Τα Σκόπια γκρεμίζουν ό,τι θυμίζει… Μακεδονία

Τα Σκόπια «γκρεμίζουν» ό,τι θυμίζει… Μακεδονία. Η νέα κυβέρνηση που ορίστηκε μετά από έξι μήνες αδιεξόδου,ετοιμάζει στροφή στο ζήτημα της ονομασίας προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός με την Ελλάδα αφού κατεδαφίζει  τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πάνω στον Βουκεφάλα που βρίσκονται σε δρόμους, γέφυρες και πλατείες.

Επίσης ο νέος σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είναι έτοιμος να «ξηλώσει» τα συντριβάνια με τους Αρχαίους Έλληνες πολεμιστές τα άλογα που καλπάζουν και τα λιοντάρια, το τρελό, ανιστόρητο και κιτς όνειρο του Νίκολα Γκρούεφσκι σηματοδοτώντας έτσι μια νέα εποχή.

«Απολύμανση από την ψευδοϊδεολογία»

Μάλιστα ο νέος υπουργός Πολιτισμού της κυβερνήσεως Ζάεφ, κ. Ρόμπερτ Αλαγκιόζοφσκι, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο MAKFAX, κάνει ευθέως λόγο για απολύμανση του «μακεδονικού» πνεύματος από την ψευδοϊδεολογία πού εκπέμπει το σχέδιο Γκρούεφσκι “Σκόπια 2014 και προαναγγέλλει εμμέσως το γκρέμισμα των κιτς αγαλμάτων και μνημείων πού έχουν ανεγερθεί από τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο κ. Αλαγκιόζοφσκι τονίζει ότι προτεραιότης του ως υπουργός Πολιτισμού θα είναι ή διακοπή του παράφρονου σχεδίου «Σκόπια 2014» και ή υιοθέτηση νέου νόμου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΠΓΔΜ και ή αποκομματικοποίηση των θεσμών στον τομέα του πολιτισμού .

«Το VMRO δηλητηρίασε την κοινωνία επενδύοντας στον εθνικισμό. Η νέα κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει τώρα να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό και να καθησυχάσει τους εταίρους στο εξωτερικό. Η πολιτική κρίση μπορεί να τερματίστηκε, όμως η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική και κοινωνική κρίση», εκτίμησε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Γιόσιπ Γιουράτοβιτς.

Η ονομασία και ο Μέγας Αλέξανδρος

Ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε ότι η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αποτελούν προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης. Μόνο που σε αυτό, εμπόδιο είναι το ζήτημα της ονομασίας, εξαιτίας του οποίου από το 2008 η Ελλάδα μπλοκάρει την είσοδο στο ΝΑΤΟ και από το 2009 την ένταση στην Ε.Ε.

Επισκέπτεται την Αθήνα ο νέος υπουργός Εξωτερικών
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ ανακοίνωσε ήδη ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου, όπως λέει, βρίσκεται το «μεγαλύτερο πρόβλημα». Άλλωστε, πρόσφατα, ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς τον είχε καλέσει για να τα… βρουν. Πριν πάντως ξεκινήσει η προσπάθεια συμβιβασμού με την Ελλάδα είναι να επανέλθει η ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα