Τα «σφαιράτα» αυτογκόλ της Μαρίας Σπυράκη

Περισσότερες απορίες δημιούργησε παρά έλυσε η Μαρία Σπυράκη, κατά την Δευτεριάτικη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας.

Η εκπρόσωπος Τύπου της «γαλάζιας» παράταξης ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το γεγονός ότι ενώ «υπάρχει δημόσιο έγγραφο ευρωπαϊκής αρχής με ημερομηνία 26 Ιουλίου 2014, στο οποίο καταγράφηκε η εταιρεία του κ. Παπαδόπουλου από το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης πιθανού λαθρεμπορίου όπλων», παρ’ όλα αυτά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δέχτηκε να διαπραγματευτεί μαζί του και να υπογράψει προσύμφωνο για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

«Ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας όπλα του οποίου βρέθηκαν στον ISIS. Όποια πέτρα και αν σηκώσεις στο Πεντάγωνο θα βρεις από κάτω τον κ. Παπαδόπουλο. Καλούμε την κυβέρνηση να μας πει αν έχει ελεγχθεί η δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου, πριν αρχίσει ακόμα να έχει κάποια σχέση με το υπουργείο Άμυνας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Σπυράκη. Μάλιστα, θέλοντας να «καλύψει» τη ΝΔ από τυχόν αντιδράσεις έσπευσε να δηλώσει ότι «η ΝΔ δεν έκανε δουλειές με τον κ. Παπαδόπουλο αλλά η επόμενη κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο. Όποιος δεν κάνει δουλειές με τον κ. Παπαδόπουλο δεν έχει λόγο για να ψάξει την εταιρεία. Η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε καμία δουλειά με τον κ. Παπαδόπουλο, άρα δεν είχε λόγο για να την ψάξει».

Σωστή παρατήρηση, όμως, με τα όσα δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της «γαλάζιας» παράταξης αφήνει αιχμές για την τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, καθώς το ευρωπαϊκό έγγραφο εκδόθηκε στον Ιούλιο του 2014. Αυτό, καθώς, εφόσον ήταν σε γνώση της το έγγραφο όφειλε να ξεκινήσει δικαστική έρευνα για τις δραστηριότητες της εταιρείας του φερόμενου ως «μεσάζοντα» Βασίλη Παπαδόπουλο, καθώς οι σφαίρες (σ.σ. κατασκευασμένες το 2002 στο Κιλκίς) που βρέθηκαν στη Ράκα έχει πάνω της τα στοιχεία της «Olympic Industries S.A.». Εύλογα τα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ, έσπευσαν να θέσουν δύο ερωτήματα: α) Γιατί ο κ. Παπαδόπουλος πούλησε σφαίρες στους τζιχανιστές στη Συρία επί των ημερών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Β) Πώς πέρασαν αυτές οι σφαίρες στη Ράκα και πάλι επί των ημερών της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ; Τώρα το σενάριο που φημολογείται ότι η δήλωση έγινε συνειδητά, δεν έχει ακόμη επαληθευτεί…

Πάντως η Μαρία Σπυράκη δεν περιορίστηκε στο παραπάνω «φάουλ». Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., έκανε ένα σκληρό και αχρείαστο «τάκλιν» στον ενεργειακό όμιλο των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, θέλοντας προφανώς να χτυπήσει την κυβέρνηση, που διορίζει την διοίκηση.

Τι είπε η spokeswoman της Πειραιώς; Αμφισβήτησε την πολιτική βούληση του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις που έχει συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο του συμπληρωματικού –όπως το χαρακτήρισε– μνημονίου. Το παράδειγμα, ωστόσο, που επικαλέστηκε η Μ. Σπυράκη για να στηρίξει τον αντικυβερνητικό ισχυρισμό της, ότι δηλαδή τα ΕΛ.ΠΕ. λειτουργούν είτε ως κυβερνητικό όχημα προσλήψεων ή είτε ως όχημα υποστήριξης φιλικά προς την Ηρώδου Αττικού διακείμενων ΜΜΕ ήταν τουλάχιστον άστοχο, μίας και δεν στοιχειοθετείται από πουθενά.

Αν ίσχυε αυτό που είπε η κα Σπυράκη και τα ΕΛ.ΠΕ. είχαν στελεχωθεί με αναξιοκρατικές προσλήψεις, άρα με ανίκανα στελέχη που ως μοναδικό προσόν έχουν την κομματική «καταγωγή» τους, θα ήταν πρακτικά αδύνατο να πετύχουν τις οικονομικές διακρίσεις των τελευταίων σχεδόν 24 μηνών. Θυμίζεται ότι, υπό την παρούσα  διοίκηση, ο ελληνικός ενεργειακός κολοσσός καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα δικά του ιστορικά ρεκόρ στην κερδοφορία, την παραγωγή και τις εξαγωγές, την ίδια ώρα που οι ταμειακές ροές του ομίλου ενισχύονται, τα χρηματοοικονομικά έξοδα ψαλιδίζονται και η χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται πλέον στα 2,17 δισ. ευρώ. Επίσης, δεν κατέθεσε κάποιο στοιχείο που να φανερώνει επιλεκτικές διακρίσεις με παροχή διαφημιστικών πακέτων σε ΜΜΕ.

Και επειδή αυτά είναι δείκτες που στις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις (σ.σ. για τις οποίες τόσο κόπτεται η κα Σπυράκη) καθιστούν τα ΕΛ.ΠΕ. ένα εξαιρετικά ελκυστικό επενδυτικό «φιλέτο», καλό θα ήταν η αντιπολίτευση να μην απαξιώνει μόνο για την αντιπολίτευση και τόσο άστοχα ένα περιουσιακό στοιχείο με τεράστια υπεραξία για το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό, την ώρα που άλλες επιχειρήσεις με δημόσιο μάνατζμεντ κυριολεκτικά βουλιάζουν (βλ. ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα