Τα «ψιλά γράμματα» του νέου μνημονίου και ο κόφτης που θερίζει

Όταν πριν από λίγοι καιρό η αντιπολίτευση επιτίθετο στην κυβέρνηση για την υιοθέτηση του περίφημου «κόφτη» δαπανών που θα ενεργοποιείτο σε περίπτωση απόκλισης από τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, από το Μέγαρο Μαξίμου και από την οδό Νίκης όπου εδρεύει το υπουργείο Οικονομικών γινόταν λόγος για «κινδυνολογίες».

Ωστόσο η χαρακτηριζόμενη ως κινδυνολογία μοιάζει σήμερα να πλησιάζει όλο και περισσότερο την πραγματικότητα, όπως τουλάχιστον καταδεικνύουν τα «ψιλά γράμματα» του νέου μνημονίου. Πιο συγκεκριμένα, στο Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας (TMU) έκτασης 26 σελίδων που δημοσιοποίησε η Κομισιόν και το οποίο αποτελεί το υποστηρικτικό κείμενο που συνοδεύει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που υπέγραψε η Αθήνα με τους εκπροσώπους των θεσμών, περιλαμβάνονται όλοι οι δείκτες, οι ποιοτικοί στόχοι, καθώς και τα ποσοστά απόδοσης των περικοπών που θα επιλεγούν, όποτε τεθεί σε λειτουργία ο δημοσιονομικός κόφτης.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον κόφτη, στο Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας αναγράφεται ρητά ότι σε περίπτωση που το 2017 υπάρξει υπερβολικό έλλειμμα, η περικοπή (που μπορεί να φτάσει 2017- 2019 στα 3,5 δισ. ευρώ ή στο 2% του ΑΕΠ) πρέπει να είναι «καθαρή». Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να προκύπτει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ορίζονται επίσης οι επιπτώσεις στα κρατικά έσοδα από κάθε πεδίο περικοπών δαπανών:

# Από συντάξεις χάνεται το 15%.

# Από μισθούς και αποδοχές χάνεται το 45%.

# Από καταναλωτικές δαπάνες για αγαθά υπηρεσίες το 19,3% (λόγω έμμεσων φόρων).

Αναφορικά με το προσφυγικό και την εξαίρεση δαπανών που δεν καλύπτονται από κοινοτικά κονδύλια από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων ορίζεται ότι η συνολική εξαίρεση δεν πρόκειται να υπερβαίνει το 0,2% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή περίπου τα 350 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2015 οι δαπάνες για το προσφυγικό άγγιξαν τα €600.000.000!
Επίσης Δεν θα εξαιρούνται δαπάνες για μισθούς και αποδοχές μονίμων δημοσίων υπαλλήλων. Για να εξαιρεθεί μια δαπάνη θα πρέπει να είναι καλά τεκμηριωμένη με εκ των υστέρων μελέτη, ενώ θα εξαιρείται και όποια καθυστέρηση στην καταβολή επιδοτήσεων της ΕΕ που συνδέονται με το προσφυγικό.

Οφειλές και αποκρατικοποιήσεις
Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο ορίζεται επίσης ο νέος μηχανισμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (σ.σ. σήμερα αγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ), ο οποίος θα είναι πολύ πιο αυστηρός. Για παράδειγμα υπάρχει ρήτρα που προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει νέα καταβολή δόσης για την αποπληρωμή οφειλών αν δεν έχει εκκαθαριστεί προηγουμένως το 80% των οφειλών για τις οποίες έχουν ήδη διατεθεί τα ποσά από τους θεσμούς.

Τέλος, στη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών περιέχεται αναλυτική λίστα με την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και όλες τις άλλες ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο υπερταμείο άμεσα καθώς και ρήτρα για την απόφαση μεταφοράς άλλων ΔΕΚΟ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα