Τα «νταραβέρια» του Ευάγγελου με τη Δικαιοσύνη

Ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος πρέπει να συσκέπτεται κάθε ημέρα περισσότερο με τους νομικούς συμβούλους του παρά με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες του, αφού έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα με τη Δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα έχει στήσει και μια βιομηχανία αγωγών-«μαμούθ» προς όσα από τα ΜΜΕ –φυσικά με κύριο στόχο την «Άποψη»– τολμούν να ασχοληθούν με αυτές του τις υποθέσεις, με προφανή σκοπό είτε να τα φιμώσει είτε να τα κλείσει.

Xαρακτηριστικό παράδειγμα και θύμα της παραπάνω τακτικής είναι η εφημερίδα μας, η οποία έχει δεχθεί από τον κ. Ευ. Μυτιληναίο μέχρι σήμερα 8 αγωγές, η διαφορά ωστόσο μεταξύ ημών και κάποιων άλλων είναι ότι η «Α» έχει και τα στοιχεία και το σθένος να παρουσιάζεται και να δικαιώνεται στα δικαστήρια.

Αφού, λοιπόν, δικαιωθήκαμε πανηγυρικά στις πρώτες από τις αγωγές που εκδικάστηκαν, και με αφορμή το νέο μπαράζ αγωγών που δεχτήκαμε από τον κ. Μυτιληναίο, θα θέλαμε πρώτα απ’ όλα να υπενθυμίσουμε κάποιες από τις ανοιχτές υποθέσεις του με τη Δικαιοσύνη, έτσι για να φανεί αν το ενδιαφέρον μας με τα έργα και τις ημέρες του είναι δικαιολογημένο ή όχι.

1] Μονάδα ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Για την υπόθεση αυτή, κόστους 500 εκατ. ευρώ, που αφορά τη ΔΕΗ και τη ΜΕΤΚΑ, αφού διενεργήθηκε έρευνα από τον εισαγγελέα κ. Αριστείδη Κορέα και για να ασκηθεί ποινική δίωξη, το θέμα παραπέμφθηκε στην κα Ελένη Ράικου. Πρόκειται για την υπόθεση, με αποδεδειγμένη ζημιά της ΔΕΗ που ήδη ξεπερνά κατά πολύ τα 100 εκατ. ευρώ. ΕΚΚΡΕΜΕΙ

2] Απόφαση Διαιτησίας ΡΑΕ

Για την υπόθεση της στημένης διαιτησίας που οδήγησε σε μια κατά πλειοψηφία διάτρητη απόφαση που τη ζημίωσε κατά περίπου 110 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ έχει υποβάλει αίτηση ακύρωσης στο Εφετείο, ενώ έχει προσφύγει και στην Ε.Ε. για παράνομη κρατική ενίσχυση και αναμένεται εκδίκαση της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Επιπλέον, διεξήχθη προκαταρκτική έρευνα από τον εισαγγελέα κ. Αριστείδη Κορέα και η υπόθεση παραπέμφθηκε –και αυτή– στην εισαγγελέα Διαφθοράς κα Ελένη Ράικου.ΕΚΚΡΕΜΕΙ

3] Χρέη σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Για τα χρέη στη ΔΕΗ είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από τους προηγούμενους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη. Για τα χρέη στη ΔΕΠΑ διεξήχθη έρευνα από την 8η τακτική ανακρίτρια κα Μαρία Τόλια, η οποία λόγω προαγωγής της σε εφέτη παρέδωσε τον φάκελο στον διάδοχό της ανακριτή κ. Λινό. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ο εν λόγω ανακριτής εξετάζει και την υπόθεση της οφειλής των εταιρειών του Ομίλου Μυτιληναίου προς τη ΔΕΠΑ, ερευνώντας εάν στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες κακουργηματικής απιστίας της διοίκησης της κρατικής εταιρείας. ΕΚΚΡΕΜΕΙ

4] Μίζες MAN

για τρόλεϊ ΗΛΠΑΠ

Πρόκειται για το γνωστό σκάνδαλο με τις μίζες που πλήρωσε μέσω διαφόρων offshore η γερμανική MAN, προκειμένου η ΕΛΒΟ, της οποία το μάνατζμεντ είχε τότε ο Όμιλος Μυτιληναίου, να διαλέξει την εταιρεία NEOPLAN, θυγατρική της MAN, ως υπεργολάβο της για την προμήθεια τρόλεϊ στον ΗΛΠΑΠ. Για την υπόθεση αυτή είχε ασκηθεί ποινική δίωξη το 2011 σε 5 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ο Διονύσης Κούτρας, διευθυντικό στέλεχος του Ομίλου Μυτιληναίου, ενώ πρόσφατα ασκήθηκαν νέες ποινικές διώξεις και σε άλλους εμπλεκόμενους. Μια από τις βασικές offshore εταιρείες μέσω των οποίων διοχετεύθηκαν οι μίζες ήταν και η FELMONT TRADING Ltd, η οποία ανήκε στους αδελφούς Ευάγγελο και Ιωάννη Μυτιληναίο. Πρόκειται για εξόχως σοβαρή υπόθεση, που αφορά απάτη εις βάρος του Δημοσίου και ξέπλυμα.ΕΚΚΡΕΜΕΙ

5] Αντισταθμιστικά

Σύμφωνα με πληροφορίες, διεξάγονται εκτεταμένες έρευνες από τους ανακριτές και στον τομέα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων στο σκάνδαλο των εξοπλισμών, τομέα στον οποίο είχαν μεγάλη συμμετοχή η ΕΛΒΟ και η ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίου.

6] Προσφυγές εναντίον ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ στο ΣτΕ

Έχουν ασκηθεί προσφυγές στο ΣτΕ από περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά της εγκατάστασης στον χώρο του εργοστασίου της Αλουμίνιον τόσο της μονάδας συμπαραγωγής όσο και μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής 430 MW που δεν έχει καμία σχέση με την εξυπηρέτηση των αναγκών το εργοστασίου. Επίσης έχουν κατατεθεί προσφυγές κατά της σχετικής διάταξης του νόμου 4001/2011, με τον οποίο εξομοιώθηκε με ΑΠΕ η μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον, η οποία επίσης όπως παραδέχθηκε εκ των υστέρων η ίδια η Αλουμίνιον δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της. ΕΚΚΡΕΜΕΙ

Συμπέρασμα από τις παραπάνω ενδεικτικές περιπτώσεις; Ή ο κ. Μυτιληναίος έχει ανταγωνιστές σε όλες τις πολυσχιδείς δραστηριότητές του, από την ενέργεια και τα χρηματιστηριακά, μέχρι τα εξοπλιστικά και τα οχήματα, οι οποίοι τον πολεμούν «βρώμικα» και προσπαθούν να τον μπλέξουν με τη Δικαιοσύνη ή ο τρόπος επιχειρείν που έχει επιλέξει είναι αυτός που τον οδηγεί σε αυτές τις περιπέτειες.

Οι αποφάσεις που προκάλεσαν έκπληξη

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε κάποιες περίεργες δικαστικές υποθέσεις που εξέπληξαν ή εν πάση περιπτώσει δεν διερευνήθηκαν όσο έπρεπε. Τέτοιες είναι:

1] Απόφαση Πρωτοδικείου Αθηνών για την ανάκτηση της παράνομης κρατικής ενίσχυσης: Στην πρώτη κατηγορία, αυτή δηλαδή των αποφάσεων που εξέπληξαν, σίγουρα συγκαταλέγεται η περίπτωση όπου παρανόμως, και καθ’ υπέρβαση της αρμοδιότητας του, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε μπλοκάρει την ανάκτηση από τη ΔΕΗ παράνομης κρατικής ενίσχυσης ύψους 21,6 εκατ. ευρώ (17,4 εκατ. συν τόκοι) που είχε αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που είχε αρμοδιότητα να πράξει μόνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

2] Μονάδα ΔΕΗ στο Αλιβέρι: Στη δεύτερη κατηγορία, συγκαταλέγεται η περίπτωση της μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι. Αν και σύμφωνα με τη δίωξη του εισαγγελέα Αρ. Κορέα υπήρχαν βάσιμα στοιχεία για τη ζημία που υπέστη η ΔΕΗ, η ανάκριση (ανακριτής Γ. Ανδρεάδης), η πρόταση του εισαγγελέα (εισαγγελέας τότε Εφετών και σήμερα Αρείου Πάγου Παν. Καραγιάννης), και τέλος το Συμβούλιο Εφετών τελικά απήλλαξαν τη ΔΕΗ και τη ΜΕΤΚΑ από κάθε κατηγορία.  EΧΕΙ ΠΕΡΑΤΩΘΕΙ

3] Αθηναϊκές Συμμετοχές και Μπουρμπούλια: Τέλος, στην τρίτη κατηγορία, αυτών δηλαδή που –άγνωστο για ποιο λόγο– δεν διερευνήθηκαν όσο έπρεπε, είναι η εμπλοκή του Ευάγγελου Μυτιληναίου στο σκάνδαλο της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια. Ως γνωστόν, ο επιχειρηματίας ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο χρηματιστηριακό σκάνδαλο των «Αθηναϊκών Συμμετοχών», αφού όπως είχε την εποχή εκείνη διαρρεύσει, είχε κερδίσει 16 δισ. δραχμές!!! Οι επίσης μέτοχοι κ.κ. Μίνως Κυριακού και Βασ. Θεοχαράκης και άλλοι έκαναν λόγο για αθέτηση υπόσχεσης μεταξύ τους να μην προβούν σε πώληση μετοχών. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος όμως προτίμησε άλλο δρόμο. Κατ’ αρχάς, είχε «καθαρίσει» με μια πρωτόδικη καταδίκη τριών ετών για πλημμέλημα, η οποία κατέληξε σε αθώωση κατόπιν έφεσης. Κανείς ωστόσο δεν βρέθηκε να διερευνήσει τη «σατανική σύμπτωση» που αποκαλύφθηκε αργότερα: ότι δηλαδή ως δικηγόρος στα συμβόλαια αγοράς της βίλας της κας Κ. Μπουρμπούλια (σ.σ. η οποία βίλα ήταν το «δώρο» της επιόρκου ανακρίτριας για τις απαλλαγές στις χρηματιστηριακές απάτες με τις μετοχές-«φούσκες») εμφανίζεται ο κ. Ν. Μουσάς, στενός συνεργάτης και μέλος διοικητικών συμβουλίων εταιρειών του κ. Ευ. Μυτιληναίου, πρόεδρος του Ηρακλή Θεσσαλονίκης –τότε ιδιοκτησίας του Ευ. Μυτιληναίου– και σήμερα δικηγόρος σε αστικές και ποινικές υποθέσεις του Ομίλου.

Υπάρχουν και άλλες εμπλοκές του Ομίλου Μυτιληναίου σε αστικές, διοικητικές και ποινικές υποθέσεις, τις οποίες βεβαίως η «Α» θα γνωστοποιήσει στο αναγνωστικό της κοινό. Βλέπετε, ζούμε στο έτος 2015 στην Αθήνα και όχι σε περασμένους αιώνες που θα αρκούσε ένα μόνο νεύμα του κάθε λογής ευνοούμενου του χαλίφη, να μας κλείσει το στόμα, ή μάλλον την εφημερίδα από μεταφορά παπύρων της εποχής εκείνης…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα