Τα τρία βήματα για τη μεταμόρφωση του ΠΑΟΚ

Πριν απαντήσει στην πρόταση του Ιβάν Σαββίδη ο Φρανκ Άρνεσεν, παρακολούθησε και ενημερώθηκε για τα πάντα στην ομάδα του ΠΑΟΚ. Πέρασε ώρες με τον Ιάκωβο Αγγελίδη, εκφράζοντας απορίες ακόμη και για την τελευταία λεπτομέρεια.

Πριν αποφασίσει να αναλάβει το πόστο του τεχνικού διευθυντή στον «Δικέφαλο του Βορρά», ο Δανός έβαλε στη «ζυγαριά» τις πιθανότητες. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ότι οι πιθανότητες ήταν εναντίον του. Ωστόσο, πήρε το ρίσκο και ανέλαβε, κάνοντας λόγο στο περιβάλλον του για μία πραγματική πρόκληση…

Ακόμη και τότε, ο Φρανκ Άντερσεν έκανε μία τελευταία κουβέντα με τον Ιβάν Σαββίδη, από την οποία εξαρτήθηκε η οριστική του απάντηση. Ο Δανός ζήτησε από τον ομογενή επιχειρηματία «λευκή επιταγή» προκειμένου να αλλάξει τα πάντα στον ΠΑΟΚ. Τη νοοτροπία, τη φιλοσοφία, τον τρόπο λειτουργίας, το σκεπτικό. Τα πάντα. Ριζικά. Δίχως ενδοιασμούς, σκέψεις, κολλήματα και πισωγυρίσματα. Ο Φρανκ Άρνεσεν ζήτησε από τον Ιβάν Σαββίδη την ομάδα εν λευκώ, προκειμένου να την αναμορφώσει και στη συνέχεια να τη μεταμορφώσει από… κολοκύθα, σε χρυσή άμαξα. Του ανέλυσε τον τρόπο που σκοπεύει να το κάνει, τα βήματα που θα ακολουθήσει, το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο πλάνο του. Μόλις πήρε το «οκ» από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, είπε το «ναι» και έπιασε δουλειά. Από τότε, ο Ιβάν Σαββίδης παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις. Ενημερώνεται, συνεργάζεται, αλλά έχει επικεντρώσει στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Την… παράνοια που ονομάζεται ΠΑΟΚ, την έχει αναθέσει στον Δανό τεχνικό διευθυντή. Ποια είναι όμως, τα βήματα που δεσμεύτηκε ότι θα έκανε και θα έφερναν αποτέλεσμα ο Δανός; Ξεκίνησε την εφαρμογή του πλάνου του; Όντως ξεκίνησε και μάλιστα δίχως να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο…

1)Το σπάσιμο του τσαμπουκά στα αποδυτήρια. Ο Φρανκ Άρνεσεν έφερε τον Ιγκόρ Τουντόρ ως προπονητή, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ένα στοιχείο. Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Παράλληλα, ανακοίνωσε την απομάκρυνση των σημαντικότερων ονομάτων. Νομπόα, Ρατς, Μάρτενς, Περέιρα και Πέρεθ. Με την περιθωριοποίηση των μεγάλων ονομάτων, κανείς από τους… μικρότερους δεν θα σήκωνε κεφάλι. Όπως και έγινε. Οι αρχικοί τσαμπουκάδες κόπηκαν, τα αποδυτήρια μετατράπηκαν από… άγριο δάσος γεμάτο λύκους σε στάνη με… πρόβατα και η ηρεμία επήλθε με συνοπτικές διαδικασίες.

2)Το δεύτερο αφορά τις μεταγραφές. Ο Άρνεσεν, σε συνεργασία με τον Τουντόρ, επιχειρούν να εμφανίσουν ένα πιο… συστηματοποιημένο, αυτόματο ποδόσφαιρο. Και οι δύο είναι λάτρεις της αγωνιστικής – και όχι μόνο – πειθαρχίας, κάτι που θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία μίας ομάδας.

3)Εδώ είναι τα – πιο – δύσκολα και εν πολλοίς, η μεγάλη δοκιμασία για τον Δανό. Αφού ολοκληρωθεί το πλάνο με τις δύο προηγούμενες ενέργειες, ο Άντερσεν θα περάσει στο άλλο στάδιο. Να περιορίσει τους οπαδούς στον ρόλο τους και μόνο σε αυτόν. Με άλλα λόγια, εκείνοι στην εξέδρα και η ομάδα στο γήπεδο. Οι παίκτες και ο προπονητής στα αποδυτήρια και εκείνοι στην εξέδρα. Η διοίκηση στα γραφεία της και εκείνοι… πάλι στην εξέδρα. Ο ρόλος των οπαδών είναι να παρακολουθούν από την εξέδρα. Από πουθενά αλλού. Ούτε λαϊκά δικαστήρια, ούτε παρουσία στα κέντρα λήψεων των αποφάσεων, ούτε επηρεασμούς, ούτε όλα αυτά τα… περίεργα – για τον Δανό, συνηθισμένα στη Θεσσαλονίκη – που συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια. Ο Άντερσεν πήρε μία μικρή γεύση μετά την ήττα στην Κροατία, από τη Λοκομοτίβα. Αυτό που ζήτησε ήταν και πάλι, οι οπαδοί να περιοριστούν στα του ρόλου τους.

Για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, βέβαια, απαιτείται τακτική και χρόνος. Εάν πάει σε ευθεία σύγκρουση με τους οπαδούς, μόνο προβλήματα θα προκαλέσει στην ομάδα και το γνωρίζει. Χρειάζεται σωστές και συντονισμένες κινήσεις, υπομονή και επιμονή. Πάνω απ’ όλα, για να «κτίσει» νέα νοοτροπία στον κόσμο, απαιτείται χρόνος.

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει δώσει το «οκ» στον Δανό να προχωρήσει. Του έχει προσφέρει όσο χρόνο χρειάζεται. Έχει εν λευκώ την ομάδα στα χέρια του και πραγματοποιεί τις κινήσεις που έχει στο μυαλό του. Γνωρίζει τη δουλειά, ξέρει τον τρόπο να φτάσει στον στόχο του. Μοναδικό παράμετρος που ενδεχομένως να προκαλέσει πρόβλημα και δη σοβαρό, είναι οι οπαδοί και η συμπεριφορά τους. Διότι εκτός της κριτικής που θα ασκείται κάθε φορά που η ομάδα δεν θα αποδίδει καλά, υπάρχει και η άλλη παράμετρος, την οποία κανένας μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει. Τα συμφέροντα μίας μερίδας οπαδών, οι οποίοι έχουν μάθει να έχουν λόγο και να περνάει ο λόγος τους στην ομάδα.

Ως κατακλείδα, ο Φρανκ Άρνεσεν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο στοίχημα. Ή το κερδίζει και αλλάζει τον ΠΑΟΚ, ή το χάνει και ο «Δικέφαλος του Βορρά» συνεχίζει στα ίδια. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, η επόμενη μέρα θα είναι… άγνωστα νερά, σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και σε μετοχικό επίπεδο…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα