνικής οικονομίας.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο υπήρξε κόντρα του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Νίκο Παππά. Αιτία γι’ αυτή τη σύγκρουση είναι τα νομοσχέδια για την ψηφιακή πολιτική και για τη συγκρότηση Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βλέπει και με τόσο καλό μάτι το υπουργείο Οικονομικών.

Η Κεντρική Επιτροπή

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αυτή θα είναι διήμερη και χωρίζεται σε δύο μέρη. Αύριο Παρασκευή οι εργασίες της θα ξεκινήσουν με ομιλία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 19.30. Το Σάββατο 22 Ιουλίου η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί στο Wyndham Grand Hotel, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στην ατζέντα της ΚΕ βρίσκονται οι πολιτικές εξελίξεις και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα