«Τα μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2019»

Στο θρίλερ των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αναφέρθηκε, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας πως είναι εφικτή η συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα θα εφαρμόζονται από το 2019 και όχι το 2018 και έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ενώ  είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια.

«Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται με βάση το γενικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις προκαταρκτικές συναντήσεις και στο Eurogroup της 20 Φεβρουαρίου» ανέφερε αρχικά  ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι τα δημοσιεύματα για απαιτήσεις των δανειστών έξω από το συγκεκριμένο πλαίσιο στερούνται αλήθειας.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για εφαρμογή των σχετικών μέτρων από το 2018. Η διαπραγμάτευση οφείλει να γίνεται στο πεδίο και όχι μέσω διαρροών που μόνο σύγχυση προκαλούν» υπογράμμισε εν συνεχεία ο υπουργός Επικρατείας  κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Συνεχίζοντας είπε τα εξής: «μέτρα και αντίμετρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα», τόνισε.  «Η βασική προϋπόθεση για την ισχύ της συμφωνίας είναι ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεονάσματα 3,5%».

Ανέφερε επίσης ότι η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται και τόνισε ότι απαιτείται χρόνος για να συμφωνηθεί το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί από το 2019.

Μέτρα και αντίμετρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα», τόνισε.  «Η βασική προϋπόθεση για την ισχύ της συμφωνίας είναι ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεονάσματα 3,5%».

«Εξετάζονται μεταρρυθμίσεις με σημείο εκκίνησης το 2% του ΑΕΠ το οποίο όμως τελεί υπό διαπραγμάτευση. Είναι πιθανό να μειωθεί. Τα μέτρα, με εφαρμογή από το 2019, θα έχουν τόσο αρνητικό όσο και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο. Το καθαρό αποτέλεσμά τους θα είναι μηδέν. Αυτό εξαρτάται και από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018 (+3,5%). Με βάση τις προβλέψεις ο στόχος δεν τίθεται εν αμφιβόλω» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο στόχος για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) πριν το Eurogroup της 20ης Μαρτίου είναι εφικτός.

Ευθύνες στη Ν.Δ. 

Ο κ. Τζανακόπουλος επέρριψε παράλληλα ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία για δημιουργία κλίματος ανασφάλειας προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομματικούς σκοπούς και εντόπισε τους λόγους «στην ύπαρξη στρατηγικού αδιεξόδου».

Κατηγόρησε επίσης την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι αποφεύγει να αναφέρει πως οι υπερβολικές απαιτήσεις του ΔΝΤ είχαν τεθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015 πριν τις καθυστερήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα