Τα 13 σημεία για να «σπάσει» το καθεστώς βίας στα γήπεδα!

Την Παρασκευή (27/3) ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, παρουσίασε το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την πάταξη της βίας στους αθλητικούς χώρους. Από τα 15 άρθρα του ξεχωρίσαμε 13 κινήσεις με τις οποίες σκοπεύει να πλήξει το φαινόμενο και να θέσει προς των ευθυνών τους παράγοντες, ομάδες και αρμόδιους φορείς.

Επί της ουσίας, ο υφυπουργός αποδεικνύει την ολοκληρωτική έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει απέναντι στην ΕΠΟ. Παίρνει υπό την υψηλή εποπτεία του τα πάντα και δίχως να αφαιρεί αρμοδιότητες, της θέτει υπό την… έγκριση του εκάστοτε υφυπουργού αθλητισμού, περιβάλλοντας τις λειτουργίες με ένα πλαίσιο νομιμότητας, η τήρηση του οποίου αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας.

Με έξυπνο και 100% νόμιμο τρόπο, ο Σταύρος Κοντονής αφαιρεί δύναμη και εξουσία από την ΕΠΟ, δίχως να παραβιάζει το τυπικό του… αυτοδιοίκητου, το οποίο ισχύει για όλες τις ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες ανά τον κόσμο. Οι 13 ενέργειες με τις οποίες αλλάζει το πλαίσιο ο υφυπουργός αθλητισμού είναι οι εξής:

1)Ο υφυπουργός δύναται πλέον να επιβάλλει πρόστιμα σε ομάδες και Ομοσπονδίες.
2)Προληπτικά, ο υφυπουργός δύναται να διακόπτει τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, ή να απαγορεύει την τέλεση συγκεκριμένων αγώνων, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο για την ασφάλεια των πολιτών.
3)Ο υφυπουργός δύναται να απαγορεύσει τη χορήγηση εισιτηρίων σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών, οι οποίοι λειτουργούν άνευ έγκρισης.
4)Βάζει «φρένο» στις εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες των παραγόντων, καθώς και στη χρησιμοποίηση του οπαδικού Τύπου για τον ίδιο σκοπό.
5)Τα πρόστιμα που επιβάλλονται βεβαιώνονται άμεσα καθ’ ολοκληρίαν και σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος της προσφυγής, βεβαιώνεται το 50% του ποσού, το οποίο προκαταβάλλεται στις αρμόδιες ΔΟΥ.

6)Από την περίοδο 2015-2016, θα δίδεται άδεια μόνο στα γήπεδα που πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.
7)Υπεύθυνες, πλέον, είναι οι ομάδες για την καλή λειτουργία και συντήρηση των συστημάτων ασφαλείας στα γήπεδα (κάμερες, ηλεκτρονικό εισιτήριο).
8)Δεν θα δίνεται πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα στις ομάδες που δεν παρουσιάζουν: α)βεβαίωση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΓΓΑ και β)βεβαίωση λειτουργίας των συστημάτων ασφαλείας.
9)Το υλικό από τις κάμερες, αλλά και το βίντεο των αγώνων, θα λαμβάνονται πλέον ως αποδεικτικά στοιχεία στην εκδίκαση των υποθέσεων.
10)Ο υφυπουργός δύναται να απαγορεύσει τη χρήση εισιτηρίων από συνδέσμους που λειτουργούν δίχως την απαιτούμενη άδεια. Η παραβίαση της άνω οδηγίας θα διώκεται αυταπάγγελτα και θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών, δίχως τη δυνατότητα εξαγοράς ή την παροχή κοινωφελούς εργασίας.

11)Απαγορεύεται ρητώς η εκμίσθωση κτιρίων από συνδέσμους που δεν φέρουν βεβαίωση λειτουργίας από τη ΓΓΑ.
12)Από τη νέα αγωνιστική περίοδο θα ορίζονται τακτικοί, εν ενεργεία δικαστές στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα.
13)Το Πόθεν Έσχες διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών διαιτησίας θα κατατίθεται στο γραφείο του υφυπουργού και θα ελέγχονται ενδελεχώς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα