Τα λάθη του καλοκαιριού, τα βλέπει ο χειμώνας και γελά!

Οι ομάδες κτίζονται το καλοκαίρι. Οι διοικήσεις έχουν στη διάθεσή τους ένα ολόκληρο τρίμηνο – ίσως και περισσότερο – προκειμένου να σχεδιάσουν τα πλάνα τους και να τα εφαρμόσουν. Όταν ανατρέπεται αυτός ο σχεδιασμός, υπάρχουν συνέπειες…

Στον Ολυμπιακό αντιλήφθηκαν πολύ καλά τις συνέπειες των – εκτός σχεδίου – κινήσεών τους και της ολιγωρίας που έδειξαν κατά τη μεταγραφική περίοδο, ή των λανθασμένων επιλογών τους. Η ομάδα του Πειραιά απέδωσε περίφημα σε επιθετικό επίπεδο στο Champions League, αλλά αμυντικά δέχθηκε εύκολα τέρματα, γεγονός που – εν πολλοίς – κόστισε την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολυμπιακός δέχθηκε τέσσερα γκολ από μία κάποια… Μάλμε! Αυτό και μόνο, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν παρουσιάζει διαφορετική εικόνα. Αν προσθέσουμε και τη δυσκολία του απέναντι σε κλειστές άμυνες, συνθέτουμε ένα γενικότερο θέμα για το ρόστερ της ομάδας, το οποίο είναι ενισχυμένο σε συγκεκριμένες θέσεις, αλλά υστερεί σημαντικά σε κάποιες άλλες. Ας επικεντρώσουμε, όμως, στην αμυντική γραμμή. Το καλοκαίρι αποχώρησαν με μεταγραφή τόσο ο Κώστας Μανωλάς, όσο και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Δύο ποδοσφαιριστές που απάρτιζαν το αμυντικό δίδυμο των «ερυθρόλευκων» και με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Στη θέση τους ήρθαν ο Μποτία και ο Αμπιντάλ. Ο πρώτος ήταν ένας παίκτης που δεν είχε θέση στο ρόστερ της Σεβίλλης και γύριζε δανεικός από ομάδα σε ομάδα και ο δεύτερος ήταν μία επιλογή περισσότερο μάρκετινγκ, παρά ουσίας, καθώς, ανεξάρτητα από τη μεγάλη του αξία, ήταν ένας ταλαιπωρημένος άνθρωπος στη δύση της καριέρας του. Παράλληλα, τέθηκε νοκ άουτ και ο Σιόβας με τραυματισμό, ενώ οι υπόλοιπες λύσεις στερούνται εμπειρίας.

Η διοίκηση, λοιπόν, επέτρεψε τη φυγή των δύο βασικών της αμυντικών, οι οποίοι είχαν δοκιμαστεί σε υψηλό επίπεδο και είχαν αποδείξει ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν και προχώρησε στην αντικατάστασή τους με αμφιβόλου ποιότητας λύσης, τις οποίες και πλήρωσε ακριβά σε αγωνιστικό επίπεδο.

Ευθύνη, όμως, έχει και ο προπονητής της ομάδας, Μίτσελ Γκονζάλεθ. Ο Ισπανός, κατ’ αρχήν, δέχθηκε να στερηθεί τους δύο βασικούς του αμυντικούς. Δεύτερον, αποτέλεσε τη βασική αιτία, για την οποία ζήτησε μεταγραφή ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, καθώς οι σχέσεις τους δεν ήταν καθόλου καλές. Αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, διότι το δήλωσε κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής. Τρίτον, επέλεξε για αντικαταστάτη του Κώστα Μανωλά, τον Μποτία, ο οποίος, αν δεν θέλουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο του Ολυμπιακού.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στην… κρίση άμυνας που βιώνει στην παρούσα φάση ο Ολυμπιακός. Ο Ερίκ Αμπιντάλ ανακοινώνει την Παρασκευή (19/12) την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ο Μποτία κτύπησε και θα μείνει εκτός, ο Σιόβας δεν έχει συνέλθει ακόμη και η ομάδα του Πειραιά βρίσκεται αντιμέτωπη με την ίδια κατάσταση που βρισκόταν το καλοκαίρι. Δηλαδή να ψάχνει για έναν και δύο κεντρικούς αμυντικούς…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα