Τα Ρίχτερ τρομάζουν τους κατοίκους της Κεφαλονιάς

Κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες συνεχίζεται στην Κεφαλονιά, η επιθεώρηση σε σπίτια και δημόσια κτίρια, καθώς από το πρωί στο νησί βρέχει καταρρακτωδώς δημιουργώντας έναν επιπλέον παράγοντα ανησυχίας για τους κατοίκους.

 

Οι τελευταίοι, πέρασαν μία ακόμα δύσκολη βραδιά, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που πέρασαν και δεύτερο βράδυ είτε σε αυτοκίνητα, είτε σε σπίτια φίλων που είχαν λιγότερες ζημιές, ενώ περίπου 1.000 άτομα φιλοξενήθηκαν στο πλοίο Superfast 11, είτε γιατί τα σπίτια τους είχαν πάθει σοβαρές ζημιές, είτε εξ αιτίας των δεκάδων μετασεισμών.

Μάλιστα ένας μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης και έσπειρε την ανησυχία στους κατοίκους του νησιού, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως είχε εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιόμετρα και επίκεντρο 9 χιλιόμετρα δυτικά του Ληξουρίου.

Την ίδια ώρα, συνεχίζει να είναι κλειστός ο δρόμος Αργοστολίου – Ληξουρίου έπειτα από κοινή απόφαση των αρμοδίων για προληπτικούς λόγους. Οι μηχανικοί σκέφτονται να υλοποιηθεί το μοντέλο των Τεμπών, δηλαδή να τοποθετηθούν πλέγματα κατά μήκος της πλαγιάς για την αποφυγή νέων κατολισθήσεων. Πρόκειται για προσωρινό μέτρο, ενώ στην συνέχεια θα παρθούν νέα μέτρα. Μέχρι τότε η σύνδεση των δύο πόλεων θα γίνεται μέσω των ferry boat. Ωστόσο πρόβλημα θα δημιουργηθεί σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών οπότε τα ferry boat δεν μπορούν να εκτελέσουν τα δρομολόγια.

Η περιφέρεια σε συνεννόηση με ξενοδόχους του νησιού και άλλους αρμόδιους φορείς έχει καταγράψει τους διαθέσιμους χώρους ώστε να στεγαστούν οι κάτοικοι που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς» τονίζει ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί  και παρακολουθεί από κοντά τη σεισμική ακολουθία, μετά τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Κυριακής.

«Ξέρουμε ακριβώς που είναι το σεισμικό ρήγμα, ξέρουμε πως είναι η σεισμική διαδικασία και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά»  σημείωσε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι «με σεισμό της τάξης των 6 βαθμών δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων». Ο καθηγητής Γεωλογίας σημειώνει μάλιστα ότι «θα ήταν καλό να υπήρχε ένας σεισμός έως 5,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά έτσι ώστε να αποσβεστεί σιγά – σιγά η σεισμική διέγερση».

«Κατά την διάρκεια της νύχτας οι σεισμικές δονήσεις είχαν διακοπεί, γεγονός το οποίο δεν είναι ενθαρρυντικό στην προκειμένη περίπτωση. Από το πρωί έχουμε και πάλι σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 4 με 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» δηλώνει στο Βήμα ο κ.  Λέκκας.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα ακόμα πως ο σεισμός των 5.8 ρίχτερ ήταν ο κύριος, αλλά η μετασεισμική δραστηριότητα μας οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα» υπογραμμίζει.

«Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι πολλές αλλά δεν είναι σημαντικές σε σχέση με την ένταση του σεισμού. Παρά τις αυξημένες επιταχύνσεις ο φέρων σκελετός ανταποκρίθηκε θετικά. Παρατηρούμε ότι οι περισσότερες ζημιές είναι στα κεραμίδια των κατοικιών το οποίο οφείλεται στην κατακόρυφη συνιστώσα της σεισμικής δόνησης η οποία ταρακούνησε και τις στέγες σε συνδυασμό βέβαια ότι η περιοχή της Παλικής βρίσκεται στο επίκεντρο του σεισμού» επισημαίνει ο κ. Λέκκας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα