Τα «κοπέλια» σε θέση μάχης

Κούρσα για τρεις, με σχεδόν βέβαιο τον νικητή. Κάπως έτσι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη μάχη στην περιφέρεια της Κρήτης. Ο νυν περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, είναι το απόλυτο φαβορί, ενώ οι Μιχάλης Κριτσωτάκης και Σεραφείμ Τσόκας κάνουν ό,τι μπορούν, αφενός μεν να προκριθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών και αφετέρου να «κλέψουν» τη νίκη στις 25 Μαΐου.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, στο νησί ο Σταύρος Αρναουτάκης με όποιον κι εάν αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο θα είναι νικητής, και μάλιστα με ποσοστά που θυμίζουν αυτά που έλαβε το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 (62,74). Αντίθετα, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, κινείται πολύ χαμηλότερα από τα ποσοστά που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε έλαβε 33,61%, όμως ο Κριτσωτάκης κινείται τουλάχιστον δέκα μονάδες χαμηλότερα. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τον Τσόκα, ο οποίος όμως παρουσιάζει δυναμική, καθώς αρκετά ααυτοδιοικητικά στελέχη από την Κεντροαριστερά ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να βρεθούν στον συνδυασμό του εκλεκτού τής Ν.Δ.

Βέβαια, τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, που δίνει τέτοιον αέρα στον Αρναουτάκη, την αμφισβητούν οι αντίπαλοί του, όμως η εκτίμηση της Συγγρού είναι ότι ο νυν περιφερειάρχης Κρήτης θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο. Ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ για ψυχολογικούς λόγους περιμένουν κι ελπίζουν στην επανεκλογή του πρώην ευρωβουλευτή με μακρά παράδοση στην τοπική αυτοδιοίκηση (δήμαρχος Αρχανών για 14 χρόνια).

Ο Αρναουτάκης στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Πόλεων και Περιφερειών, που διεξήχθη στην Αθήνα, ζήτησε περισσότερη Ευρώπη με κοινές πολιτικές θέσεις και πρακτικές που θα οδηγούν στην οικονομική και κοινωνική συνοχή και θα διασφαλίζουν το ίδιο το μέλλον της.

Στα 3,5 χρόνια της θητείας του ως περιφερειάρχης, ο Αρναουτάκης είχε σημαντικές επιτυχίες στην τουριστική προβολή της Κρήτης, ενώ ο ίδιος τονίζει σε όλους τους συνομιλητές του ότι στα 3,5 χρόνια έγιναν τουλάχιστον 1.000 έργα στο νησί, δίνοντας την οικονομική ώθηση ώστε να επιτευχθεί η ανάκαμψη. Επίσης τονίζει ότι οι αναπτυξιακές δομές έχουν απλωθεί ισόρροπα σε όλο το νησί. Ο περιφερειάρχης επισημαίνει ότι η περιφέρεια Κρήτης είναι προετοιμασμένη με 70 μελέτες για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 που αφορούν έργα στην οδική ασφάλεια και παρεμβάσεις σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης.

Ο Αρναουτάκης σε ηλικία 34 χρόνων το 1990 έκανε τα πρώτα βήματά του στα κοινά, όταν εξελέγη δήμαρχος Αρχανών, όπου παρέμεινε έως και το 2004. Ως δήμαρχος Αρχανών ξεκίνησε την εφαρμογή ενός σχεδίου ανάπτυξης, η φιλοσοφία του οποίου βασιζόταν στη στενή συνεργασία των τοπικών αρχών και φορέων και στην αποτελεσματική χρήση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής. Στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, καταλυτικό ρόλο είχαν: η αξιοποίηση στο μέγιστο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η συνεργασία του δήμου με επιστημονικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα, και η πρακτική αξιοποίηση της διαθέσιμης τεχνογνωσίας για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.

Το 2004 άφησε την τοπική αυτοδιοίκηση για την Ευρωβουλή, όπου έως το 2009 ήταν μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Επιτροπής Αλιείας. Τον Οκτώβριο του 2009 εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ. και ανέλαβε υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Στις εκλογές του Νοεμβρίου 2010 εξελέγη ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Κρήτης.

Σ. Τσόκας: Νιώθει Κρητικός

Αν και είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στη Δυτική Αττική, στον Ασπρόπυργο, ο Σεραφείμ Τσόκας νιώθει Κρητικός. Η πρώτη ενασχόλησή του με τα κοινά ήταν στον δήμο Ασπροπύργου, όταν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος σε ηλικία 25 χρόνων. Το 2002 ήταν υποψήφιος νομάρχης Δυτικής Αττικής, ενώ η πρώτη του επαφή με την Κρήτη έγινε το 2004. Τότε στις 7 Απριλίου διορίστηκε γενικός γραμματέας περιφέρειας Κρήτης, όπου παρέμεινε έως τον Οκτώβριο του 2009.

Από τον Ιούλιο του 2004 η οικογένειά του έχει εγκατασταθεί στο Ηράκλειο, όπου παρέμεινε ακόμη κι όταν έφυγε από την περιφέρεια ο ίδιος. Ο ίδιος, αν και γνωρίζει ότι ξεκινά από χαμηλά, τονίζει με έμφαση: «Δεν χρειάζεται να πάρω έγκριση για να κατέβω στις εκλογές. Μόνο από τους πολίτες της Κρήτης θέλω την έγκριση. Η δική μας υποψηφιότητα είναι καθαρά αυτοδιοικητική. Δεν θα κρεμαστώ σ’ ένα κόμμα, ούτε θ’ αφήσω κάποιο κόμμα να κρεμαστεί πάνω μου».

Στόχος του Σ. Τσόκα είναι η συγκρότηση ενός πολυπολιτισμικού ψηφοδελτίου και όχι πολυσυλλεκτικού, διευκρινίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η σύγκλιση, για να γίνει στο τέλος η αυτοδιοικητική καταμέτρηση. «Απευθύνομαι σε όλους», τόνισε, «και όχι μόνο στον χώρο της ΝΔ. Δεν φτάνουν μόνο αυτοί, ποτέ δεν έφταναν. Το έδειξε το παρελθόν, το δείχνει το παρόν, θα το δείξει το μέλλον. Ζούμε σε μια εποχή που τα τείχη έχουν πέσει και δεν υπάρχουν περιχαρακωμένοι άνθρωποι», υπογράμμισε ο ίδιος. «Στην Κρήτη», κατέληξε, «όλοι γνωρίζουν ποιος είμαι». Και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται να κρύβομαι και να υποκρίνομαι. Είχα μια αυτοδιοικητική πορεία στο νησί. Αυτός είμαι και έτσι πορεύομαι».

Οι τελευταίες πληροφορίες από το νησί κάνουν λόγο πως ο Τσόκας αποκτά δυναμική, καθώς επιτυγχάνει την πολυπόθητη για πολλούς διεύρυνση με τη συμμετοχή γνωστών παραγόντων της κρητικής κοινωνίας, όπως είναι η Εύα-Μαρία Τσαπάκη, η Μαρία Τιτομιχελάκη, ο Τάσος Μανιαδάκης, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης, ενώ και η εκλεγμένη με τον Γιάννη Κουράκη δημοτική σύμβουλος Ηρακλείου, Μαρία Τιτομιχελάκη-Μπέρκη, αναμένεται να δώσει νέα δυναμική στο ψηφοδέλτιο του Τσόκα στο Ηράκλειο.

Μ. Κριτσωτάκης: Έκανε την ανάγκη φιλοτιμία

Γέννημα-θρέμμα Ηρακλειώτης είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο οποίος έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και αποφάσισε να δεχθεί το χρίσμα από την Κουμουνδούρου, αν και δεν ήταν η πρώτη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε τον Γιώργο Σταθάκη, όμως ο βουλευτής Χανίων δεν ενέδωσε στις πιέσεις, και έτσι ο κλήρος έπεσε στον Κριτσωτάκη.

Ο νυν βουλευτής Ηρακλείου για πολλά χρόνια ήταν εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ είχε έντονη δραστηριότητα στον συνδικαλιστικό τομέα. Έχει ασχοληθεί με τοπικά και περιφερειακά θέματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος, με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών.

Στον δρόμο προς τις κάλπες ο Κριτσωτάκης, ακολουθώντας τις οδηγίες της Κουμουνδούρου, είναι αποφασισμένος να κρατήσει σκληρή στάση και γι’ αυτό εξαπολύει βολές εναντίον των άλλων υποψηφίων για την περιφέρεια Κρήτης. Έτσι, λοιπόν, χαρακτήρισε τον Σταύρο Αρναουτάκη και την παράταξή του «μνημονιακότερους του μνημονίου» και τόνισε ότι η πορεία και τα πεπραγμένα τους έδειξαν ότι υπηρέτησαν το μνημόνιο. Ενώ για τον Σεραφείμ Τσόκα σημείωσε ότι «επίσης αδυνατεί να αποκοπεί από τον ομφάλιο λώρο του μνημονίου».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα