Τεφτέρια για φάρμακα βερεσέ!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το τεφτέρι με τα βερεσέδια που άνοιγαν κάποτε για τους φτωχούς νοικοκυραίους πελάτες τους οι μπακάληδες της γειτονιάς ξαναέκανε (αναγκαστική) μόδα η οικονομική κρίση, αυτή τη φορά όχι στα παντοπωλεία αλλά στα φαρμακεία…

Αυτό εν πολλοίς αποκαλύπτει  ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), σημειώνοντας ότι σε κάθε φαρμακείο τη συμπρωτεύουσας προκύπτει στατιστικά ένας αριθμός τουλάχιστον 50 – 100 πολιτών που δεν έχουν να πληρώσουν τα σκευάσματά τους και ζητούν να τα προμηθευτούν με πίστωση και με ευκολίες πληρωμής!

Σύμφωνα πάντα με τον ΦΣΦ, τα οφειλόμενα ποσά που καταγράφονται στα τεφτέρια των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης ξεκινούν από €10 και μπορεί να φτάσουν και τα €400, ενώ σε επίπεδο του χρόνου οι οφειλές κυμαίνονται κατά μέσο όρο από ένα τρίμηνο ή εξάμηνο, χωρίς να αποκλείονται και περιπτώσεις πολιτών που χρωστούν έως και 3 χρόνια!

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, οι παραπάνω συμπολίτες δεν έχουν εμπεριέλθει σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση μόνο εξαιτίας της κρίσης, αλλά και λόγω της υψηλής ή και καθολική συμμετοχής των ασθενών στο κόστος αγοράς των φαρμάκων τους.

«Για παράδειγμα, για καρδιοτονωτικό αξίας 1,42 ευρώ ο ασφαλισμένος πληρώνει 1,32 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ μόλις 0,06 ευρώ. Επίσης, για το γνωστό lexotanil ο ασφαλισμένος πληρώνει όλο το ποσό των 1,88 ευρώ. Κι αν τα ποσά αυτά θεωρούνται από κάποιον χαμηλά, αρκεί να προσθέσει τα χρήματα για την επίσκεψη στον γιατρό και το 1 ευρώ ανά συνταγή», επιχειρηματολογεί ο κ. Θεοδοσιάδης και συνεχίζει:

«Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να συρρικνώσει τη δαπάνη για τη φαρμακευτική περίθαλψη, όχι μόνο δεν κατάργησε το 1 ευρώ ανά συνταγή που είχε καθιερωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο είχε καταγγείλει κατά κόρον, αλλά με τη μέθοδο της τιμής αναφοράς, η οποία μεταβάλλεται συνεχώς, ανέβασε το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων κατά μέσο όρο σε 35%, ενώ το 2010 ήταν 11%».

Αναφερόμενος στα βερεσέδια ο κ. Θεοδοσιάδης υποστηρίζει εξάλλου ότι κάποιοι πελάτες εξαφανίζονται ΚΑΙ από ντροπή που δεν έχουν να πληρώσουν, κάνοντας το εξής: αναζητούν άλλο φαρμακείο για να πάρουν τα φάρμακά τους, δημιουργώντας έναν νέο κύκλο χρεών. Άλλοι, πάλι, επιλέγουν να πληρώνουν με πιστωτική κάρτα μετακυλίωντας χρέος στην τράπεζα αντί για το φαρμακείο.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΦΣΘ επισημαίνει  ότι για τη διευκόλυνση όσων δεν έχουν να πληρώσουν άμεσα όλο το ποσό, οι φαρμακοποιοί κάνουν και δόσεις των 50 ή 100 ευρώ, ενώ συχνά ζητούν να δώσουν ό,τι μπορούν, έστω και €3 ή €5, ούτως ώστε να μην εξαφανιστούν.

 

(Με στοιχέι από το in.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα