Τα επόμενα δημοψηφίσματα που σκέφτεται ο Ερντογάν

«Μας έχουν να περιμένουμε έξω από την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 54 χρόνια, έτσι δεν είναι; (…) Μπορούμε να απευθυνθούμε στο λαό μας και να υπακούσουμε στην απόφασή του».

Αν κρίνουμε από τα παραπάνω λεγόμενά του, η ισχνή –και αμφιλεγόμενης νομιμότητας– νίκη του Ρετσέπ Ταγίπ  Ερντογάν δεν φαίνεται να πτόησαν τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος τώρα εμφανίζεται έτοιμος να θέσει υπό την κρίση των Τούρκων πολιτών ΚΑΙ το ζήτημα της ενδεχόμενης ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Αποκρούοντας εκ νέου τις απειλές των ηγετών της ΕΕ για πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών, ο Ερντογάν απευθύνθηκε σε υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα και είπε ότι «θα καθίσουμε και θα μιλήσουμε, και μπορούμε να κάνουμε δημοψήφισμα για την ΕΕ επίσης».

Μάλιστα επανέλαβε τη μόνιμη επωδό που χρησιμοποίησε συχνά στις ομιλίες του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα ότι δεν έχει σημασία τι πιστεύει η ΕΕ. «Αυτό που ο Γιώργος, ο Χανς ή η Χέλγκα λένε δεν μας ενδιαφέρει», είπε, χρησιμοποιώντας κοινά ευρωπαϊκά ονόματα. «Αυτό που μετράει για εμάς είναι τι λένε ο Μουράτ, ο Μεχμέτ, η Χατισέ. Αυτό που ο Αλλάχ λέει!», πρόσθεσε.

Τέλος ο Ερντογάν επανέλαβε στην ομιλία του ότι θα μπορούσε να προκηρύξει ένα δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή, ενδεχόμενο για το ποοποίοι η οιευρωπάιι προειδοποιούν πωσνα γπίνε ποράξη αυτό θα σημλανει και την άμεση λήξη των ενταξιακών συνομιλιών. Θυμίζεταιι ότι Η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή το 2004, ως μέρος της προσπάθειας της να ενταχθεί στην ΕΕ.

(Με στοιχεία από το euractiv.gr)

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα