Τα «παρακλάδια» της συμφωνίας ή της ρήξης σε ένα γράφημα

Με τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους Θεσμούς να ακροβατούν μεταξύ συμφωνίας –που για την ώρα μοιάζει τελματωμένη– και οριστικής ρήξης, ο γνωστός δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον είχε την ιδέα να «χαρτογραφήσει» όλα τα πιθανά σενάρια έκβασης της κρίσης και να τα αποτυπώσει σε ένα σχετικό γράφημα.

Όπως εξηγεί ο ίδιος ο δημοσιογράφος στο άρθρο που συνοδεύει το γράφημά του «χαρτογράφησα την κατάσταση σαν ένα δέντρο αποφάσεων, που περιγράφει τα σενάρια της κρίσης με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ό,τι τις πιο ομαλές εξελίξεις».

Εξομολουγούμενος δε ο Μέισον συμπληρώνει ότι «είναι πολύ δύσκολο να ρίξεις μια ματιά και να μην ανησυχήσεις για το μέλλον 11 εκατομμυρίων ανθρώπων».

Επιστρέφοντας στο γράφημα, να πούμε ότι η χαρτογράφηση του Μέισον ξεκινά από το θεμελιώδες ερώτημα: «Συμφωνία για τον προϋπολογισμό;». Με αφετηρία, λοιπόν, αυτό το ερώτημα ξεκινούν οι αντίστοιχες διακλαδώσεις που ανάλογα με την θετική ή αρνητική απάντησή του καταλήγουν σε δύο ενδεχόμενα: είτε στην επιβίωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είτε στην προσφυγή σε εκλογές ή δημοψήφισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δαιδαλώδη διαδρομή του γραφήματος, ο Μέισον αναφέρεται στο σενάριο επιβολής ελέγχου κεφαλαίων με το ένα ενδεχόμενο να οδηγεί σε εθνικοποίηση τραπεζών, υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος και στάση πληρωμών του χρέους προς την ΕΚΤ, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε περίοδο πολιτικής αναταραχής.

greek

Ο κίνδυνος και τα ελληνικά ατού
Σύμφωνα πάντα με τον Πόλ Μέισον οι πιέσεις προς την Ελλάδα εντείνονται μετά το δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που εμφανίζει την Ε.Ε. έτοιμη να αναστείλει την πρόσβαση της Ελλάδας στον μηχανισμό πληρωμών Target2 του Ευρωσυστήματος, προκειμένου να την εξαναγκάσει να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (περιορισμούς στις αναλήψεις μέσω ΑΤΜs, μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό κ.ά.).

«Κανένας δεν είναι σίγουρος αν κάτι τέτοιο θα ήταν νόμιμο», συνεχίζει στο άρθρο του ο δημοσιογράφος «όμως σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ είναι εκείνη που έχει στα χέρια της το “μαστίγιο” και θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αποσύρει τη στήριξή της προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες στην περίπτωση αυτή θα χρειάζονταν διάσωση που θα περιελάμβανε κούρεμα καταθέσεων πάνω από ένα ορισμένο όριο (το γνωστό bail in)».

Και ο Πολ Μέισον συνεχίζει:

«Ωστόσο ο κίνδυνος και στις δυο αυτές στρατηγικές είναι μεγάλος, διότι αμφότερες θα θεωρούνταν ως επιβολή οικονομικής δυσπραγίας σε μια χώρα στην οποία υποτίθεται ότι η ΕΚΤ έχει την ευθύνη των ρυθμιστικών κανόνων, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια ενδυνάμωση της στήριξης προς τον ΣΥΡΙΖΑ από εθνικιστές και συντηρητικούς ψηφοφόρους.

»Στα “χαρτιά” που μπορεί να παίξει η Ελλάδα περιλαμβάνονται:
α) η απειλή κήρυξης στάσης πληρωμών για τα 320 δισ. ευρώ που η χώρα χρωστά σε μεγάλο βαθμό σε γερμανούς και γάλλους φορολογούμενους,
β) το τεράστιο πλήγμα που θα επέφερε αυτό στην αξιοπιστία της ΕΚΤ και την σταθερότητα της ευρωζώνης.

»Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η Ελλάδα θα μπορούσε να επιχειρήσει να κλείσει μια ξεχωριστή συμφωνία με το ΔΝΤ μετά από μια μερική χρεοκοπία, κάτι που θα καταδείκνυε τον βαθιά διαφορετικό τρόπο με τον οποίον χειρίζεται η ΕΕ την κατάσταση.

»Μια επιπλέον επιπλοκή θα ήταν η άμεση (αύριο Τετάρτη) κήρυξη από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος ως παράνομου μέρους ή όλου του χρέους της χώρας. Αυτό θα οδηγούσε σε παραπομπές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και θα έδινε στην Ελλάδα ένα πιθανό νομικό επιχείρημα υπέρ της αναστολής των πληρωμών».

 

(Mε στοιχεία από το tvxw.gr και το  tovima.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα