«Τα capital controls πλήττουν την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας»

Aιχμηρό είναι το σχόλιο της Citigroup αναφορικά με τα  στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μειώθηκαν κατά 52 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο σε σχέση με την  αύξησης κατά 1.407 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η αμερικανική τράπεζα κρούει το καμπανάκι λέγοντας πως παρά τις ενδείξεις βελτίωσης των καταθέσεων μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στην Ελλάδα, οι τραπεζικές καταθέσεις εξακολουθούν να μην επιστρέφουν, καθώς οι έλεγχοι κεφαλαίου συμπιέζουν την εγχώρια ρευστότητα.

Επίσης, με αφορμή την έγκριση της υπο-δόσης των 0,8 δισ. ευρώ από τον ESM προς την Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να επιταχύνει την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών του κράτους.

Σημαντική βελτίωση των καθυστερήσεων καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο και τα νέα κονδύλια θα διατεθούν για περαιτέρω αποπληρωμές καθυστερούμενων οφειλών μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Η οικονομική ενίσχυση του ESM για την Ελλάδα ανέρχεται σε 40,2 δισ. ευρώ, ενώ ο ESM ζήτησε περαιτέρω προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων που οδήγησαν στη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών.

Σύμφωνα με την Citigroup, η εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών είναι ένα βασικό μέσο για την ενίσχυση της απαιτούμενης ρευστότητας στην οικονομία, εν μέσω των αμετάβλητων τραπεζικών καταθέσεων και της πτώσης των τραπεζικών δανείων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα