Τελικοί που δεν είναι σαν όλους τους άλλους!

 

Και γιατί οι φετινοί τελικοί του πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης Ελλάδας δεν είναι σαν τους προηγούμενους; Ένδεκα χρόνια η ίδια δουλειά γίνεται; Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός φτάνουν στον τελικούς της Basket League από το 2006 ανελλιπώς, χωρίς στην πραγματικότητα κάποια άλλη ομάδα να έχει απειλήσει το δίπολο.

Φέτος είναι η δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά, αλλά πρώτη φορά υπό αυτές τις συνθήκες (που θα αναλύσουμε στη συνέχεια). Πουθενά στην Ευρώπη δεν συμβαίνει αυτό στα μεγάλα πρωταθλήματα (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία), ούτε καν στις άλλες λίγκες. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, ο κυριότερος ότι δεν μπορεί ο ελληνικός αθλητισμός να κρατήσει ψηλά πολλές επαγγελματικές ομάδες μπάσκετ. Επίσης, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι τεράστιες ευρωπαϊκές ομάδες, άρα δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση η απόσταση από τους υπόλοιπους στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Είναι επίσης εντυπωσιακό πως από το 1993 κι έπειτα ΟΣΦΠ και ΠΑΟ έχουν κατακτήσει 23 από τα 24 πρωταθλήματα!

 Οι ειδικές φετινές συνθήκες

Από το 2006 που Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κοντράρονται στους τελικούς του πρωταθλήματος, είναι η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός μπαίνει ως πρωταθλητής επί διετία. Κινδυνεύει δηλαδή ο ΠΑΟ να μείνει χωρίς πρωτάθλημα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική πραγματικότητα.

Οι δύο ομάδες νιώθουν ότι θέλουν το πρωτάθλημα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ο μεν Ολυμπιακός για να επιβεβαιώσει πως πράγματι την τελευταία πενταετία είναι σε ανώτερο επίπεδο από τοn μεγάλο του αντίπαλο, ο δε Παναθηναϊκός για να διορθώσει τα κακώς κείμενα μιας παράξενης χρονιάς. Δεν είναι ψέμα να πούμε πως όποια ομάδα χάσει αυτό το πρωτάθλημα θα στεναχωρήσει πολύ τη διοίκηση. Θα είναι σοκ για τον Ολυμπιακό να το χάσει κι ενώ μέχρι πριν από δέκα μέρες θεωρείτο το ακλόνητο φαβορί, στον δε πολυτιτλούχο Παναθηναϊκό δεν θα λείψει η κούπα αν χαθεί, αλλά θα δημιουργηθεί κλίμα αμφισβήτησης των παικτών και αυτό είναι ό,τι χειρότερο.

Πρωτόγνωρες όσο ποτέ είναι και οι αγωνιστικές συνθήκες αυτών των τελικών. Πριν από μερικές ημέρες ο ΠΑΟ δυσκολευόταν να προκριθεί στους τελικούς και ο Ολυμπιακός θριάμβευε στον ημιτελικό της Euroleague. Τρία 24ωρα αργότερα οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεφαν χωρίς το τρόπαιο λόγω της ανωτερότητας της Φενέρ, και ο Παναθηναϊκός «ποδοπατούσε» με 40 πόντους την ΑΕΚ, δείχνοντας ανυπόμονος για τους τελικούς!

Οι αμιγώς μπασκετικοί ρεπόρτερ της χώρας διαισθάνθηκαν αμέσως την αλλαγή ψυχολογίας και εκεί που θεωρούσαν απόλυτο φαβορί τον Ολυμπιακό, ξάφνου ζητάνε υπομονή γιατί η σειρά θα τραβήξει μέρες…

 

Πέντε εναντίον πέντε!

Πάμε στις δύο ομάδες και στην αγωνιστική τους κατάσταση. Ο Βασίλης Σπανούλης επιστρέφοντας από τον τραυματισμό του επικεντρώθηκε στην οργάνωση του παιχνιδιού και μόνο στα τελευταία παιχνίδια παίρνει περισσότερες επιθέσεις. Η παρουσία του είναι βαρόμετρο. Ο Γιώργος Πρίντεζης βγάζει κάποια μικρά δείγματα κούρασης τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά έχει καλή παράδοση στα Play Off με τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός, αν καταφέρει να προσαρμόσει και Μιλουτίνοφ και Μπιρτς στα παιχνίδια και όχι μόνο να διαθέτει τον έναν ενεργό και τον άλλο σε επικουρικό ρόλο, θα αυξήσει τις πιθανότητές του. Για τον Μάντζαρη τι να πούμε; Είναι αξιοθαύμαστα αποτελεσματικός και λογικά θα πετύχει 3-4 τρίποντα ανά αγώνα.

Ο Τσάβι Πασκουάλ από την άλλη πλευρά έχει ένα απίστευτο ατού στη διάθεσή του. Το βίντεο του τελικού της Euroleague. Έχει, όμως, και παίκτες άναρχους που δύσκολα θα τον ακολουθήσουν κατά πόδας τις οδηγίες του.

Στους τελικούς ο κόσμος του ΠΑΟ περιμένει ενεργό ρόλο από τον Γιάννη Μπουρούση. Θα είναι όντως καθοριστικός και σε άμυνα και σε επίθεση. Ο σέντερ του Παναθηναϊκού σε αυτά τα παιχνίδια καλείται να «βγάλει τα λεφτά του». Καθοριστικοί θα είναι θέλουν δεν θέλουν, είτε με θετικό πρόσημο οι απρόβλεπτοι Καλάθης και Τζέιμς. Ο πρώτος είναι φορμαρισμένος ιδιαίτερα.

Ο Σίγκλεντον, τέλος, θα έχει πολλαπλές αρμοδιότητες σε αυτούς τους τελικούς στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα, κυρίως στην άμυνα, και στις βοήθειες που θα πρέπει να δίνει στις θέσεις «4» και «5».

Το πρώτο ματς διεξάγεται την Κυριακή, 28/5 στο ΣΕΦ στις 21:00. Επόμενο στο ΟΑΚΑ την 1η Ιουνίου την ίδια ώρα, και το τρίτο παιχνίδι θα γίνει πάλι στο Φάληρο στις 4/6.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ             34 (τελευταίο 2014)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ                   12 (περσινός πρωταθλητής)

ΑΡΗΣ                                     10 (τελευταίο 1991)

ΑΕΚ                                        8 (τελευταίο 2002)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ                                6 (τελευταίο 1957)

ΠΑΟΚ                                    2 (1959, 1992)

ΗΡΑΚΛΗΣ                            2 (1928, 1935)

ΝΗΑΡ ΗΣΤ                           1 (1936)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 1 (1937)

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα