«Τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις»

Η βόμβα που εξερράγη στις 03:25 τα ξημερώματα της Παρασκευής στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών πυροδότησε εκ νέου την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους δικαστές και την κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει αρχικά: «Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών αποτελεί επίθεση κατά της Δημοκρατίας». Και συνεχίζει: «Όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με την Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους. Είναι γνωστό ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις». Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προσθέτει: «Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προσηλωμένοι στο συνταγματικό τους καθήκον δεν πτοούνται από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί όρους και προϋποθέσεις ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που προσέρχονται στα δικαστήρια της χώρας».

Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε ανακοίνωση και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, με τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. να τάσσονται στο πλευρό των δικαστικών λειτουργών και να αναφέρουν: «Το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα στο Εφετείο Αθηνών που στρέφεται κατά της δικαιοσύνης, του κράτους Δικαίου και εναντίον του αστυνομικού φρουρού κανέναν δεν μπορεί να φοβίσει, πολύ δε περισσότερο να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας προκειμένου όπως ελπίζουν ορισμένοι να επηρεάσουν δικαστικές αποφάσεις της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης. Πιστεύουμε ότι τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, ακόμα και αυτών που έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, οφείλουν να εφαρμόζουν και να υπακούν, διαφορετικά το κράτος Δικαίου το οποίο με κάθε ευκαιρία επικαλούνται είναι μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων και όχι φυσικά γιατί το πιστεύουν (…)».

Το χρονικό της επίθεσης

Ήταν περί τις 02:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στα γραφεία της «Εφημερίδας των Συντακτών» και στο zougla.gr λέγοντας ότι σε 40 λεπτά θα εκραγεί βόμβα στο κτίριο του Εφετείου Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως. Η γύρω περιοχή αποκλείστηκε αμέσως από τις αστυνομικές δυνάμεις και στις 03:25 τα ξημερώματα η βόμβα εξερράγη προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές στο κτίριο και αναστατώνοντας τους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο αστυνομικός φύλακας του Εφετείου, ενώ βρισκόταν μέσα στο κτίριο, είδε δύο άτομα να ανεβαίνουν τα σκαλιά και να αφήνουν στην είσοδο ένα σακίδιο. Τους φώναξε, αλλά αυτοί έτρεξαν σε ένα ανοιχτόχρωμο λευκό βαν που τους περίμενε στην οδό Λουκάρεως, με ένα τρίτο άτομο που επέβαινε στο πίσω μέρος να πυροβολεί μία φορά εναντίον του αστυνομικού, προκειμένου να τον αποτρέψει από το να τους καταδιώξει. Στο σημείο βρέθηκε ένας κάλυκας των 7,62mm από πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov, ο οποίος μεταφέρθηκε για εξέταση στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να φανεί εάν το όπλο είχε χρησιμοποιηθεί σε άλλη ενέργεια. Δύο λεπτά πριν από τις 03:00 τα ξημερώματα, αστυνομικοί εντόπισαν στα Εξάρχεια –κοντά στο Μουσείο– ένα φλεγόμενο λευκό τζιπ, το οποίο όπως προέκυψε είχε κλαπεί το 2015 από την πλατεία Συντάγματος και έφερε πλαστές πινακίδες από άλλο –ίδιου τύπου– όχημα που κυκλοφορεί κανονικά στα νότια προάστια.

Ο.Λ.Α. «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας –από τον τρόπο δράσης και την επιλογή του στόχου– εκτιμούν πως πίσω από την επίθεση υποκρύπτεται η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Η Ο.Λ.Α., τρομοκρατική οργάνωση η οποία κατά το παρελθόν έχει συνδεθεί με τον «Επαναστατικό Αγώνα» του Νίκου Μαζιώτη, έχει πραγματοποιήσει χτυπήματα που έχει πολλές ομοιότητες με το σημερινό. Ο λόγος για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου 2016 (σ.σ. δεν εξερράγη ο μηχανισμός λόγω προβλήματος στην συνδεσμολογία) και την βομβιστική επίθεση σε κτήριο της Eurobank στην οδό Σανταρόζα, στις 19 Απριλίου 2017.

Κώστας Παπαδόπουλος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα