Τα… πρόσωπα των αντιπάλων!

Η αναμέτρηση της Ελλάδας με την Ιαπωνία δεν αποτέλεσε απλά μία σύγκρουση δύο ποδοσφαιρικών ομάδων, αλλά δύο διαφορετικών πολιτισμών. Από τη μία οι Ιάπωνες με τα προσωπεία τους και τις μουτσούνες και από την άλλη η ηρωική γαλανόλευκη σημαία…greece

Δεν ήταν πολλοί οι Έλληνες που έδωσαν το «παρών» στο Νατάλ. Όμως ήταν εκδηλωτικοί και έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Ντυμένοι στα γαλανόλευκα, με την αγωνία για το αποτέλεσμα ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους και με πολλή φωνή, όπως συνηθίζουμε άλλωστε σαν λαός.

Οι Ιάπωνες είχαν πραγματικά ζωγραφισμένα τα πρόσωπά τους. Μόνο που δεν πρόκειται για αμφιέσεις που επιδιώκουν την προσοχή, αλλά για παραδοσιακές μεταμορφώσεις, που συνηθίζονται σε κάθε δραστηριότητα στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Ό,τι και να συμβεί με την Εθνική ομάδα, αυτό που μετράει είναι η συμμετοχή. Η επαφή με άλλους πολιτισμούς. Η εμπειρία. Οι εικόνες που έχουμε την ευκαιρία να αποτυπώσουμε στη μνήμη μας. Είναι τυχεροί όσοι ζουν διά ζώσης τη μαγική εμπειρία του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Είναι τυχεροί, ο Σάντος και οι παίκτες του, που συμμετέχουν ενεργά σε ένα τόσο σπουδαίο και μεγάλο γεγονός. Ας το απολαύσουμε όλοι μας και ας παραμερίσουμε, επιτέλους, τις μεμψιμοιρίες, τη μίζερη σκέψη και την αφ’ υψηλού κριτική. Ας ζήσουμε τις στιγμές σαν λαός και ας πάψουμε, επιτέλους, να κυνηγάμε χίμαιρες. Το «τώρα» και το «πραγματικό» έχουν σημασία. Και αυτά, μας τα προσφέρουν τα παιδιά αυτά. Ας τους χειροκροτήσουμε και ας τους ευχαριστήσουμε για το όποιο αποτέλεσμα φέρουν. Αυτό είναι το Μουντιάλ. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο και η Ελλάδα βρίσκεται εκεί!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα